reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

Kochane Dziewczyny. U mnie dzis smutek, tak jak ta pogoda za oknem. Jestem w 8dpt i zaczęła mi się rozkręcać miesiaczka. Tak samo jak po pierwszym transferze - w 8 dniu zaczal się bol menstruacyjny i pojawił sie taki krwawy sluz w małych ilościach. U mnie zawsze tak sie zaczyna. Za dwa dni rozkręci sie na dobre. I nie jest to krwawienie implantacyjne.
Jak tu sie pozbierać i znaleźć siły? Ja czuję sie bezradna, bo nie mam pojęcia czemu sie nie udaje.
Za pierwszym razem obwiniałam tsn incydent ze szpitalem, mega bolem brzucha, silnymi lekami i gorączka. Teraz sama nie wiem.
Czy możecie napisać mi vo powinniśmy zbadać? Co możemy zrobić?
Sytuacja wygląda tak: ja 33 lata, AmH 1,3, kariotyp ok, brak mutacji V leiden, kardiolipinowe (czy jakos tak) ok, hashimoto unoromowane(tsh 1, ft4 1,5), endometrium ok, w usg ok, hormony ok, ogólnie oprócz obniżonego AMH raczej ok. Mój Luby tez hashi, zlabe wyniki nasienia, brak mutacji, kariotypy ok.
Ogólnie prowadzimy zdrowy tryb życia.
W pierszej procedurze ostatecznie mieliśmy zapłodnione 2 komórki (transfer 3 dniowcow 7bl kl I-2), teraz 3 zapłodnione ( transfer 10 i 12 bl klasa I-II, 3 zostal do trzeciej doby do zamrożenia, ale byl slabej jakosci 4BC - nie zamrozili). Czy problem może tkwić w jakości zarodkow? Co możemy zrobic?
Pomóżcie...
Tak bardzo bardzo Ci współczuję... Powinnaś mimo wszytsko zrobić betahcg zanim odstawisz leki.
Zarodki obumierają u Ciebie po 3 dobie, to będzie wina nasienia. Nie pozwól na więcej transferów 3 dniowcow, niech hodują do 5 doby. Jak mają obumrzec to niech to się stanie w labolatorium, a nie że niepotrzebnie narażają Cię na stres i koszty związane z tranferem.
Przypomnij jaka u męża fragmentacja dna?

reklama
A robiłaś te NK? Mi zlecił ostatnio lekarz, ale tłumaczył, że są takie Killersy , które chronią endometrium (utrudniają implantację) i są inne, które chronią cały organizm (utrudniają rozwój ciąży).
MASZKA Olała dobrze radzi. Przy braku implantacji lub ciazach biochemicznych powinno się zrobić biopsje endometrium. Ocenia jego receptywnosc, czyli kiedy jest najlepsze okno implantacyjne, czyli kiedy robić tranfer oraz sprawdza komórki NK. Powinnaś mieć też zbadane NK z krwi (suppopulacje limfocytów i cytokiny).
Jak były przygotowane plemniki do zapłodnienia? Mieliście separacje, FAMSI?

Tak bardzo bardzo Ci współczuję... Powinnaś mimo wszytsko zrobić betahcg zanim odstawisz leki.
Zarodki obumierają u Ciebie po 3 dobie, to będzie wina nasienia. Nie pozwól na więcej transferów 3 dniowcow, niech hodują do 5 doby. Jak mają obumrzec to niech to się stanie w labolatorium, a nie że niepotrzebnie narażają Cię na stres i koszty związane z tranferem.
Przypomnij jaka u męża fragmentacja dna?
Właśnie tego nie mam w opisie badania. Tylko ruch, morfologia itd. O fragmentacji DNA zero informaxlcji. Wg opisu hodowli w 1szym transferze uzyto plemników klasy III, teraz II.

MASZKA Olała dobrze radzi. Przy braku implantacji lub ciazach biochemicznych powinno się zrobić biopsje endometrium. Ocenia jego receptywnosc, czyli kiedy jest najlepsze okno implantacyjne, czyli kiedy robić tranfer oraz sprawdza komórki NK. Powinnaś mieć też zbadane NK z krwi (suppopulacje limfocytów i cytokiny).
Chyba tak, płaciliśmy dodatkowo za dokładną separację, jeśli sie nie mylę to nazywało sie to fertile chip? Czy tą biopsję endometrium zrobię w klinice w której sie leczymy?

@MASZKA1988 mi się też wydaje, że to wina plemników. Też bym poczekała do 5tej doby i może jeszcze badanie zarodków.
Zaczynamy sie ku temu składniac. Problem jest taki, że przez moje AMH jakoś super dużo komórek nie mamy, choć w tej drugiej stymulacji i tak nie było tragedii. Dlatego lekarze skladniaja się do tego żeby transferować w 3 dobie...

Chyba tak, płaciliśmy dodatkowo za dokładną separację, jeśli sie nie mylę to nazywało sie to fertile chip? Czy tą biopsję endometrium zrobię w klinice w której sie leczymy?
Tak powinni zaproponować Ci biopsje endometrium u siebie, robi się w 5 i 7 dobie po włączeniu progesteronu lub po owulacji.
Fertile chip to chyba nie to samo co FAMSI. FAMSI ma invicta, ale inne kliniki mają pewnie to samo pod inna nazwa. Wpisz sobie w google to wyskoczy co invicta o tym pisze. U nas separacja bardzo poprawiła fragmentację, spadła do 1%! I dzięki temu z 12 komórek 11 się zaplodnilo i 11 doszło do 5 doby. Dobre przygotowanie plemników to połowa sukcesu

Myślę też zeby zrobić sobie przerwę. Zresetować głowę. Ja chce zrzucić z 6 kg. Mocniej zająć soe suplementacja u partnera i ogólnie poszukać technik na poprawę nasienia. Póki co nie mam siły zaczynać wszystkiego od początku. Nasze życie kręci sie tylko wokół leczenia.

reklama
Zaczynamy sie ku temu składniac. Problem jest taki, że przez moje AMH jakoś super dużo komórek nie mamy, choć w tej drugiej stymulacji i tak nie było tragedii. Dlatego lekarze skladniaja się do tego żeby transferować w 3 dobie...
U nas jest kiepskie nasienie i dziewczyny tu na forum pisały, żeby trzymać do 5tej doby. Ja się postawiłam, że chcę do 5tej i trzymali. Dla mnie bez sensu transfer w 3ciej tylko niepotrzebnie stres i pieniądze wydasz. Już w 3ciej próbowałaś i się nie udało, więc u was to nie jest dobry pomysł.

Do góry