reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

Co myślicie o tych wynikach??
Screenshot_20210726-191734.jpeg
Screenshot_20210726-191746.jpeg

reklama
Dziewczyny ,powiedzcie mi,lekarz powiedział mi dziś ,bo spytałam o badanie zarodka ewentualnie gdyby był,że nie możemy tak sobie zrobić tego badania.Bo jeśli chcemy to musimy mieć wskazanie od genetyka,ze jesteśmy obciązeni np chorobami .Czy wy też się z tym spotkałyście?
Teoretycznie u mnie w klinice jest obowiązkowa wizyta u genetyka przed PGS, ale mój lekarz był przeciwny badaniu zarodków - bo nie mieliśmy wskazań. Może u was raczej chodzi o to, ze nie warto w waszym przypadku bo to droga impreza. Chociaż po 36 rz niby jest wskazany PGS.

Dziewczyny ,powiedzcie mi,lekarz powiedział mi dziś ,bo spytałam o badanie zarodka ewentualnie gdyby był,że nie możemy tak sobie zrobić tego badania.Bo jeśli chcemy to musimy mieć wskazanie od genetyka,ze jesteśmy obciązeni np chorobami .Czy wy też się z tym spotkałyście?
Pierwsze słyszę..., to jest wybór pacjenta, czy chcesz badać zarodki czy nie... My będziemy badać i lekarz o tym wie, powiedział tylko ok i będzie to zgłoszone embriologom

Zresztą wady genetyczne często są losowe, wydaje mi się, że wizyta u genetyka w klinice to celowe naciąganie na kasę, bo jeżeli ktoś nie jest obciążony genetycznie to po jakiego grzyba iść do genetyka...

Nie rozumiem tylko jednego , test o czułości 10 negatywny a beta może być pozytywna ? Jak to ?
Pierw hcg pojawia się we krwi a potem w moczu ( o ile dobrze pamietam). Skład moczu zależy od tego ile pijesz i jak często siusiasz i stad mocz może być rozcieńczony. Ja siusiam co 45-1h nawet w mocy się budzę kilka razy. U mnie testy z synem były pozytywne gdy beta była ok 200. Bo mocz był rozcieńczony.
Z bliźniakami kupiłam różne testy i robiłam, żeby nie zwariować. Pozytywny test wyszedł 4dpt ( najtańszy z rosmana) 5dpt wyszedł negatywny. Pomimo celowego nie wstawania w nocy na siusiu. 6dpt test był pozytywny, znowu test z rosmana. A chce przypomnieć ze beta 6dpt była 86 czyli 5 dpt tez już była :-)
Edit: 5 dpt robiłam drozszy - lepszy test bo pink:p za 25zl a nie rosmana za 5zl.

Zresztą wady genetyczne często są losowe, wydaje mi się, że wizyta u genetyka w klinice to celowe naciąganie na kasę, bo jeżeli ktoś nie jest obciążony genetycznie to po jakiego grzyba iść do genetyka...
Po to żeby wybrać odpowiednia metodę badania bo teoretycznie jest tego mnóstwo i chyba nie ginekolog decyduje co i jak badamy? Nawet samo PGD można robic kilka metodami. A i omówienie za i przeciw danej metody jest istotne.

wiesz co jesli mialas wade gejetyczna ciazy poprzedniej to napewno Ci genetyl da zaswiadczenie sehy pgs robic, u Ciehie byl chyba zespol downa? ja mialam wade genetyczna w ciazy poronionej w 14 tyg i genetyk bez gadania dala mi papier. kwestia tylko ze musisz rzeczywiscue isc i genetyk daje papier

Po to żeby wybrać odpowiednia metodę badania bo teoretycznie jest tego mnóstwo i chyba nie ginekolog decyduje co i jak badamy? Nawet samo PGD można robic kilka metodami. A i omówienie za i przeciw danej metody jest istotne.
No tak, ja miałam na myśli badanie pgs, jeśli ktoś wie, że przytrafiły się wcześniej losowe wady zw. z odpowiednią ilością chromosomów - powodem np. jest wiek, to nie widzę celu takiej wizyty. Jeżeli ktoś jest nosicielem danej choroby, wie o tym, i zdaje sobie sprawę, że musi wykonać badanie genetyczne, to warto byłoby skorzystać z wizyty z genetykiem. Mi mój lekarz prowadzący powiedział jak wygląda badanie pgs, co daje i kazał podjąć decyzję...

reklama
U nas genetyk był w cenie ale sama decyzja należała do nas. Natomiast Przybycien przy niskim AMH i wielu 35+ zawsze mocno sugeruje badania i u mnie mimo braku wcześniejszych wad genetycznych miały sens: 3 zarodki i tylko 1 był zdrowy.

Do góry