reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

Jessui, dla mnie hardcore to jest że druga beta urosła [emoji50]. Nigdy tego nie doświadczyłam i nie myślę o niczym naprzód. Nawet te imiona ciężki mi było nadać bi dziecko jest dla mnie p prostu nierealne [emoji1745]
Majty mam czyste[emoji3590]
Byłam nad jeziorem z mężem i jego bratem. I naszymi psami. Tam nie ma zasięgu [emoji33]
Posiedzieliśmy, powdychalismy czystego powietrza, chłopaki się pokąpali. Ja siedzialam nieruchomo na leżaku, w półcieniu ofkors.
Trochę mi panika przeszła dzięki waszym wpisom [emoji3590]
Trzymamy kciuki za nadal czyste majty [emoji23][emoji23]
[emoji110][emoji110][emoji110]

reklama
Ja mam słabe dziąsła to u mnie tylko gorzej od początku. Te krwawienia z nosa to bleee i panika. Normalnie nie miewam. Leżę, mąż zajmuje się synem. Jeszcze wczoraj miałam druga dawkę szczepionki to dodatkowo jakoś bóle mięśniowe mam. W szpitalu zabronili mi siedzieć po turecku bo nacisk dwóch główek na szyjkę to nie da rady szyja. Bolą mnie plecy bo duzo przytyłam, albo za szybko. Brakuje mi powietrza często i boli mnie brzuch na dole. Obrzęki się robią nogi puchną palce tez i krocze. Wszystko zgłaszam i słyszę, ze to normalne… A dziewczyny wysysają mnie jak cytrynkę - niedobór żelaza, magnezu i potasu..?! No, ale żeby potasu..?! Z ciekawostek w ciąży bliźniaczej nie zakłada się szwu, bo ponoć nie działa. Pessar jeszcze minimalnie wydłuża o kilka tygodni. Ponoć w porównaniu do ciąży pojedynczej jest tak duży nacisk na szyjkę, ze jedyne co pomaga to leżenie. Ale ten pessar jakos czuje nie wiem czy to możliwe? Lekki dyskomfort.
A Ty jak? Zaszyta kobieto? Czujesz jakiś dyskomfort? Ile Ci zostało..?!
Tak o niestosowaniu szwu w podwójnej ciąży wiem bo już poprzednim razem jak mialam to dziewczyna na podobnym etapie z bliźniakami nie zaszyli tylko leżała. Nie wiem jak zaszywanie bliźniaczych w UK.. Tu ogólnie szew się częściej nawet niż w Polsce stosuje. To nie chodzi o to że jest nie skuteczny w bliźniaczej, jest poprosty większe parcie na szyjkę i akcją się może zacząć szybciej co przy szwie generalnie stanowi ryzyko amputacji szyjki dlatego w bliźniaczej boją się szew zakładać.. bo pessar ewentualnie się zsunie a szew moze amputować szyjkę...A sam szew jest bardzo skuteczny głównie jak założony między 12-14tc ;) Ja gdyby nie fakt że jestem zaszyta to chyba bym że strachu zeszła... A tak szyja trzyma dluga ostatnio 36mm w 28tc wiec rewelacja.. Ale ja nadal głównie leżę ponad 90% dnia bo pozostała mi blokada psychiczna po leżeniu z krwiakiem.. A Pozatym coagle cos kluje, ciągnie, woda mi się zaczela w organizmie zatrzymywać i puchnę także normalne objawy 3ciego trymestru :p Jeszcze 2 miesiące I cesarka phew.... No z tym siedzeniem to racja, byle nie za dlugobna prosto czy po turecku właśnie bo to najgorsze dla szyi ;) A u Ciebie CC planują?

Jessui, dla mnie hardcore to jest że druga beta urosła 😮. Nigdy tego nie doświadczyłam i nie myślę o niczym naprzód. Nawet te imiona ciężki mi było nadać bi dziecko jest dla mnie p prostu nierealne 🤷
Majty mam czyste❤️
Byłam nad jeziorem z mężem i jego bratem. I naszymi psami. Tam nie ma zasięgu 😱
Posiedzieliśmy, powdychalismy czystego powietrza, chłopaki się pokąpali. Ja siedzialam nieruchomo na leżaku, w półcieniu ofkors.
Trochę mi panika przeszła dzięki waszym wpisom ❤️
Ja tutaj widzę że często po in vitro zdarzają się jakieś plamienia. Sama przy krwawieniu wpadłam w panikę , potem przywykłam, z trudem ale w końcu odpuściłam złe myśli. Wczoraj tak długo nie pisałaś..... nawet priv miałam napisać ale nie chciałam cię wk....ć😂

Ostatnia edycja:
Biore i acard i heparynę 🤔.
Jeszcze się łudzę że tym grubym obgryzionym paluchem sobie tak drapłam.
A nie masz nadżerki? Bo oba tez powoduje plamienia. Chociaż często dziewczyny po takiej dawce leków przeciwzakrzepowych mają plamienia, bo przecież zanim strupek się zrobi… to poleje się krew:p a normalnie nawet byś nie zauważyła. A jeszcze jedna odważna teoria jakby przyrost był do doooopy to zawsze mogą być dwa zarodki, wiec się tez nie stresuj…

Głupie porównanie ale ja ostatnio se grzebłam w nosie za mocno 😂 😂 i jakimś cudem zadrapałam się... krew leciała jak z kaczki, mówie o nie krew w nosa patrze w lustro a tam kawaleczek zadrapany... także mogło się tak zdarzyć, że się sama podrażniłaś i stąd ta krew

Tak o niestosowaniu szwu w podwójnej ciąży wiem bo już poprzednim razem jak mialam to dziewczyna na podobnym etapie z bliźniakami nie zaszyli tylko leżała. Nie wiem jak zaszywanie bliźniaczych w UK.. Tu ogólnie szew się częściej nawet niż w Polsce stosuje. To nie chodzi o to że jest nie skuteczny w bliźniaczej, jest poprosty większe parcie na szyjkę i akcją się może zacząć szybciej co przy szwie generalnie stanowi ryzyko amputacji szyjki dlatego w bliźniaczej boją się szew zakładać.. bo pessar ewentualnie się zsunie a szew moze amputować szyjkę...A sam szew jest bardzo skuteczny głównie jak założony między 12-14tc ;) Ja gdyby nie fakt że jestem zaszyta to chyba bym że strachu zeszła... A tak szyja trzyma dluga ostatnio 36mm w 28tc wiec rewelacja.. Ale ja nadal głównie leżę ponad 90% dnia bo pozostała mi blokada psychiczna po leżeniu z krwiakiem.. A Pozatym coagle cos kluje, ciągnie, woda mi się zaczela w organizmie zatrzymywać i puchnę także normalne objawy 3ciego trymestru :p Jeszcze 2 miesiące I cesarka phew.... No z tym siedzeniem to racja, byle nie za dlugobna prosto czy po turecku właśnie bo to najgorsze dla szyi ;) A u Ciebie CC planują?
No mi mówili w szpitalu, ze szew jest bez sensu przy bliźniaczej i sprawdziłam jak to ja:-) nie wydłużał czasu do porodu. W przypadku pojedynczej średnio o 9tygodni opóźniono poród. I zakładają dużo szwów po wymazach tylko w pojedynczych. Przy pessarze jakoś dużo mniej przy bliźniakach wychodziło tygodni. Najlepszy efekt tych średnio 9 tygodni to leżenie, e jest ryzyko zakrzepicy. Mi mówiła kobieta ze szwu z bliźniakami się nie zakłada bo jest bez sensu. Myśle, ze ten pessar robi jakąś robotę, ale i tak cesarka planowana na 37tc potem to już niebezpiecznie dla mnie i dla dzieci. Trojaczki to maks CC w 32-33tc :-) wiec co szpital to obyczaj. Ale im dalej w las tym gorzej. Coraz mniej przyjemnie się prowadzi ciaze w szpitalu :-(
A tak mówisz o objawach 3 trymestru, kurde ja z synem nie miałam, ale może to kwestia wagi, terminu porodu… najwiejsze upały to chyba 2 trymestr. Dwa tygodnie przed porodem zakupy w Auchan robiłam 3h chodziłam po sklepie. A tutaj mogę wyjść przed blok :-( bo pęcherz, bo brzuch boli, bo zadyszka. Może gdybym miała wcześniej „klasyczną” ciążę to pewnie bym tak nie narzekała. A Ty masz wszystko przyszykowane już? :-)

A mi właśnie nie kazali odstawiać acardu i heparyne pomimo tego że są plamienia
Pytanie czy miałaś wskazania bo ja brałam na zapas sam accard. A jak przejrzeli badania to stwierdzili ze nie mam wskazań. Robiłam panel nadkrzepliwość kiedyś i nic mi niewyszło. Mimo to 6 lat temu accard dawali jak cukierki :-)

Ja tutaj widzę że często po in vitro zdarzają się jakieś plamienia. Sama przy krwawieniu wpadłam w panikę , potem przywykłam, z trudem ale w końcu odpuściłam złe myśli. Wczoraj tak długo nie pisałaś..... nawet priv miałam napisać ale nie chciałam cię wk....ć😂
No gdzie ty i wkur.wiac🤷. Przecież to że sobą nie pasuje 😜. Wiesz, że Cię szanuję ❤️

Chyba acard się odstawia a bierze tylko heparyne i to też zależy jakie dawki, ja mimo mutacji miałam włączoną heparyne miesiąc przed porodem i 6 tygodni po a po in vitro i na początku ciąży miałam nie brać a o acard nikt nie chciał nawet słyszeć. Co lekarz to opinia więc zapytaj lekarza (jeżeli masz nr tel do lekarza to napisz smsa)

reklama
Do góry