Aduś16
Fanka BB :)
No praktyki lekarzy i szpitali różnią się od siebie plus każdy kraj ma swoje . Ja ciąży obecnej beż szwu sobie nawet nie wyobraża.. 90% donoszenia do min 37tc w przypadku procedury elektywnej wczesnej mnie przekonuje bardzo, do tego mam go drugi raz. Gdybym nie założono mi go w poprzedniej ciąży mojego syna by na świecie nie było ..No mi mówili w szpitalu, ze szew jest bez sensu przy bliźniaczej i sprawdziłam jak to ja:-) nie wydłużał czasu do porodu. W przypadku pojedynczej średnio o 9tygodni opóźniono poród. I zakładają dużo szwów po wymazach tylko w pojedynczych. Przy pessarze jakoś dużo mniej przy bliźniakach wychodziło tygodni. Najlepszy efekt tych średnio 9 tygodni to leżenie, e jest ryzyko zakrzepicy. Mi mówiła kobieta ze szwu z bliźniakami się nie zakłada bo jest bez sensu. Myśle, ze ten pessar robi jakąś robotę, ale i tak cesarka planowana na 37tc potem to już niebezpiecznie dla mnie i dla dzieci. Trojaczki to maks CC w 32-33tc :-) wiec co szpital to obyczaj. Ale im dalej w las tym gorzej. Coraz mniej przyjemnie się prowadzi ciaze w szpitalu :-(
A tak mówisz o objawach 3 trymestru, kurde ja z synem nie miałam, ale może to kwestia wagi, terminu porodu… najwiejsze upały to chyba 2 trymestr. Dwa tygodnie przed porodem zakupy w Auchan robiłam 3h chodziłam po sklepie. A tutaj mogę wyjść przed blok :-( bo pęcherz, bo brzuch boli, bo zadyszka. Może gdybym miała wcześniej „klasyczną” ciążę to pewnie bym tak nie narzekała. A Ty masz wszystko przyszykowane już? :-)
My kupiliśmy łóżeczko w 14tc tuż przed zabiegiem i od krwotoku już nic poza kilka ciuszkami ostatnio tak się bałam ze coś się wydarzy. Dałam sobie czas do 28tc z kupowaniem bo to był target do spełnienia. Osiągnięty wiec niebawem trzeba coś zacząć szykować. No ciaza bliźniacza to musi być armagedon w porównaniu do pojedynczje jeśli chodzi o samopoczucie w 3cim trymestrze szczególnie. Jak idę do lekarza lub położnej i widzę babki latające jak perszingi z ogromnymi brzuchami to mam wrażenie że ze mną coś nie tak, że jak to możliwe tak swobodnie się w ciąży poruszać.. :/
Czyli za 5 tygodni masz CC ???