reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

No mi mówili w szpitalu, ze szew jest bez sensu przy bliźniaczej i sprawdziłam jak to ja:-) nie wydłużał czasu do porodu. W przypadku pojedynczej średnio o 9tygodni opóźniono poród. I zakładają dużo szwów po wymazach tylko w pojedynczych. Przy pessarze jakoś dużo mniej przy bliźniakach wychodziło tygodni. Najlepszy efekt tych średnio 9 tygodni to leżenie, e jest ryzyko zakrzepicy. Mi mówiła kobieta ze szwu z bliźniakami się nie zakłada bo jest bez sensu. Myśle, ze ten pessar robi jakąś robotę, ale i tak cesarka planowana na 37tc potem to już niebezpiecznie dla mnie i dla dzieci. Trojaczki to maks CC w 32-33tc :-) wiec co szpital to obyczaj. Ale im dalej w las tym gorzej. Coraz mniej przyjemnie się prowadzi ciaze w szpitalu :-(
A tak mówisz o objawach 3 trymestru, kurde ja z synem nie miałam, ale może to kwestia wagi, terminu porodu… najwiejsze upały to chyba 2 trymestr. Dwa tygodnie przed porodem zakupy w Auchan robiłam 3h chodziłam po sklepie. A tutaj mogę wyjść przed blok :-( bo pęcherz, bo brzuch boli, bo zadyszka. Może gdybym miała wcześniej „klasyczną” ciążę to pewnie bym tak nie narzekała. A Ty masz wszystko przyszykowane już? :-)
No praktyki lekarzy i szpitali różnią się od siebie plus każdy kraj ma swoje . Ja ciąży obecnej beż szwu sobie nawet nie wyobraża.. 90% donoszenia do min 37tc w przypadku procedury elektywnej wczesnej mnie przekonuje bardzo, do tego mam go drugi raz. Gdybym nie założono mi go w poprzedniej ciąży mojego syna by na świecie nie było ..
My kupiliśmy łóżeczko w 14tc tuż przed zabiegiem i od krwotoku już nic poza kilka ciuszkami ostatnio tak się bałam ze coś się wydarzy. Dałam sobie czas do 28tc z kupowaniem bo to był target do spełnienia. Osiągnięty wiec niebawem trzeba coś zacząć szykować. No ciaza bliźniacza to musi być armagedon w porównaniu do pojedynczje jeśli chodzi o samopoczucie w 3cim trymestrze szczególnie. Jak idę do lekarza lub położnej i widzę babki latające jak perszingi z ogromnymi brzuchami to mam wrażenie że ze mną coś nie tak, że jak to możliwe tak swobodnie się w ciąży poruszać.. :/
Czyli za 5 tygodni masz CC ???

reklama
Chyba acard się odstawia a bierze tylko heparyne i to też zależy jakie dawki, ja mimo mutacji miałam włączoną heparyne miesiąc przed porodem i 6 tygodni po a po in vitro i na początku ciąży miałam nie brać a o acard nikt nie chciał nawet słyszeć. Co lekarz to opinia więc zapytaj lekarza (jeżeli masz nr tel do lekarza to napisz smsa)
Jutro jak beta będzie w porządku to zobaczę się z moją lekarką i jej powiem o tych plamach
Mogłam wkładki nie wyrzucać 😂.

No praktyki lekarzy i szpitali różnią się od siebie plus każdy kraj ma swoje . Ja ciąży obecnej beż szwu sobie nawet nie wyobraża.. 90% donoszenia do min 37tc w przypadku procedury elektywnej wczesnej mnie przekonuje bardzo, do tego mam go drugi raz. Gdybym nie założono mi go w poprzedniej ciąży mojego syna by na świecie nie było ..
My kupiliśmy łóżeczko w 14tc tuż przed zabiegiem i od krwotoku już nic poza kilka ciuszkami ostatnio tak się bałam ze coś się wydarzy. Dałam sobie czas do 28tc z kupowaniem bo to był target do spełnienia. Osiągnięty wiec niebawem trzeba coś zacząć szykować. No ciaza bliźniacza to musi być armagedon w porównaniu do pojedynczje jeśli chodzi o samopoczucie w 3cim trymestrze szczególnie. Jak idę do lekarza lub położnej i widzę babki latające jak perszingi z ogromnymi brzuchami to mam wrażenie że ze mną coś nie tak, że jak to możliwe tak swobodnie się w ciąży poruszać.. :/
Czyli za 5 tygodni masz CC ???
Wszystko od ciazy zalezy i chyba pory roku...ja teraz zdycham w upalach,cisnienie mi wariuje nieziemsko,a z blizniakami to byl pikus😉😉😉nie ma sprawiedliwosci na tym swiecie😊albo to ta ciaza wieku starczego🤣🤣🤣

Wszystko od ciazy zalezy i chyba pory roku...ja teraz zdycham w upalach,cisnienie mi wariuje nieziemsko,a z blizniakami to byl pikus😉😉😉nie ma sprawiedliwosci na tym swiecie😊albo to ta ciaza wieku starczego🤣🤣🤣
Kurcze w pierwszej ciąży miałam 30 lat i tez jak much w smole się ruszałam.. . teraz 38 więc już geriatria ale jest tak samo.. U mnie to raczej psychika działa i wywołuje takie symptomy..

Jutro jak beta będzie w porządku to zobaczę się z moją lekarką i jej powiem o tych plamach
Mogłam wkładki nie wyrzucać 😂.
Nie wiem jakie są praktyki gdzie indziej, ale ja miałam nr kom do lekarza i jak coś się działo to SMS do lekarza i jakoś byłam spokojniejsza po jego zaleceniach. Pisałam bardzo dużo i dzwoniłam aż się śmiałam po ciąży, że wreszcie się uwolnił odemnie i ma dużo czasu 😁, ale ja byłam straszna panikara w ciąży tylko coś i od razu byłam na wizycie lub dzwoniłam.

Mi wszystko dali w klinice, na własną rękę nic nie biore. Robiłam tylko parę badań na trombofilie, nic mi nie wyszło, ale wiem że jest jeszcze parę innych, które na ogół są w tych pakietach. U mnie te wszystkie leki to bardziej na zasadzie lepiej brać niż stracic zarodek lub ciążę, bo każdy zarodek jest na wagę złota
Pytanie czy miałaś wskazania bo ja brałam na zapas sam accard. A jak przejrzeli badania to stwierdzili ze nie mam wskazań. Robiłam panel nadkrzepliwość kiedyś i nic mi niewyszło. Mimo to 6 lat temu accard dawali jak cukierki :-)

W pierwszej ciąży smigalam do końca. W drugiej większość czasu leżałam, pod koniec ciąży z każdym krokiem czułam bardzo nieprzyjemny nacisk dziecka na pęcherz, uczucie jakby maluch chciał wypaść. Ja do ciąży chyba średnio się nadaje.

reklama
Kurcze w pierwszej ciąży miałam 30 lat i tez jak much w smole się ruszałam.. . teraz 38 więc już geriatria ale jest tak samo.. U mnie to raczej psychika działa i wywołuje tQsymptomy..
Ja z blizniakami mialam o tyle dobrze ze nic poznizej 1,20 cm nie platalo sie mi miedzy nogami.wiec mialam spokoj totalny.Teraz jestem w czarnej doopie ze wszystkim😂gdyby nie app ,to bym nie wiedziala ktory to tydzien🙊

Do góry