reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

Ja zaczynalam z 63kg w pierwszej ciazy i przytylam 18kg. Rok pozniej miałam 1kg na plusie.
W drugiej ciąży przytylam "tylko" 12kg, ale juz tak optymistycznie nie bylo, bo 5 zostalo [emoji24][emoji24][emoji24][emoji58][emoji58][emoji38][emoji38]
To jest nadzieja ;-) ze jakoś zlecą te kg. A trochę ich czuje ze będzie. Dobra kłódka na lodówkę i będzie dieta :-)

reklama
A po co Ci laktator elektryczny? Może będziesz karmić w sposób tradycyjny? Ja używałam elektrycznego avent tej starej generacji i sprawował się świetnie. Miał trzy stopnie mocy, był cichy( to istotne w nocy) i mały gabarytowo. Dziewczyny polecały kiedyś medale taką wpinaną w pasek od spodni. Wtedy chodzisz i coś tam robisz a laktator chodzi.
Ja karmiłam 2 lata tradycyjnie ale odciągać też musiałam bo inaczej to więzienie 😜 Pozatym laktatorem też pobudzałam dodatkowo laktacje na początku po cesarce.. Mialam ręczny ale coś mi się obiło o uszy że elektryczny wygodniejszy
Popatrzę co jest Medeli i Aventu

Ja karmiłam 2 lata tradycyjnie ale odciągać też musiałam bo inaczej to więzienie 😜 Pozatym laktatorem też pobudzałam dodatkowo laktacje na początku po cesarce.. Mialam ręczny ale coś mi się obiło o uszy że elektryczny wygodniejszy
Popatrzę co jest Medeli i Aventu
Ja kupiłam lovi prolactis. i wydaje się fajny ale póki co na udzie testowalam 😜

A czemu nospy nie? To w PL boja się relanium chociaż na patologii podają jak cukierki jak trzeba.
Z powodu obniżenia napięcia mięśniowego u dzieci.
Z Marcys też byłam pod koniec na kilku tabletkach diazepanu.
No i np. Duphaston jest wogole wycofany ze sprzedaży w Hiszpani kilka lat że przewyższa szkody nad korzyści.
W Pl moja teściowa pracuje na pediatri w szpitalu tam dzieciom z marszu na wpisie dają psychotropy..... żeby grzeczniejsze były......
A koleżanka neurolog mówi że co 3 rodzic na wizycie prosi o psychotropy na wyciszenie dziecka... bo płacze , co super aktywne bo łobuzuje, bo nie śpi 12 h w nocy ....
Dramat no ale cóż.....

no nast. niby 23.06 u prowadzącej. Ostatnia była w środę. Alle chce się wbić jeszcze na wizytę do innej w nast tyg., żeby skonsultować niezależnie, bo mi się przestało podobać jak ta mnie prowadzi. .2 tyg temu wyszło że mam sporo wód, i juz wtedy babka od usg powiedziała żeby uważać, to prowadząca stwierdziła że nie jest źle, szyjka spoko, poziom wód graniczny ale w normie więc nic mam nie zmieniać. No to trochę ograniczylam aktywność z naciskiem na trochę tzn. nie leżałam ale już więcej siedziałam w domu sobie w odchyleniu z kompem itp. ale i tak śmigałam samochodem po mieście no i prasowanie ukladanie i takie tam wyprawkowe. Teraz też bagatelizuje wielkość brzuszka choć mam cc i pomimo że niby cukry w miarę ok, tragedii nie ma to jednak ten brzuszek spory więc coś musi być na rzeczy.Jeszcze mam wizyte u ginki z abonamentu za 2 tyg. zeby mi skierowania na badania za Free wystawila to tez poprosze o kontrole i opinie. Także szyjkę sprawdzę na pewno jeszcze przed tym 23.
A co to znaczy wody na pograniczu ? Wiesz w cyferkach? Mierzył Ci wszystkie kwadraty i dodała? Czy na oko ?
Norma to między 6 a 24 mierząc i dodając wszystkie 4 kwadraty. Mierząc tak mnie dokładnie tam u góry gdzie jest jej najwięcej jeśli wychodzi ponad 4 jest ok .

A po co Ci laktator elektryczny? Może będziesz karmić w sposób tradycyjny? Ja używałam elektrycznego avent tej starej generacji i sprawował się świetnie. Miał trzy stopnie mocy, był cichy( to istotne w nocy) i mały gabarytowo. Dziewczyny polecały kiedyś medale taką wpinaną w pasek od spodni. Wtedy chodzisz i coś tam robisz a laktator chodzi.
Jest też taka fajna na 2 cycki na raz taki pas i mleko się ciągnie a Ty wciagasz obiad ręce wolne .

A co to znaczy wody na pograniczu ? Wiesz w cyferkach? Mierzył Ci wszystkie kwadraty i dodała? Czy na oko ?
Norma to między 6 a 24 mierząc i dodając wszystkie 4 kwadraty. Mierząc tak mnie dokładnie tam u góry gdzie jest jej najwięcej jeśli wychodzi ponad 4 jest ok .
na usg 3 trym było Afi 20, na usg kontrolnym po 2 tyg. 21.3 ale powiedział że to jest w granicy błędu i te 4 kwadraty były ok( w sensie 1 z nich miał blisko 8) No wg moich usg norma jest do 20. Powyżej 20-24 to już niby wielowodzie do obserwacji.

Mam dziewczyny pytanie: Ile dni przed transferem zaczynałyście przyjmować progesteron? Jakie inne leki przed przyjmujecie? I czy miałyście wcześniej badanie poziomu progesteronu?

Z powodu obniżenia napięcia mięśniowego u dzieci.
Z Marcys też byłam pod koniec na kilku tabletkach diazepanu.
No i np. Duphaston jest wogole wycofany ze sprzedaży w Hiszpani kilka lat że przewyższa szkody nad korzyści.
W Pl moja teściowa pracuje na pediatri w szpitalu tam dzieciom z marszu na wpisie dają psychotropy..... żeby grzeczniejsze były......
A koleżanka neurolog mówi że co 3 rodzic na wizycie prosi o psychotropy na wyciszenie dziecka... bo płacze , co super aktywne bo łobuzuje, bo nie śpi 12 h w nocy ....
Dramat no ale cóż.....
Kiedyś przepisywano luminal itp ale to jak neurolog w szpitalu widział nieprawidłowości. Czy później, ale nie na zapas, gdy wylewy były w oczach duże. No, cóż ja swojego dziecka nie faszeruje a chłopak petarda:-) jak będą wskazania to mu sama do buźki wcisnę a tak to nie. O naspie słyszałam a u nas nadal jak coś się dzieje to odrazu podają.

reklama
na usg 3 trym było Afi 20, na usg kontrolnym po 2 tyg. 21.3 ale powiedział że to jest w granicy błędu i te 4 kwadraty były ok( w sensie 1 z nich miał blisko 8) No wg moich usg norma jest do 20. Powyżej 20-24 to już niby wielowodzie do obserwacji.w tej Hiszpani wszystkie normy są inne 😂🤣😉 Ale 20/21 To i tu jest uważane za dużo do obserwacji ja miałam 12

Do góry