reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

Ja zaczynalam z 63kg w pierwszej ciazy i przytylam 18kg. Rok pozniej miałam 1kg na plusie.
W drugiej ciąży przytylam "tylko" 12kg, ale juz tak optymistycznie nie bylo, bo 5 zostalo [emoji24][emoji24][emoji24][emoji58][emoji58][emoji38][emoji38]
To jest nadzieja ;-) ze jakoś zlecą te kg. A trochę ich czuje ze będzie. Dobra kłódka na lodówkę i będzie dieta :-)

reklama
A po co Ci laktator elektryczny? Może będziesz karmić w sposób tradycyjny? Ja używałam elektrycznego avent tej starej generacji i sprawował się świetnie. Miał trzy stopnie mocy, był cichy( to istotne w nocy) i mały gabarytowo. Dziewczyny polecały kiedyś medale taką wpinaną w pasek od spodni. Wtedy chodzisz i coś tam robisz a laktator chodzi.
Ja karmiłam 2 lata tradycyjnie ale odciągać też musiałam bo inaczej to więzienie 😜 Pozatym laktatorem też pobudzałam dodatkowo laktacje na początku po cesarce.. Mialam ręczny ale coś mi się obiło o uszy że elektryczny wygodniejszy
Popatrzę co jest Medeli i Aventu

Ja karmiłam 2 lata tradycyjnie ale odciągać też musiałam bo inaczej to więzienie 😜 Pozatym laktatorem też pobudzałam dodatkowo laktacje na początku po cesarce.. Mialam ręczny ale coś mi się obiło o uszy że elektryczny wygodniejszy
Popatrzę co jest Medeli i Aventu
Ja kupiłam lovi prolactis. i wydaje się fajny ale póki co na udzie testowalam 😜

A czemu nospy nie? To w PL boja się relanium chociaż na patologii podają jak cukierki jak trzeba.
Z powodu obniżenia napięcia mięśniowego u dzieci.
Z Marcys też byłam pod koniec na kilku tabletkach diazepanu.
No i np. Duphaston jest wogole wycofany ze sprzedaży w Hiszpani kilka lat że przewyższa szkody nad korzyści.
W Pl moja teściowa pracuje na pediatri w szpitalu tam dzieciom z marszu na wpisie dają psychotropy..... żeby grzeczniejsze były......
A koleżanka neurolog mówi że co 3 rodzic na wizycie prosi o psychotropy na wyciszenie dziecka... bo płacze , co super aktywne bo łobuzuje, bo nie śpi 12 h w nocy ....
Dramat no ale cóż.....

no nast. niby 23.06 u prowadzącej. Ostatnia była w środę. Alle chce się wbić jeszcze na wizytę do innej w nast tyg., żeby skonsultować niezależnie, bo mi się przestało podobać jak ta mnie prowadzi. .2 tyg temu wyszło że mam sporo wód, i juz wtedy babka od usg powiedziała żeby uważać, to prowadząca stwierdziła że nie jest źle, szyjka spoko, poziom wód graniczny ale w normie więc nic mam nie zmieniać. No to trochę ograniczylam aktywność z naciskiem na trochę tzn. nie leżałam ale już więcej siedziałam w domu sobie w odchyleniu z kompem itp. ale i tak śmigałam samochodem po mieście no i prasowanie ukladanie i takie tam wyprawkowe. Teraz też bagatelizuje wielkość brzuszka choć mam cc i pomimo że niby cukry w miarę ok, tragedii nie ma to jednak ten brzuszek spory więc coś musi być na rzeczy.Jeszcze mam wizyte u ginki z abonamentu za 2 tyg. zeby mi skierowania na badania za Free wystawila to tez poprosze o kontrole i opinie. Także szyjkę sprawdzę na pewno jeszcze przed tym 23.
A co to znaczy wody na pograniczu ? Wiesz w cyferkach? Mierzył Ci wszystkie kwadraty i dodała? Czy na oko ?
Norma to między 6 a 24 mierząc i dodając wszystkie 4 kwadraty. Mierząc tak mnie dokładnie tam u góry gdzie jest jej najwięcej jeśli wychodzi ponad 4 jest ok .

A po co Ci laktator elektryczny? Może będziesz karmić w sposób tradycyjny? Ja używałam elektrycznego avent tej starej generacji i sprawował się świetnie. Miał trzy stopnie mocy, był cichy( to istotne w nocy) i mały gabarytowo. Dziewczyny polecały kiedyś medale taką wpinaną w pasek od spodni. Wtedy chodzisz i coś tam robisz a laktator chodzi.
Jest też taka fajna na 2 cycki na raz taki pas i mleko się ciągnie a Ty wciagasz obiad ręce wolne .

A co to znaczy wody na pograniczu ? Wiesz w cyferkach? Mierzył Ci wszystkie kwadraty i dodała? Czy na oko ?
Norma to między 6 a 24 mierząc i dodając wszystkie 4 kwadraty. Mierząc tak mnie dokładnie tam u góry gdzie jest jej najwięcej jeśli wychodzi ponad 4 jest ok .
na usg 3 trym było Afi 20, na usg kontrolnym po 2 tyg. 21.3 ale powiedział że to jest w granicy błędu i te 4 kwadraty były ok( w sensie 1 z nich miał blisko 8) No wg moich usg norma jest do 20. Powyżej 20-24 to już niby wielowodzie do obserwacji.

Mam dziewczyny pytanie: Ile dni przed transferem zaczynałyście przyjmować progesteron? Jakie inne leki przed przyjmujecie? I czy miałyście wcześniej badanie poziomu progesteronu?

Z powodu obniżenia napięcia mięśniowego u dzieci.
Z Marcys też byłam pod koniec na kilku tabletkach diazepanu.
No i np. Duphaston jest wogole wycofany ze sprzedaży w Hiszpani kilka lat że przewyższa szkody nad korzyści.
W Pl moja teściowa pracuje na pediatri w szpitalu tam dzieciom z marszu na wpisie dają psychotropy..... żeby grzeczniejsze były......
A koleżanka neurolog mówi że co 3 rodzic na wizycie prosi o psychotropy na wyciszenie dziecka... bo płacze , co super aktywne bo łobuzuje, bo nie śpi 12 h w nocy ....
Dramat no ale cóż.....
Kiedyś przepisywano luminal itp ale to jak neurolog w szpitalu widział nieprawidłowości. Czy później, ale nie na zapas, gdy wylewy były w oczach duże. No, cóż ja swojego dziecka nie faszeruje a chłopak petarda:-) jak będą wskazania to mu sama do buźki wcisnę a tak to nie. O naspie słyszałam a u nas nadal jak coś się dzieje to odrazu podają.

reklama
na usg 3 trym było Afi 20, na usg kontrolnym po 2 tyg. 21.3 ale powiedział że to jest w granicy błędu i te 4 kwadraty były ok( w sensie 1 z nich miał blisko 8) No wg moich usg norma jest do 20. Powyżej 20-24 to już niby wielowodzie do obserwacji.w tej Hiszpani wszystkie normy są inne 😂🤣😉 Ale 20/21 To i tu jest uważane za dużo do obserwacji ja miałam 12

Do góry