reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Kto po in vitro?

Dziewczyny mam badanie z testdna.
Wynik nieprawidłowy w 3 poniższych:
Czynnik V leiden FV L_1691G>A UKLAD HETEROZYGOTYCZNY
MTHFR MTHFR_677C>T UKLAD HETEROZYGOTYCZNY
PAI-1 plazminogen PAI-1 4G UKLAD HOMOZYGOTYCZNY
mocno źle? Pomożecie ? Co to znaczy?
Takie kombinacje jak masz to rzadkość, dla mnie to jest odpowiedz. A w rodzinie nie było chorób zakrzepowo - zatorowych? Masz wskazania do heparyny tylko nie dawka placebo tylko ta średnia dawka. Do tego accard tylko tez konkret pewnie 2x75mg, bo działa inaczej niż heparyna. Moim zdaniem to jest powód poronień. No jeżeli zarodek jest zdrowy, bo jak chory to nic nie pomoże.

reklama
Rozumiem. Dziękuję. Nie miałam podawane. No tak, to są częste mutacje jak czytam na necie tyle ze jeśli faktycznie one mają wpływ to trzeba spróbowac ratować sytuację 😊 dziwne że podają leki bez wywiadu i wyników
Podają ale niskie dawki nie zawsze to pomaga jak są wskazania to acard 1x75mg to mało heparyna w najniższej dawce tez... nie zaszkodzi a może pomoze. I często potem jest problem - odstawić czy nie odstawić i kiedy... A jak są wskazania to do końca trzeba:-( ja mam mthfr hetero 667 i metylowe witaminy i tyle. A ponoć to tez bzdura bo jest drugi cykl kwasu foliowego przez B2 wchłanianie i nie trzeba metylowanego kwasu foliowego. Ale biorę taki i taki :-)

ja mam przy mthfr C677T homozygota CC, a przy mthfr A1299C heterozygota AC... dr nie skomentowała tego nawet, mówiła brac metylowany kwas foliowy i metylowana wit b12. Może też tu tkwi mój problem?!🤷‍♀️
Jedna homozygota jest wskazaniem do heparyny. Obie homo to kiepski wariant:-( ty masz homo i hetero, ale to powoduje poronienia a nie brak implantacji. Chyba ze są jakieś nowe badania :-)

Witam, to moj pierwszy wpis.
Jestem po krio 2-3 dniowych zarodkow. Wczoraj u mnie 17dpt beta 117,87. 13 dpt byla 39,90. To bylo w klinice czyli to samo labo. A w 15 dpt w innym labo (ale te same jednostki) 57,7. Wg kalkulatora przyrost chyba ok, bo w ciagu dwoch ostatnich dni ponad 100%. Ale czy te wartosci nie sa za niskie??? Czy naprawde moze byc dzidzia z takiej malej bety ktora jednak ma przyrost w normie?

Witam, to moj pierwszy wpis.
Jestem po krio 2-3 dniowych zarodkow. Wczoraj u mnie 17dpt beta 117,87. 13 dpt byla 39,90. To bylo w klinice czyli to samo labo. A w 15 dpt w innym labo (ale te same jednostki) 57,7. Wg kalkulatora przyrost chyba ok, bo w ciagu dwoch ostatnich dni ponad 100%. Ale czy te wartosci nie sa za niskie??? Czy naprawde moze byc dzidzia z takiej malej bety ktora jednak ma przyrost w normie?
To raczej nie rokuje dobrze, minimalny przyrost na tym etapie po 48h to 66% czyli 13dpt jak jest 39,99 to 15dpt powinno być conajmniej 66 17dpt 109. To są bardzo niskie przyrosty i gdyby beta pojawiła się 8dpt ok 20 to takie przyrosty byłyby ok, ale u Ciebie beta pojawiła się później, przyrosty są w dolnej granicy.... To nie jest tak, ze nie ma szans bo z różnych przyczyn ten hormon może nie mieścić się w normach a dziecko zdrowe i się urodzi. Jednak większość takich wyników to ciąże biochemiczne. Poczekaj do bety 1000, wtedy widać pęcherzyk, za tydzień zarodek... W mojej klinice bada się betę wcześniej i odstawia leki jak jak są słabe przyrosty. No, ale późne implantację się zdarzają w przypadku mrożonych zarodków. Trzeba czekać nikt przyszłości nie zna:-) Macie jeszcze zarodki?

reklama
To raczej nie rokuje dobrze, minimalny przyrost na tym etapie po 48h to 66% czyli 13dpt jak jest 39,99 to 15dpt powinno być conajmniej 66 17dpt 109. To są bardzo niskie przyrosty i gdyby beta pojawiła się 8dpt ok 20 to takie przyrosty byłyby ok, ale u Ciebie beta pojawiła się później, przyrosty są w dolnej granicy.... To nie jest tak, ze nie ma szans bo z różnych przyczyn ten hormon może nie mieścić się w normach a dziecko zdrowe i się urodzi. Jednak większość takich wyników to ciąże biochemiczne. Poczekaj do bety 1000, wtedy widać pęcherzyk, za tydzień zarodek... W mojej klinice bada się betę wcześniej i odstawia leki jak jak są słabe przyrosty. No, ale późne implantację się zdarzają w przypadku mrożonych zarodków. Trzeba czekać nikt przyszłości nie zna:-) Macie jeszcze zarodki?
Jednak ostatni przyrost jest super ponad 100%. Zdarza sie przeciez, ze beta pozniej startuje. Ja nie o przyrosty oytalam tylo o sama wartosc bety 39,90 w 13 dpt 2-3 dniowych krio , czy nie jest za niska.

Do góry