reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Kto po in vitro?

Kilka tysiecy kosztuje badanie materiału. Samo pobranie tego materiału jest w Invictie standardową procedurą przy mrożeniu. Oczywiscie jeśli ktoś decyduje sie na badanie zarodków to ma najpierw konsultację z genetykiem itp, wszystko jedno czy od razu czy po roku od mrożenia.
Nie prawda, my zamroziliśmy zarodki. Stwierdziliśmy, ze jednak może warto byłoby je przebadać. I wysłałam zapytanie do lekarza. Około 5 tys wyjdzie sama biopsja i ponowne zamrożenie zarodków.A ich badanie to ok 6tys w przypadku 4 zarodków. Miałam 4 procedury wszystkie w invicta i nigdy nie był pobrany materiał na ewentualne badania. Obecnie muszę zarodki odmrozić/ zamrozić i zrobić biopsje.

reklama
Hej. Mam pytanie do kobiet w ciąży. Czy szczepicie się na covid'a? Jakie jest zdanie waszych lekarzy? Czy ttydzień ciąży jest ważny czy nie ma znaczenia?
Mój ginekolog powiedział, żebym sie nie zastanawiała ani chwili. Dużo jest cieżkich przebiegów covid w 3 trymestrze. Najlepiej zaszczepić sie Pfizerem w 2gim lub 3 cim trymestrze. W pierwszym nie polecają.
Ja bardzo sie wahałam na początku, ale po rozmowie z ginem moje wątpliwości sie rozwiały. Pierwszą dawkę miałam 10 maja, drugą mam 14 czerwca. To już będzie 38 tc.

Nie prawda, my zamroziliśmy zarodki. Stwierdziliśmy, ze jednak może warto byłoby je przebadać. I wysłałam zapytanie do lekarza. Około 5 tys wyjdzie sama biopsja i ponowne zamrożenie zarodków.A ich badanie to ok 6tys w przypadku 4 zarodków. Miałam 4 procedury wszystkie w invicta i nigdy nie był pobrany materiał na ewentualne badania. Obecnie muszę zarodki odmrozić/ zamrozić i zrobić biopsje.
A która Invicta? Może mają różne procedury w różnych miastach. Bo ja jeszcze przed mrożeniem miałam powiedziane, ze będzie pobrany materiał do badania nawet jeśli nie zdecyduję się na badanie. I nie dopłacałam do tego dodatkowo.
A może to jest w zależności od pakietu ? 🤷‍♀️

Mój ginekolog powiedział, żebym sie nie zastanawiała ani chwili. Dużo jest cieżkich przebiegów covid w 3 trymestrze. Najlepiej zaszczepić sie Pfizerem w 2gim lub 3 cim trymestrze. W pierwszym nie polecają.
Ja bardzo sie wahałam na początku, ale po rozmowie z ginem moje wątpliwości sie rozwiały. Pierwszą dawkę miałam 10 maja, drugą mam 14 czerwca. To już będzie 38 tc.
Odnosnie kobiet w ciazy to tez slyszalam, ze najlepiej w drugim albo trzecim trymestrze. A co z kobietami, które sa w trakcie leczenia/beda miec transfer? Lepiej sie szczepic czy poczekac az sie zajdzie w ciaze? Bo tu slyszalam kilka różnych opinii i w sumie nie wiem co robic.. czy isc na szczepienie juz czy czekac.

Odnosnie kobiet w ciazy to tez slyszalam, ze najlepiej w drugim albo trzecim trymestrze. A co z kobietami, które sa w trakcie leczenia/beda miec transfer? Lepiej sie szczepic czy poczekac az sie zajdzie w ciaze? Bo tu slyszalam kilka różnych opinii i w sumie nie wiem co robic.. czy isc na szczepienie juz czy czekac.
Wiadomo, ze tak naprawdę to nic nie wiadomo, ale ja w tej chwili gdybym była przed ciaza zdecydowanie bym sie zaszczepiła. (Przy czym dobrze było by zdażyc z dwoma dawkami, bo potem przez cały pierwszy trymestr nie można przyjąc drugiej dawki i nie wiadomo na ile skuteczna była by sama 1 sza dawka i jak długo by działa.)
Mój ginekolog powiedział że Pfizer jest szczepionką mRNA czyli bezpieczną. Sama covidowa moze jeszcze nie przebadana, ale działa jak inne mRNA i one są najbezpieczniejsze. Nie mają wpływu na nasz organizm, tak jak mogą wpływać np wektorowe. Czyli nie mają prawa działac np na płodność itp
mRNA jest podawana na sztucznym aminokwasie i nie zawiera wirusa, wektorowe (Astra Zeneca) podają zabity wirus, który najczęściej w przeszłości powodował problemy z nowymi szczepionkami.
Z internetu:

Jak działa szczepionka mRNA?​

Szczepionki mRNA uważane są za szczepionki nowej generacji, w których kwas rybonukleinowy (RNA) wykorzystywany jest jako matryca do produkcji białek wirusowych. Białka te mają za zadanie wywołać produkcję przeciwciał, które następnie przekazywane są do naszego układu immunologicznego. Co ważne, mRNA nie wnika do jądra komórkowego, gdzie znajduje się nasz materiał genetyczny (DNA), w związku z czym szczepionka nie ma możliwości wpływania na nasz genom.

Wbrew powszechnym obawom szczepionka mRNA jest bezpieczna, nie wywołuje choroby COVID-19 i jest wysoce immunogenna. Warto także pamiętać o tym, że cząsteczka RNA po stworzeniu białka zostaje degradowana, a układ immunologiczny niemal natychmiast reaguje produkcją przeciwciał.

A która Invicta? Może mają różne procedury w różnych miastach. Bo ja jeszcze przed mrożeniem miałam powiedziane, ze będzie pobrany materiał do badania nawet jeśli nie zdecyduję się na badanie. I nie dopłacałam do tego dodatkowo.
A może to jest w zależności od pakietu ? 🤷‍♀️
Właśnie myśle, ze to może być kwestia pakietu. Jednak miałam 3 procedury z refundacją i one są mega ubogie. Oraz jedna komercyjną, ale to rok 2014, wtedy to oni sami mogli nie wiedzieć co to PGS:-) Ja jestem w invicta Warszawa. A Ty?

Właśnie myśle, ze to może być kwestia pakietu. Jednak miałam 3 procedury z refundacją i one są mega ubogie. Oraz jedna komercyjną, ale to rok 2014, wtedy to oni sami mogli nie wiedzieć co to PGS:-) Ja jestem w invicta Warszawa. A Ty?
Gdańsk i wszystkie mrożenia i stymulacje bez dofinansowań i 2020 r

Gdańsk i wszystkie mrożenia i stymulacje bez dofinansowań i 2020 r
No jsłyszałam, ze Gdańsk fajny jest:-) tylko daleko. U nas w komercyjnej procedurze nie było nic do mrożenia to może dlatego. A program z dofinansowaniem, może nie zawiera biopsji? A szkoda bo teraz muszę zapłacić tyle samo co za nową procedurę. Chociaż programy z biopsja są droższe pewnie. No, cóż jest jak jest:-)

Dziękuję. Też czytałam, że najlepiej po 12 tc pierwsza dawka. Mój dr zaleca właśnie Pfaizera, ale uważa, że nie ma zmaczenia kiedy.

reklama
Do góry