reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

pobrane komórki mogą byc w fazie GV zdegenerowanej albo bardzo niedojrzałe, są tez w fazie MI czyli lekko niedojrzałe i te wkłada sie do inkubatora i ona dojrzewa sobie w labie. Zapladnia się komórki w fazie MII. Czasem komórki rosną nierówno i to jest rozwiązanie in vitro maturation (IVM) czyli dojrzewanie na szkle.
Kuwa, czy jest coś czego Ty nie wiesz?😊

reklama
OMG, teraz to mnie zagło :D |Dziekuje za wytlumaczenie, nawet nie wiedziałam, ze coś takiego istnieje
Ogólem IVM to jest procedura, ale niektóre kliniki dają opcje ivm rescue. Procedura IVM polega na tym, że specjalnie pobiera się niedojrzałe komórki i je hoduje się w labie. Tak czesto jest przy PCOS z wysokim AMH np. 20 jest dużo pęcherzykow 30-40, ale niedojrzałych. A dokończenie stymulacji to stan ciężkiej hiperki z niewydolnością oddechową. NAsze IVF to pobranie dojrzałych komórek:-)

no lepiej by było, bo oni wiedzą na co mogą zmienić i kiedy. Bo np. 3x100mg lutinusa inaczej się wchłania, niż luteina i wtedy zaminnikiem jest 3x200mg luteiny itd... W razie co zastrzyki podadzą a zmniejszą dopochwowy bo i tak zrezygnować z niego nie mogą.
Dziewczyny tez dobrze piszą o probiotykach itp... mi w ciąży pomagało trochę.
Kate jakie dokładnie probiotyki można w ciąży brać?

Ogólem IVM to jest procedura, ale niektóre kliniki dają opcje ivm rescue. Procedura IVM polega na tym, że specjalnie pobiera się niedojrzałe komórki i je hoduje się w labie. Tak czesto jest przy PCOS z wysokim AMH np. 20 jest dużo pęcherzykow 30-40, ale niedojrzałych. A dokończenie stymulacji to stan ciężkiej hiperki z niewydolnością oddechową. NAsze IVF to pobranie dojrzałych komórek:-)
o Mateńko przenajświetsza, widzę, że jesteś tu skarbnicą wiedzy :D ja mam 25 lat i amh 6 z kawałkiem, i ogólnie to kompletnie nie znam się na tym wszystkim, mimo tego, że pracuje w służbie zdrowia to akurat nie ten kierunek. Z mężem podjeliśmy decyzje o in vitro z nasieniem dawcy więc pewnie będę Was tu zasypywała pytaniami :p

A jesteś może po in vitro? Bo my mamy za sobą pierwszą wizytę u tego Doktora, podjeliśmy decyzje o iv ale sie stresuje czy to aby na pewno dobry wybór jeśli chodzi o klinikkę
Tak jestem po in vitro co prawda po pierwszej procedurze zaszlam w ciaze i mam 1.5 roczna corke u 3 mrozaki na zimowisku wiec nie mam duzej wiedzy w temacie ale klinke moge polecic

reklama
Do góry