reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

Kobietki a ja mam z kolei pytanie odnośnie badań zarodków - to spory koszt a czy się zagniezdzi i zostanie w moim brzuszku to tez nic pewnego . Jak to u was wyglądało ? Badalyscie ? Zostały z wami takie zarodki ? Później wam napisze wyniki badań moich (amh) i starego (ruchliwość , stres , seminogram) właśnie wracamy z kliniki . Aaaa noi prawdopodobnie przez święta wielkiejnocy będę miała stymulację od następnego cyklu prawdopodobnie...😞

reklama
Laseczki dziękuję za kciuki. Pobrali 5 komórek ale nie wiadomo ile dojrzałych, więc szału nie ma. Pozostało tylko czekać.
Tak se czasami Fredzia myślę kiedy my sie tego cudu doczekamy.
Caro ja 5 mialam 3 śliczne blastki wiec może u Ciebie też tak być, możesz nawet 5 mieć! A dołożyłaś opcje IVM ? Jakby któraś była nie dokonca dojrzała to ją trochę podhoduja w labie

Caro ja 5 mialam 3 śliczne blastki wiec może u Ciebie też tak być, możesz nawet 5 mieć! A dołożyłaś opcje IVM ? Jakby któraś była nie dokonca dojrzała to ją trochę podhoduja w labie
Co to znaczy IVM? Jestem świeżakiem w tym temacie więc proszę o wytłumaczenie i cierpliwość :p :*

Dziewczęta, pomocy potrzebuję. Wskazówek albo dobrego słowa.
Transfer 10.03, po tygodniu brania progesteronu (Lustork 200 mg 2x dziennie) pojawiła się infekcja. Swędzi, piecze plus upławy nielekowe. Wczoraj miałam konsultację z ginekolog spoza kliniki. Kazała mi zrobić wymaz z pochwy bo jeśli wyjdzie pozytywny to przeleczymy. A póki co, mamy zakładać że jestem w ciąży i dostałam tylko Alantan, który ma mi wszystko natłuszczać. Po co mi natłuszczenie to nie wiem.

czy macie jakiś sposób żeby sobie pomóc ? jakiś bezpieczny lek ?
Masz uczulenie na lek, albo podrażnienie, czasem tez wkrada się grzybica. Masz kilka opcji:
- nasiadówki z rumianku, chodzenie bez wkładek i majteczek, żeby wietrzyć co trzeba. Nie pamiętma od kiedy, ale można clotrimazol. Najlepiej zmienić lek na coś innego co nie podrażnia, mi pomógł zmiana na lutinus a potem utrogestan jeszcze brałam tez dobry był.
- 9dpt zrób bete jezeli 5 dniowy zarodek i beta 0 to już nic nie bedzie. Możesz sobie smarować czym chcesz...

Kobietki a ja mam z kolei pytanie odnośnie badań zarodków - to spory koszt a czy się zagniezdzi i zostanie w moim brzuszku to tez nic pewnego . Jak to u was wyglądało ? Badalyscie ? Zostały z wami takie zarodki ? Później wam napisze wyniki badań moich (amh) i starego (ruchliwość , stres , seminogram) właśnie wracamy z kliniki . Aaaa noi prawdopodobnie przez święta wielkiejnocy będę miała stymulację od następnego cyklu prawdopodobnie...😞
A masz jakieś wskazania? I Ty masz teraz 32l tak? Ja badalam bo po to in vitro zrobiliśmy- z 5 miałam 3 poprawne. Wiesz, jeśli masz kasę to zawsze większy spokój, większą szansa bo genetyka zbadana. Generalnie wadliwe zarodki to obumieraja, ale czasami taka ciąża rozwija się dalej no i niestety stajesz przed decyzja.... Także kasa albo ryzyk fizyk. Jeśli nie masz za sobą jakiejś historii i jesteś względnie młoda to jajka powinny być ok. Także zawsze są plusy i minusy danej decyzji :)

Hm, czyli może powinnam się skonsultować z lekarzem z kliniki ? a nie z pierwszym lepszym ginekologiem ?
no lepiej by było, bo oni wiedzą na co mogą zmienić i kiedy. Bo np. 3x100mg lutinusa inaczej się wchłania, niż luteina i wtedy zaminnikiem jest 3x200mg luteiny itd... W razie co zastrzyki podadzą a zmniejszą dopochwowy bo i tak zrezygnować z niego nie mogą.
Dziewczyny tez dobrze piszą o probiotykach itp... mi w ciąży pomagało trochę.

Co to znaczy IVM? Jestem świeżakiem w tym temacie więc proszę o wytłumaczenie i cierpliwość :p :*
pobrane komórki mogą byc w fazie GV zdegenerowanej albo bardzo niedojrzałe, są tez w fazie MI czyli lekko niedojrzałe i te wkłada sie do inkubatora i ona dojrzewa sobie w labie. Zapladnia się komórki w fazie MII. Czasem komórki rosną nierówno i to jest rozwiązanie in vitro maturation (IVM) czyli dojrzewanie na szkle.

pobrane komórki mogą byc w fazie GV zdegenerowanej albo bardzo niedojrzałe, są tez w fazie MI czyli lekko niedojrzałe i te wkłada sie do inkubatora i ona dojrzewa sobie w labie. Zapladnia się komórki w fazie MII. Czasem komórki rosną nierówno i to jest rozwiązanie in vitro maturation (IVM) czyli dojrzewanie na szkle.
OMG, teraz to mnie zagło :D |Dziekuje za wytlumaczenie, nawet nie wiedziałam, ze coś takiego istnieje

reklama
My nie badaliśmy a u nas slabe nasienie, teraz chciłam bo mialam 36l ale lekarz powiedział, że nie mamy wskazań. To się zdziwiłam bo wskazaniem jest wiek...
Jezeli kariotypy macie poprawne, i masz 32l to nie ma sensu badać.

Do góry