reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

reklama
On będzie się rozwijał. Tylko porównuje się zarodki po konkretnej ilosci godzin i ta pierwsza morfologia była tą realną. Czyli w 5 dobie jest to zarodek 2BB. Bo inaczej nie ma sensu trzymać się tej morfologi. Uznaje się ze po iluś tam godzinach od zapłodnienia zarodek powinien być minimum 3..Takie zarodki najlepiej rokują do klasy BB czyli 3BB to minimalny zarodek uznany za top top w 5 dobie. Fajnie, ze ma potencjał rozwojowy wysoki bo jak widać potrzebował tylko pare godzin. Co tez świetnie rokuje. Dodam tylko, ze widziałam na forum dzieci z zarodków opóźnionych o jeden dzień - moruli/ wczesna blastka. A czasem mimo pięknych zarodków nie było ciąży. Nie przywiązuj się tak do morfologii one będą się rozwijać. Ważne, ze są w średniej albo powyżej :-)
Te wolniejsze zarodki to częściej dziewczynki ;)

Pytanie w której dobie ? Jak w 5 dobie jest blastocysta 6 to trochę to wyglada na genetycznie słaby zarodek. Duzo zarodków powyżej 5 w 5 dobie maja wady genetyczne dlatego tak gnają. Generalnie to 6 doba zarodka. Jak jest już poza otoczką to chyba trudniejszy do mrożenia, ale kto wie. Raczej niedopuszczalne jest hodowanie do tego etapu. No, ale wiadomo zdarzyć się może. A co masz taki zarodek?
Tak mam taką blastocystę z 5 doby i zdrową genetycznie:) Mrozakuje póki co, ale właśnie przy okazji dyskusji mnie to zainteresowało. Mam też 5 z 6 doby...

Niewiem jutro mam kontrolę, bo trzeba zrobić wszystko by te 4 były dojrzałe, a ja się wczoraj połamałam ;( , wróciłam do domu mąż mi wyskoczył z adopcją i wypiłam lampkę wina oczywiście dziś mam wyrzuty sumienia ;)
Jedna lampka to nie koniec świata. Ja przed punkcja brałam antybiotyk bo ropień mi się zrobił i znieczulenie nie działałoby. Kiedyś mówili ze jedna lampka to na ukrwienie endometrium :-)

Tak mam taką blastocystę z 5 doby i zdrową genetycznie:) Mrozakuje póki co, ale właśnie przy okazji dyskusji mnie to zainteresowało. Mam też 5 z 6 doby...
No to szok:-)))) mój syn był 5 w 5 dobie i wszędzie mu się spieszy :p A co dopiero 6tka, może już kup szelki, albo samolot :-)

reklama
Do góry