reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

reklama
Dziewczyny pomocy ! Wracam z monitoringu przed transferem. Mam tylko dwie blastki, jedną lepszą, drugą słabiej rokującą. Embriolog zasugerował podanie najpierw słabszej. Lekarz z kolei, jak to usłyszał, zasugerował podanie od razu dwóch twierdząc, że embriolog pewnie podejrzewa, że ta słabsza się nie przyjmie więc pewnymi procesami może jeszcze wspomóc tę silniejszą. Nie wiem co robić... mam tylko dwie. Jesli dwie się nie przyjmą zostanę z niczym, jeśli przyjmą się dwie będę mieć bliźniaki.... Nie wiem co robić. Zaufać lekarzowi ? Miał ktoś taką sytuację ?
A jakiej klasy te blastocysty są? Bo można podać dwie jak obie są słabe. W PL podajemy nawet najsłabsze zarodki bo niszczyć nie można. A transfer na świeżo ? Bo jeżeli mrożony to jaka to różnica...

Tak, znam oznaczenia - to 3BB i 2/3 CB :-( Chyba nie mam wyjścia i muszę lekarzowi zaufać
Ten 3BB to średniak a ten drugi to słaby zarodek. U mnie w klinice raczej nawet by nie podali CB. No, ale takie zarodki bywają zdrowe i się implantują, chociaż rzadko. Jeżeli to pierwszy transfer to nie wiem czy bym brała dwa. A one po PGS są? Bo jeżeli tak to raczej pojedynczo. Lekarzowi zależy na tym, żeby się udało. Tylko ryzyko ciąży mnogiej jakieś jest - niskie. Ale zawsze jest.. chociaż szkoda płacić potem za transfer osobno zarodka 2/3CB bo on serio ma małe szanse.

Dziewczyny pomocy ! Wracam z monitoringu przed transferem. Mam tylko dwie blastki, jedną lepszą, drugą słabiej rokującą. Embriolog zasugerował podanie najpierw słabszej. Lekarz z kolei, jak to usłyszał, zasugerował podanie od razu dwóch twierdząc, że embriolog pewnie podejrzewa, że ta słabsza się nie przyjmie więc pewnymi procesami może jeszcze wspomóc tę silniejszą. Nie wiem co robić... mam tylko dwie. Jesli dwie się nie przyjmą zostanę z niczym, jeśli przyjmą się dwie będę mieć bliźniaki.... Nie wiem co robić. Zaufać lekarzowi ? Miał ktoś taką sytuację ?

Ja brałam dwie. Lekarze wiedzą co robią 🙂 mój doktorek tłumaczył mi, że jeśli jedna się nie przyjmie to w jakiś tam sposób pomoże drugiej, aby były większe szanse na powodzenie 🙂

A to co innego 🤔. W tej sytuacji wzięłabym jeden i tak jak pisze @nieagatka jak się nie uda, można zastosować inne leki lub coś dodatkowego zbadać. A jaki u was problem?
Niedrożny jajowód, słaba morfologia nasienia i średnia fragmentacja - wskazaniem był nasz wiek, ja mam 39, partner 50 lat. Innych rzeczy na razie nam nie zdiagnozowali

A jak zapatrujesz sie na ewentualne bliźniaki?
Bo jeśli nie jest to dla Ciebie problem, to ja bym brała dwie, natomiast jeśli bardzo obawiasz sie ciąży bliźniaczej to poprosiłabym o tą lepsza mimo wszystko.
Choć rzeczywiście ta słabiutka nawet jeśli zaskoczy to najpewniej przestanie się rozwijać na wczesnym etapie.
U mnie tak było miałam podane dwa, ale oba były dobrej jakości oba sie zaimplantowały ale w 8tc jeden zarodeczek przestał sie rozwijać.
Wszystko to jest i tak wrózenie z kart, mogą sie zaimplantować dwa i dwa donosisz do końca ciaży, lub tylko jednego. Moze sie zaimplantować jeden, albo wcale nie bedzie implantacji 🤷‍♀️

Ostatnia edycja:
reklama
Zero na razie, to moje pierwsze podejście, mam 39 lat :-(
Ten słaby zarodek to wczesna blastka, szkoda kasy na dwa transfery. Oczywiście też bywają ciąże z takich zarodków ale prawdopodobieństwo jest niższe. Lekarz dobrze sugeruje. Ja dokładnie w takiej samej sytuacji otrzymałam radę od emriologa aby transferować dwa zarodki. Wiek 39 lat tylko blastka jedna 3AB a druga 1BB. Wzięłam jeden zarodek bo ja już miałam dziecko i na dodatek jestem drobnej budowy ciała, nie chciałam bliźniaków.

Do góry