reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Kto po in vitro?

reklama
Kochana u Was w milionach u nas 5 SZTUK o ruchu postepowym szybkim, 4 o ruchu postepowym wolnym a reszta czyli bodajze 42 sztuki martwe... i to wszystko w kropelce, zwazywszy na to, że mąż oddał 2,2 ml to nawet tysiąca nie ma plemników :(( morfologii tez nie zrobili mu... ja jak zobaczyłam te wyniki to plakalam jak głupia....
U nas ostatnie badanie:
Liczba plemników: 1,8mln/ml (4.8 w całym ejakulacie
Plemniki w ruchu progresywny 30.4%
Morfologi nie wykonano ze względu na zbyt niska koncentrację plemników- wcześniej w badaniach 1-2%
Chyba jeszcze gorzej niż u was 🙄 za około tydzień będą wyniki wtedy będę wiedziała co robimy dalej. Dobrze gdyby udało się z naszym nasieniem ale tak jak piszesz możliwe że będą potrzebne kolejne badania a to wszystko - kasa i brak pewności że się uda.

@Szyszka99
Wszelkie programy miejskie, które pozwalały robić badania na NFZ zostały ostatnio zakończone. Decyzja nasza kochanego PIS-u, więc chyba byś się nie załapała... ale może o czymś nie wiem.

Dojrzałego masz tego faceta skoro nie chce skazywać syna na swój los. O dawstwie myślę, że powinnaś głównie rozmawiać z nim i poznać jego stanowisko. Trudno mi powiedzieć czy to nie jest dla faceta ujma jego ego. To myśle jest cholernie indywidualne...

A lekarz generalnie co wam radzi??

Ostatnia edycja:
My nie chcemy za wszelką cenę, za cenę tego aby dziecko później cierpiało... :( dlatego myślimy o dawcy
Przecież zrobicie kariotyp no to skąd wady u dziecka, jeżeli kariotyp poprawny. Są zespoły genetyczne odpowiadające za niepłodność. Gdy kariotyp jest prawidlowy i AZF i CFTR to ryzyko jest takie samo jak przy zdrowych ludziach. Poza tym nawet jeśli ma niepoprawny kariotyp to jest PGS, żeby transferować zarodki z poprawnym kariotypem. To nie jest tak, ze zdrowy genetycznie człowiek - mężczyzna nie może posiadać potomstwa. Chyba, ze są uszkodzenia mechaniczne jąder itp. A twój mąż miał robiony kariotyp?

Wszelkie programy miejskie, które pozwalały robić badania na NFZ zostały ostatnio zakończone. Decyzja nasza kochanego PIS-u, więc chyba byś się nie załapała... ale może o czymś nie wiem.

Dojrzałego masz tego faceta skoro nie chce skazywać syna na swój los. O dawstwie myślę, że powinnaś głównie rozmawiać z nim i poznać jego stanowisko. Trudno mi powiedzieć czy to nie jest dla faceta ujma jego ego. To myśle jest cholernie indywidualne...

A lekarz generalnie co wam radzi??
Androlog - twierdzi, że tylko in vitro nas ratuje jesli ma byc męża biologiczne i ja o tym wiem. Genetyk twierdzi, że nie ma co myslec o dawcy skoro moze mąż ma wszystko ok z genami bo juz duzo badan wyszlo ok... siostra męża ma ten zespol nadnerczowo plciowy wiec maz tez moze miec go w genie no ale w probce bezpośredniej jest 5 sztuk plemników, nie wiemy jak z morfologia:( i tak jak mowilam, jeśli ta niepłodność jest idiopatyczna nieznanego pochodzenia (kariotyp, cftr i azf jest ok oraz hormony) nie chcemy ryzykować, że dziecko tez będzie bezplodne bo tak moze sie zdarzyć :( no i boje sie, ze wydamy kupe kasy a i tak nie da rady... że bede czekać i sie cieszyc a potem bedzie rozpacz bo przeciez tak tez moze byc a milionerami nie jestesmy. Na wizytę w klinice czekamy jeszcze, zaczynamy się leczyć w Invicta Bydgoszcz...

Przecież zrobicie kariotyp no to skąd wady u dziecka, jeżeli kariotyp poprawny. Są zespoły genetyczne odpowiadające za niepłodność. Gdy kariotyp jest prawidlowy i AZF i CFTR to ryzyko jest takie samo jak przy zdrowych ludziach. Poza tym nawet jeśli ma niepoprawny kariotyp to jest PGS, żeby transferować zarodki z poprawnym kariotypem. To nie jest tak, ze zdrowy genetycznie człowiek - mężczyzna nie może posiadać potomstwa. Chyba, ze są uszkodzenia mechaniczne jąder itp. A twój mąż miał robiony kariotyp?
Kariotyp, azf i cftr okej, siostra męża ma zespol nadnerczowo plciowy, plemników w probce bezpośredniej 5 na krzyż. Androlog pytal sie meza czy nikt wczesniej mu nie mówił, ze ma male jadra. Moze to jakas wrodzona wada jader czy cos - nie wiem. Świnki nie przechodził, martwi mnie to, że od teściowej strony mężczyźni są bezpodni... moze reszta genetycznych badan cos pokaże

reklama
Adus. A skoro jesteś blisko tematu, powiedz jak przejawia się zespół tunera u siostry? generalnie z tym zespołem można żyć, o ile mi wiadomo nie ma upośledzenie umysłowego. Jest kwestia niskoroslosci, braku plodnosci i kilka innych zdrowotnych komplikacji. Ale poza tym wydaje się, że można prowadzić normalne samodzielne życie. ?
Ja mam zespol Turnera zdiagnozowany w mniej niz 10% moich komorek,gdyby nie badanie genetyczne w zyciu bym sie o tym nie dowiedziala.Genetycy twierdzili ze to nie przeszkadza u mnie w zajsciu w ciaze,lekarz gin ,ze i owszem I badz tu madry.Tak czy sie to kolejny plus ze zrobilismy KD

Do góry