bazylia128
Fanka BB :)
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Nifty Pro wyłapuje ponad 90 błędów chromosonalnych, zespół Turnera to brak drugiego chromosomu X w 23 parze i tez to obejmuje@Aduś16 to napewno bedzie dlugi tydzien ale tez napewno bedzie dobrze - i wiesz co ja obstawiam ze bedzie zdrowa dziewczynka - jakos beta Ci rosla podobnie do mojej A napisz czy te nasze badania typu nifty bo ja robila Sanco wylapuje zespol turnera?
A propo bety to u mnie była wysoko ale rosła rowno 100% ciągle, z synem mialam podobnie chociaz wtedy zaczęła rosnac beta późno. Za tydzień się dowiem, no nic już nic nie zmienię, krew oddana... na jednym z ostatnich usg było widać nos, NT w 10tc tylko 0.9 wiec troszkę mnie to uspokoilo...@Aduś16 to napewno bedzie dlugi tydzien ale tez napewno bedzie dobrze - i wiesz co ja obstawiam ze bedzie zdrowa dziewczynka - jakos beta Ci rosla podobnie do mojej A napisz czy te nasze badania typu nifty bo ja robilam Sanco wylapuje zespol turnera?
Spokojnie u mnie tez tak bylo ze kosc nosowa bardzo wczesnie widoczna i przeziornosc karkowa tez nizutko i wtedy profesor z kliniki ktory robil mi usg powiedzial ze przy takim widoku z USG bardzo male prawdopodobienstwo zeby cos bylo nie tak i popieral ze robie Sannco ale tez powiedzial ze po USG nie wyobraza sobie innego wyniku jak PRAWIDLOWY Tylko on mi tm dokladnie jeszcze wypatrzyl buziunie czy nie ma rozszczepu, pokazywal zoladek bo to tez chyba jest bardzo wazne czy dziecko pije wody. No i ogolnie wszystkie kosci i przeplywy, serduszko i wogole to trwalo chyba z 40 minut bo obserwowal nawet czestotliwosc ruchow. No mi ta beta tez tylko o 100% rosla rowniutkoA propo bety to u mnie była wysoko ale rosła rowno 100% ciągle, z synem mialam podobnie chociaz wtedy zaczęła rosnac beta późno. Za tydzień się dowiem, no nic już nic nie zmienię, krew oddana... na jednym z ostatnich usg było widać nos, NT w 10tc tylko 0.9 wiec troszkę mnie to uspokoilo...
12mln to jest słabe nasienie? morfologia kiepska, ale morfologia nie przekłada się na jakość plemników. Tu można spokojnie separacje robic. Czy jest ruch A? Najszybszy postępowy? Bo jeżeli jest to są lekko obniżone parametry nasienia. Co do Novum to oni nie ogarniają czynnika męskiego. Mieliscie IMSI? Czy tylko ICSI? Transferowanie zarodków w 3 dobie to moim zdaniem naciągactwo. Są na to badania chociażby skuteczności transferów 3 dniowych zarodków a 5 dniowych. Ale to jest częsta praktyka Novum zamiast hodować do 5 doby transferują czasem w 2 dobie. Kasa jaka wydasz na transfery to czasem 1/2 drugiej procedury in vitro. W mojej klinice standardem jest transferowanie w 5 dobie. Nawet jest to bardzo istotne przy morfologii zarodków. A i mrożą się lepiej wielokomórkowe twory jak blastocysty lepiej, niż 4 czy 8 bladtomerowe zarodki.To dopiero pierwsza procedura, ale jestem "zjedzona" straconymi latami, niewłaściwymi lekarzami itd. Jego wyniki skaczą, z całkiem dobrych do kiepskich, ale pierwsze były b. złe np morfologia 1%, wszystkich plemników 12mln, teraz najgorsze są dwukrotnością tych pierwszych badań. Miałam pobranych 5 komórek, 4 zapłodnili, z czego jedna nie wykazywała oznak zapłodnienia, jedna nieprawidłowo sie zapłodniła, więc zostały dwie. Miałam transfer już w drugiej dobie sześciokomórkowego zarodka, drugi także dwudniowy zamrozili. Nie wiem czemu już w drugiej dobie, ale na tzw. chłopski rozum, to obawiali się, że jak potrzymaja dłużej, to nie będzie co transferować. Jestem w novum.
W jakiej klinice sie leczycie jeśli mozna wiedzieć?12mln to jest słabe nasienie? morfologia kiepska, ale morfologia nie przekłada się na jakość plemników. Tu można spokojnie separacje robic. Czy jest ruch A? Najszybszy postępowy? Bo jeżeli jest to są lekko obniżone parametry nasienia. Co do Novum to oni nie ogarniają czynnika męskiego. Mieliscie IMSI? Czy tylko ICSI? Transferowanie zarodków w 3 dobie to moim zdaniem naciągactwo. Są na to badania chociażby skuteczności transferów 3 dniowych zarodków a 5 dniowych. Ale to jest częsta praktyka Novum zamiast hodować do 5 doby transferują czasem w 2 dobie. Kasa jaka wydasz na transfery to czasem 1/2 drugiej procedury in vitro. W mojej klinice standardem jest transferowanie w 5 dobie. Nawet jest to bardzo istotne przy morfologii zarodków. A i mrożą się lepiej wielokomórkowe twory jak blastocysty lepiej, niż 4 czy 8 bladtomerowe zarodki.
Problemem jest też mąż, w 3 dobie mieliśmy zarodki rozwijające się książkowo. Na kolejnym podglądzie wyraźnie zwolniły i finalnie nic nie nadawało się do mrożenia tzn żaden z 10 zarodków nie przekształcił się w blastocystę.Po zmianie kliniki i być może leków wynik może być lepszy a i gorszy. Jeżeli jedynym twoim problemem jest wysokie AMH to dlaczego zarodków nie macie?! Przecież wysokie AMH to duxo komórek i większa szansa na dobre zarodki. My jesteśmy w jednej klinice 4 procedury i jeszcze dodatkowo ICSI z krio i za każdym razem inna ilość komórek, zarodków i ciąż :-)
Ja się leczę w invicta Warszawa. Jest tam duże wsparcie dla czynnika męskiego, problemów z genetyką. Aczkolwiek jeżeli chodzi o immunologie to raczej nie. Ja nie mam tutaj problemów. Każda klinka ma „coś” dobrego ;-) Novum moim zdaniem świetnie robi stymulację :-) pierwsi sensownie mrozili oocyty.W jakiej klinice sie leczycie jeśli mozna wiedzieć?
Chromatyna kiepska jeżeli nie ma powyżej 10mln plemników to nie można zrobić separacji. Wtedy tylko FAMSI u nas 21% i kryptozoospermia. Na 6 komórek tylko jedna blastocysta. Potem więcej blastek ale się nie implantowaly, mówili, ze przez chromatyne właśnie.Problemem jest też mąż, w 3 dobie mieliśmy zarodki rozwijające się ksiąkowo. Na kolejnym podglądzie wyraźnie zwolniły i finalnie nic nie nadawało się do mrożenia tzn żaden z 10 zarodków nie przekształcił się w blastocystę.
U męża żylaki, morfologia 5% (95% uszkodzenia główki), fragmentacja 18%. Myślę, że w czasie zapłodnienia było gorzej bo badania były robione w takim bezstresowym czasie, później sporo stresu doszło, co też było widoczne na pomiarze stresu oksydacyjnego plemników.
Mieliśmy pICSI. Wszystkie komórki się zapłodniły ale finalnie nie mieliśmy zarodków.
Zdecydowaliśmy się na Novum, ale z tyłu głowy plącze się myśl o Invictie lub InviMedzie, gdzie jest więcej sposobów na czynnik męski. To chyba będzie plan B.
Na razie czekamy na epikryzę (ciekawe dlaczego, nie ma jej od razu tylko 2 tygodnie trzeba czekać), wyniki kariotypów (jeszcze 38 dni), badań DNA w kierunki trombofilli (14 dni).
Plus będziemy robić badania immuno, tak żeby po prostu nie tracić czasu.
A i na histeroskopię tez się zapiszę, żeby mieć ją zrobioną przed 1 wizytą w nowej klinice.
Rozpisałam się ale to pomaga zebrać się w garść.
Plemników jest >15mln. A można wiedzieć u jakiego lekarza się leczysz? Może być na priv.Chromatyna kiepska jeżeli nie ma powyżej 10mln plemników to nie można zrobić separacji. Wtedy tylko FAMSI u nas 21% i kryptozoospermia. Na 6 komórek tylko jedna blastocysta. Potem więcej blastek ale się nie implantowaly, mówili, ze przez chromatyne właśnie.