reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

Dori, jeśli Twój nick mówi prawdę to jesteśmy ten sam rocznik. Niestety w tym wieku samo dobre amh to tylko połowa sukcesu. Ja mam dobre amh (ok 2), ale mój lekarz od początku mówił, ze to wpływa tylko na ilość jajeczek przy stymulacji ale ze względu na wiek są one słabe i uszkodzone w większość. U mnie pierwsza stymulacja 9 jajeczek, 5 się zapłodniło, 1 dotarła do blastocysty - po badaniach genetycznych - brak 4 chromosomu :(. Druga stymulacja 12 jajeczek, 6 się zapłodniło 3 dotarły do blastocysty 1 wadliwy, 2 dobre,
Te dwa prawidłowe transferowali i oba się zaimplantowały, ale jeden bliźniak w 6 tyg. ciąży się zatrzymał. Lekarz mi powiedział, ze gdyby nie ten drugi silny, to pewnie ani by się nie zaimplantował ani nie pociągnął do 6 tyg. Biorąc po uwagę że w trzy pierwsze ciąże zaszłam w pierwszym cyklu starania lekarz od razu powiedział mi, że teraz problemem jest wiek czyli jakość jajeczek. Więc te nasze statystyki są trudne.
ALE ... wniosek z tego jest taki, że po 40 też może się udać, wiec nie ma się co poddawać. Zresztą moja siostra urodziła mając 41 lat, a kuzynka 39 i 41, cała trójka zdrowe dzieci poczęte naturalnie.
Super że Ci się udało i masz w otoczeniu przykłady 40 letnich kobiet, którym się powiodło, nawet naturalnie.
Wieku sobie nie zmienię niestety... i tu jest problem bo to znaczący element w tej układance.
Chcę, muszę spróbować, ja zawsze chciałam mieć dziecko. A co będzie, czy los okaże się łaskawy, dowiem się wkrótce.

reklama
Z tym wiekiem to nie należy przesadzać. Na patologii ciąży pełno kobiet po 35 rz, wiadomo więcej komplikacji.
Wszystko zależy od przyczyny/przyczyn niepłodności. Jeśli AMH jest ok. to szansa na ciążę jest naprawdę duża. Nawet jak te jajeczka odpadają to część jest ok. można zapłodnić wszystkie.
Swego czasu pytałam lekarza ile jejeczek muszę zapłodnić aby mieć szansę jak kobieta poniżej 35 r.z. Odpowiedział że 8-9 sztuk, więc wcale nie aż tak dużo więcej. Dlatego właśnie w wieku 39 lat poleciłam zapłodnić 9 jajeczek.

Wychodź, wychodź!
Trzymam kciuki, prawdopodobnie zaczniemy mniej więcej w tym samym czasie.
To będzie nam razniej 🥰 Ja też się bardzo boję, tym bardziej że pierwsza procedura to była kompletna klapa. Ale jak to mówią nadzieja umiera ostatnia a dzięki naszej forumowej koleżance @annemarie wierzę jeszcze bardziej, że może nam się udać. Trzeba tylko mieć twardą dupkę 😉

Z tym wiekiem to nie należy przesadzać. Na patologii ciąży pełno kobiet po 35 rz, wiadomo więcej komplikacji.
Wszystko zależy od przyczyny/przyczyn niepłodności. Jeśli AMH jest ok. to szansa na ciążę jest naprawdę duża. Nawet jak te jajeczka odpadają to część jest ok. można zapłodnić wszystkie.
Swego czasu pytałam lekarza ile jejeczek muszę zapłodnić aby mieć szansę jak kobieta poniżej 35 r.z. Odpowiedział że 8-9 sztuk, więc wcale nie aż tak dużo więcej. Dlatego właśnie w wieku 39 lat poleciłam zapłodnić 9 jajeczek.
Wow 9 sztuk... ile przetrwało i za którym razem Ci się udało?

To będzie nam razniej 🥰 Ja też się bardzo boję, tym bardziej że pierwsza procedura to była kompletna klapa. Ale jak to mówią nadzieja umiera ostatnia a dzięki naszej forumowej koleżance @annemarie wierzę jeszcze bardziej, że może nam się udać. Trzeba tylko mieć twardą dupkę 😉

Moja ostatnio mięknie...
Bierzesz pod uwagę KD?

reklama
A Ty masz jedno czy dwójkę dzieci z in vitro? Bo już nie pamietam?

Do góry