reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

Dziewczyny ja już po pierwszym podglądzie. Wyhodowałam 5 pęcherzyków, właściwie 6 ,ale ten ostatni to mały jest i nie urośnie. Martwię sie , że za mało ich, ale lekarz mówi że jak na takie niskie AMH (1.02) jest optymalnie. Zwiększył mi dawkę Menopuru bo wolno rosną. Czy jest coś co moge zmienic w ostatniej chwili aby wpłynąć na ich jakość ? Za Waszą radą jem 3x1 koenzym Q10, piję Inofem, duuuuużo wody i nabiału. Co jeszcze mogę zrobić ?

@Evela.6 poproszę o wpisanie na 5.01 kolejny podgląd
Napisz coś więcej, to twoja pierwsza stymulacja ???
Jeśli jakeczka będą doberj jakości to nie jest źle.
Ja z pierwszej stymulacji miałam 3 komórki z czego 2 blaski 5.1.1.
Druga 9 jakeczek z czego 5 blastek od 4.1.1. Do 3.2.3. Amh 4.3

reklama
@kate_p7 Moje amh nie jest najtragiczniejsze, aczkolwiek adekwatne do wieku, jak to powiedziała pani doktor. Ona jest konkretna i nie nawija makaronu, że wszystko cacy i sie uda, takie są statystyki, im starsza kobieta tym trudniej...
Dori, jeśli Twój nick mówi prawdę to jesteśmy ten sam rocznik. Niestety w tym wieku samo dobre amh to tylko połowa sukcesu. Ja mam dobre amh (ok 2), ale mój lekarz od początku mówił, ze to wpływa tylko na ilość jajeczek przy stymulacji ale ze względu na wiek są one słabe i uszkodzone w większość. U mnie pierwsza stymulacja 9 jajeczek, 5 się zapłodniło, 1 dotarła do blastocysty - po badaniach genetycznych - brak 4 chromosomu :(. Druga stymulacja 12 jajeczek, 6 się zapłodniło 3 dotarły do blastocysty 1 wadliwy, 2 dobre,
Te dwa prawidłowe transferowali i oba się zaimplantowały, ale jeden bliźniak w 6 tyg. ciąży się zatrzymał. Lekarz mi powiedział, ze gdyby nie ten drugi silny, to pewnie ani by się nie zaimplantował ani nie pociągnął do 6 tyg. Biorąc po uwagę że w trzy pierwsze ciąże zaszłam w pierwszym cyklu starania lekarz od razu powiedział mi, że teraz problemem jest wiek czyli jakość jajeczek. Więc te nasze statystyki są trudne.
ALE ... wniosek z tego jest taki, że po 40 też może się udać, wiec nie ma się co poddawać. Zresztą moja siostra urodziła mając 41 lat, a kuzynka 39 i 41, cała trójka zdrowe dzieci poczęte naturalnie.

@kate_p7 Moje amh nie jest najtragiczniejsze, aczkolwiek adekwatne do wieku, jak to powiedziała pani doktor. Ona jest konkretna i nie nawija makaronu, że wszystko cacy i sie uda, takie są statystyki, im starsza kobieta tym trudniej...
A nas lekarz nastawiał pozytywnie i 4 transfery nieudane ;)
Cyferki i literki to nie wszystko. Jak piszę @kate_p7 dobra komórka i plemnik.
Macie jeszcze jakieś przeszkody?

Nawet nie wiem co to PGS...
Lekarka powiedziała: weźmiemy plemnik i włożymy do komórki, bo klasyczne in vitro nie bardzo w naszym przypadku..
Możecie zrobić IMSI, albo FAMSI;-) żeby wybrać najlepsze plemniki. Famsi to już wtedy gdy nasienie jest bardzo słabe. A PGS to badania genetyczne zarodków, żeby zobaczyć czy macie zdrowe i transferować tylko te. Ja myslalam o tym bo u nas słabe gamety, duże ryzyko aberracji chromosomalnych, ale ponoć młodzi jesteśmy i nie warto. No bo według standardów to młodzi ja zaraz 37l a mąż trochę starszy.

W Hiszpani ten test kosztuje 300-600€ zależy od kliniki u mnie 300( bo w ich laboratorium to badają) 3 na 10 pacjentek ma przesunięte okno . Na wynik czeka się 5-7 dni .
Często nie chodzi o przesunięcie okna tylko że za mało leków jest podane by je otworzyć.
Często gdy mają dużo zarodków A Era wyszedł źle daja zarodek 3 i 5 dniowy w 4 dniu 😁 .
A tobie robili ten test?

Tak to prawda, przyrosty mogą być dość indywidualne.. mam zwyczajnie za dużo zlego doświadczenia z pozytywna beta gdzie historia sie zle kończyła... to mój 7my transfer i 6ty raz beta pozytywna
Mysle ze musisz glowe wylączyc bo ona ci w tej chwili najbardziej miesza.Ja szlam na pierwsze usg po transferze z blizniakami jak na skazanie,bo przeciez raz nie bylo serduszka,raz puste jajo wiec teraz byc inaczej nie moze...o ja glupia😉
Wyszlam to nie moglam przez godzine auta na parkingu znalezc,w takim szoku bylam😂

Jeszcze ja jestem... '79...
Nam na początku lekarz też powiedział że mamy mniej niż 5% szans... Niby przez KD te szanse wzrosły do 30 %... No i co z tego... Świetnie Cię rozumiem, kochana... To wszystko jest tak kur.ewsko niesprawiedliwe....
Nam procentowo nie podała, ale nazwała to 6 w lotto, co mówi samo za siebie...
Człowiek niby wie że tej sprawiedliwości niema, ale i tak ciężko zachować zimną krew. Jedyne co to dobrze wiedzieć, że się nie jest samemu i są tacy jak my, z takimi samymi problemami.(w kupie raźniej)

reklama
A nas lekarz nastawiał pozytywnie i 4 transfery nieudane ;)
Cyferki i literki to nie wszystko. Jak piszę @kate_p7 dobra komórka i plemnik.
Macie jeszcze jakieś przeszkody?
U mnie wiek, a mąż słabe nasienie tzn. ostatnie wyniki nie były najgorsze w porównaniu z tym co miał wcześniej. Dziś zrobił kolejne badanie, we wtorek zobaczymy co wyszło.

Do góry