reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

Ja to Wam powiem że zaoszczędziłabym dużo nerwów i kasy jakbyśmy szybciej poszli na badanie kariotypów a po 3 transferze z czego pierwszy tylko na chwilę udany okazało się że mąz ma odrobinę nieprawidłowy kariotyp a ja za to całkiem źle bo jest translokacja pomiędzy 6 chromosomem a X. Lewandowski w Novum stwierdzil że na balu genetyka się poznaliśmy:) na wyniku wysokie ryzyko poronienia i poważnych wad genetycznych, dlatego zdecydowaliśmy się na adopcję zarodka. Ale jeśli myśleć o tym jakie badania robić to wg mnie kariotyp jest 1 z nich
Robiłam kariotyp przed pierwszą stymulacja, wyszedł prawidłowy

reklama
To jest prawda co ona pisała. Zdania w środowisku są podzielone i lekarze to robią podają encorton accofil itd bo nie zaszkodzi a, a nóż pomoże. ale to Ci powie każdy lekarz że działania te nie są udowodnione naukowo, nie ma jednoznacznych badań potwierdzających skuteczność i to jest fakt.

Ale żeby nie było sama bralam encorton bo chcemy zrobić wszyztko co możliwe, wiadomo:)
Powiedz to setkom par którym dopiero leczenie immunologiczne pomoglo. Encorton często dziala bardziej jak placebo ale sam encorton to nie jest leczenie immunologiczne, nie o tym pisze. Wiec nie jest to prawda, wierz w to co chcesz. Ja wierzę wbll fakty poparte niezliczona ilością przypadków kiedy leczenie immuno dopiero pomoglo i to nie żaden zbieg okoliczności. To ze znasz zdanie kilku lekarzy z kliniki to sorry całkiem nie jest ono obiektywne..

Powiedz to setkom par którym dopiero leczenie immunologiczne pomoglo. Encorton często dziala bardziej jak placebo ale sam encorton to nie jest leczenie immunologiczne, nie o tym pisze. Wiec nie jest to prawda, wierz w to co chcesz. Ja wierzę wbll fakty poparte niezliczona ilością przypadków kiedy leczenie immuno dopiero pomoglo i to nie żaden zbieg okoliczności. To ze znasz zdanie kilku lekarzy z kliniki to sorry całkiem nie jest ono obiektywne..
Nie wiem czemu się denerwujesz:) po prostu takie są fakty.
Ale bardzo dobrze że pomogło i to jest najważniejsze
Może leczenie immunologiczne jest skuteczne tylko po prostu nikt tego jeszcze jednoznacznie nie udowodnił

Diagnostyka i terapia immunologiczna nie jest rekomendowana przy nawracających niepowodzeniach w implantacji (zagnieżdżaniu zarodków) ani przez Polskie Towarzystwo Medycyny Rozrodu, ani przez Sekcję Płodności i Niepłodności Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego, nie ma bowiem ewidentnych dowodów medycznych na to, że takie działania zwiększają szansę na ciążę w kolejnych próbach in vitro. Zabieg in vitro, nawet przy najlepszych rokowaniach, jest skuteczny jedynie w 30 - 40% przypadków. Podobnie zapłodnienie naturalne u zdrowych, płodnych ludzi nie jest skuteczne w 100%, ale w ok. 20% na jeden cykl. Najczęstszą przyczyną niepowodzeń w zagnieżdżeniu zarodków jest ich nieprawidłowy rozwój, co zdarza się zarówno w warunkach in vitro, jak in vivo (czyli w organizmie kobiety). W chwili obecnej medycyna nie ma wpływu na rozwój zarodków, trzeba cierpliwie próbować dopóki nie trafi się na ten prawidłowy embrion, który zapoczątkuje ciążę. Należy pamiętać, że jakość zarodków zależy zarówno od komórek jajowych i plemników. Oprócz jakości samego zarodka potrzebne jest również prawidłowe zdolne do przyjęcia zarodka endometrium (śluzówka) w prawidłowej macicy, a także prawidłowa synchronizacja ich rozwoju.
Embriolog nOvum
Nadal nie rozumiesz o czym pisze, nie musisz mi cytować czegoś co sama dawno wyczytałam. Dowody empiryczne są dla mnie duzo bardziej przekonywujące. Ale mnie nie musisz do niczego przekonywać. Negujesz jednak wiedzę i osiągnięcia lekarzy którzy pomogli wielu parom, a to nie jest fajne...

Nie wiem czemu się denerwujesz:) po prostu takie są fakty.
Ale bardzo dobrze że pomogło i to jest najważniejsze
Może leczenie immunologiczne jest skuteczne tylko po prostu nikt tego jeszcze jednoznacznie nie udowodnił
Fakty jakie? Ze immunogia to bzdura? Tak pomogli wiec to dla wielu powinien być wystarczajacy dowod. Pozatym nie wydaje mi się że masz dostęp to wszystkich opracować naukowych aby jednoznacznie tutaj twierdzić że nie zostało cos udowodnione.

To nie jest prawda, a zarazem negujesz fakt iż kilku najlepszych w tym kraju immunologow pomoglo wielu dziewczynom w zajściu w ciążę, setkom jeśli nie tysiącom.. choćby na tym forum jest ich bardzo dużo, i nie tylko na tym. Osobiście znam kilka, 13ty transfer u koleżanki z Niemiec, pierwszy na zaleceniach Maliny, po 5ciu stymulacjach, zawsze piekne zarodki. Wiec to żaden zbieg okoliczności statystyczny. Nie jesteś ani naukowcem ani lekarzem aby negować ich wiedzę, przeczytanie kilku opracowan nie jest współmiernie. Są również takie opracowanie (nie polskie) które potwierdzają skuteczność takiego leczenia w konkretnych przypadkach. Przepraszam jeśli Cie to uraziło ale negowanie wiedzy lekarzy i faktu jak wielu dziewczynom pomogl jest niesprawiedliwe
Zalecenia ART
CONCLUSIONS
Immunotherapies aimed at improving the likelihood of live birth in IVF treatment have largely proven to be ineffective or have been insufficiently investigated to make definitive recommendations for their use. In some cases, the use of these adjuvants has been associated with improved surrogate out- comes such as clinical pregnancy. However, these studies tend to involve narrowly defined subgroups of patients iden- tified through immunological testing, which frequently is not widely available, reproducible, or recommended.
Wielki artykuł o imunologii w in vitro polecam się z nim zapoznać
Ja bym z chęcią podyskutowała i jestem naukowcem obecnie robie drugi doktorat umiem czytać artykuły naukowe.

Fakty jakie? Ze immunogia to bzdura? Tak pomogli wiec to dla wielu powinien być wystarczajacy dowod. Pozatym nie wydaje mi się że masz dostęp to wszystkich opracować naukowych aby jednoznacznie tutaj twierdzić że nie zostało cos udowodnione.
Teraz trochę przeczysz sama sobie:) moge się zgodzić z tym że uważasz że życie pokazało w wielu przypadkach że jest to skuteczne i na tym się opierają lekarze stosując takie leczenie.
Ja się nie uważam za wyrocznię w tym temacie i na pewno nie wszystko przeczytałam ale te rekomendacje wszystkich towarzystw wspomniane wcześniej świadczą o tym bo one powstają na podstawie WSZYSTKICH dostępnych badań i to przecież nie my wymyśliłyśmy.

Sama byłam u doc Paśnika w Łodzi, zarekomendował szczepienia ale się nie zdecydowałam a jednak się udało bez tego.
Nie ma co się denerwować i kłócić. Wszystkie się chwytamy wszystkiego byleby tylko się udało i żeby osiągnąć upragnione szczęście

Zalecenia ART
CONCLUSIONS
Immunotherapies aimed at improving the likelihood of live birth in IVF treatment have largely proven to be ineffective or have been insufficiently investigated to make definitive recommendations for their use. In some cases, the use of these adjuvants has been associated with improved surrogate out- comes such as clinical pregnancy. However, these studies tend to involve narrowly defined subgroups of patients iden- tified through immunological testing, which frequently is not widely available, reproducible, or recommended.
Wielki artykuł o imunologii w in vitro polecam się z nim zapoznać
Ja bym z chęcią podyskutowała i jestem naukowcem obecnie robie drugi doktorat umiem czytać artykuły naukowe.
Jeśli Ty w coś nie wierzysz to nadal nie masz prawa negować skuteczności leczenia, gdyż cos jest 'Insuffciently investigated...' Dziekuje ale nie mam ochoty na spieranie się już.. . Podyskutuj z prof Malinowskim lub doc Pasnikiem jeśli lubisz cytowowac artykuły, oni w przeciwieństwie maja na koncie wiele sukcesów zastosowanym leczeniem i wiele par dzięki nim zostało rodzicami...

Robiłam kariotyp przed pierwszą stymulacja, wyszedł prawidłowy
Od spraw męskich beznadziejnych polecam dr. J.Karola Wolskiego z Novum, prowadzi też konsultacje na Nasz Bocian w dziale niepłodność męska, kiedyś można było wysłać maila do Novum żeby do niego przekierowali, nie wiem jak teraz bo jak chodziłam do Novum do gina to miał kolejkę pod gabinetem na kilka godzin. Odnośnie in vitro polecam konsultację w Novum u dr. Wojewódzkiego, Zamory, Lewandowskiego, sama byłam świadkiem, że ludzie przyjeżdżają z całej Polski i wielu obcokrajowców przylatuje. Nie namawiam, ale może warto zasięgnąć konsultacji. Polecam poczytać ich forum Embriologiczne i opinie na Nasz Bocian np. wątek Novumowe Karolinki.

reklama
A wiesz jak działa statystyka?! Weź sobie monetę i wyrzuć reszkę. Masz trzy rzuty - ile razy się udało? Jeden raz? Za każdym razem albo wcale to jest in vitro. Zarodek 4AA ma 50% szans na implantację, i tak jak wyrzucenie reszki może się udać za pierszym albo za 5 razem. Statystyka i in vitro nie działa kumulacyjnej. Stad RIF zarwiedzony to 5 nieudanych transferów dobrych morfolocznie zarodków. A nie oszukujmy się ludzie maja różne gamety.

Do góry