reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

Kochana najważniejsze aby do @ spadła do 0 i na pewno spadnie. 😉 Jeszcze troszkę czasu ma... Najważniejsze że spada 😉co do korony to owszem nie można dać się zwariowac i zamknąć w domu... Widzisz ja się zamknęłam wychodziłam tylko jak musiałam z domu i mnie rozłożyło.., z tym że to na pewno nie korona w moim przypadku (mam i smak i węch) , co roku o tej samej porze łapie mnie przeziębienie... Staraj się nie myśleć o tej becie, i zrób tak jak mi lekarz powiedział dopiero w dniu miesiączki. A zobaczysz ze wtedy wynik będzie 0.😉 Głowa do góry, nie zamartwiaj się, szykuj domek dla kropka 😘😘😘❤ wszystko będzie dobrze, zobaczysz ze święta spędzimy w dwupaku ✊✊✊✊✊🙏🙏🙏😘❤❤

I taką koleżankę pełną wigoru to ja lubię ;) Brawo !!

reklama
Nawet oglądałam usg 1 trymestru i coś tam było, zresztą pamiętam jak mówił, że tu są nerki, tu pęcherz, tu żołądek, teraz też sprawdzał serce, głowę, pęcherz, może jak się dziecko wierciło to nie wychwycił tego żołądka i cały czas powtarzał, że to nie czas na takie usg i żeby się nie martwić za wcześnie, ale sam powiedział, że trzeba będzie się dokładnie przyjrzeć na połówkowych. Tak sobie tłumaczę, że żołądek jest tylko się nie opił wód albo za mało jem bo faktycznie jakoś nie mam chęci na jedzenie. Mały rośnie prawidłowo adekwatnie do tc i jest bardzo ruchliwy to chyba jednak coś tam łyka.
jak masz mozliwosc to idz na usg nawet jutro bo teraz nie wytrzymas do polowkowego. Ja tylko pisze co mi lekarz powiedzial i tak mi to utkwilo w pamieci bo kilka ry podkreslal ze na tym etapie a to bylo juz na prenatalnych widoczność zoladka jest baaaardzo wazna. Idz bedziesz spokojniejsza ;)

Dlaczego stare dane? Całkiem niedawno pisała o tym mamaginekolog.
Wlasnie tez sluchalam i czytalam mamaginekolog na ten temat i bardzo mnie to zdziwilo. @nieagatka no coraz glosniej jest na ten temat nawet kilka razy bylo to tematem w sniadaniowce na TVN. Ja tak calkowice nie neguje slusznosci testu pappa ale czesto jest zle wykonywana np krew nie jest tego samego dnia pobierana kiedy jest robione usg albo zrobiona za wczesnie albo przeciwnie za pozn. Trzeba brac pod uwage ten maly procent kobiet gdzie rzeczywiscie usg wychodzilo poprawnie a pappa wychwicila problem. Jednak najczesciej test ten jest powodem do niepotrebnego wrecz panicznego stresu ciezarnej bo jak genetycy coraz czesciej podkreslaja czasami z niewiadomego dla nich powodu markery te wychodza poza granice - jednak zazwyczaj tak sie dzieje w przypadku jednego niepoprawnego markeru - jesli sa dwa to wtedy daje duzy powod do myslenia. Juz sam wiek mocno zaburza ryzyko. Bardzo bym sobie zyczyla zeby testy typu nifty byly refubdowanealbo chociazby w cenie testu pappa. Biorac pod uwage srednia krajowa w PL i cene testu to trzeba sie mocno nagimnastykowac zeby kupic sobie ten komfort spokoju ;)

Wlasnie tez sluchalam i czytalam mamaginekolog na ten temat i bardzo mnie to zdziwilo. @nieagatka no coraz glosniej jest na ten temat nawet kilka razy bylo to tematem w sniadaniowce na TVN. Ja tak calkowice nie neguje slusznosci testu pappa ale czesto jest zle wykonywana np krew nie jest tego samego dnia pobierana kiedy jest robione usg albo zrobiona za wczesnie albo przeciwnie za pozn. Trzeba brac pod uwage ten maly procent kobiet gdzie rzeczywiscie usg wychodzilo poprawnie a pappa wychwicila problem. Jednak najczesciej test ten jest powodem do niepotrebnego wrecz panicznego stresu ciezarnej bo jak genetycy coraz czesciej podkreslaja czasami z niewiadomego dla nich powodu markery te wychodza poza granice - jednak zazwyczaj tak sie dzieje w przypadku jednego niepoprawnego markeru - jesli sa dwa to wtedy daje duzy powod do myslenia. Juz sam wiek mocno zaburza ryzyko. Bardzo bym sobie zyczyla zeby testy typu nifty byly refubdowanealbo chociazby w cenie testu pappa. Biorac pod uwage srednia krajowa w PL i cene testu to trzeba sie mocno nagimnastykowac zeby kupic sobie ten komfort spokoju ;)
Ale usg i krew nie musza byc tego samego dnia. Ba, u mnie w zadnej z dwoch ciąży nie bylo. I jasne, ze slabszy wynik to stres, ale cala ciaza jak i macierzyństwo sa ciągłym pasmem stresow, takie zycie. My stresujemy sie bardziej, bo jestesny swiadome zbyt wielu rzeczy. Np to o czym wczesniej pisalas, dokładna analiza z rozbijaniem na czesci pierwsze wynikow pappy - a ja zapytam po co? Przeciez masz lekarza, ktoremu ufasz. Po co wczytywać sie w Internet i zglebiac az tak temat? Tu stresu niebtrzeba zrzucać na pappe tylko na nadgorliwośc [emoji6]

Przed wszystkim się nie da uchronić i tak dlatego staram się funkcjonować normalnie na tyle na ile to możliwe.
Wiesz co, ja nawet o tej becie już tak nie myślę bardziej o okresie żebym nie musiała na niego czekać niewiadomo ile..
Kochana najważniejsze aby do @ spadła do 0 i na pewno spadnie. [emoji6] Jeszcze troszkę czasu ma... Najważniejsze że spada [emoji6]co do korony to owszem nie można dać się zwariowac i zamknąć w domu... Widzisz ja się zamknęłam wychodziłam tylko jak musiałam z domu i mnie rozłożyło.., z tym że to na pewno nie korona w moim przypadku (mam i smak i węch) , co roku o tej samej porze łapie mnie przeziębienie... Staraj się nie myśleć o tej becie, i zrób tak jak mi lekarz powiedział dopiero w dniu miesiączki. A zobaczysz ze wtedy wynik będzie 0.[emoji6] Głowa do góry, nie zamartwiaj się, szykuj domek dla kropka [emoji8][emoji8][emoji8][emoji3590] wszystko będzie dobrze, zobaczysz ze święta spędzimy w dwupaku [emoji110][emoji110][emoji110][emoji110][emoji110][emoji120][emoji120][emoji120][emoji8][emoji3590][emoji3590]

Pappa przede wszystkim jest ważne po to, żeby sprawdzić wydolność łożyska. Daje pogląd na wady.
W każdym razie ja bym robiła że względu na to łożysko właśnie. Ale gdybym chciała sprawdzać choroby- to nifty.

reklama
Do góry