reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

A jeszcze mam pytanie do mamuś, które już urodziły
Czy też słyszałyście o tym od swoich lekarzy że biorąc witaminy dla kobiet w ciąży w sensie jakaś pregne czy prenatal do samego końca ciąży to to też może być przyczyną , że dziecko rodzi się z duża waga urodzeniowa ?
Pytam bo kurde teraz mamy zajęcia online ze szkoły rodzenia i babeczka ginekolog się tak wypowiadała, że jest dużo dowodów na ten temat i że ona nie poleca brania tych witamin do samego końca, żeby je odstawić w 30 tygodniu.
I w sumie jestem w szoku bo pierwszy raz słyszałam coś takiego.
Zapytam mojego lekarza o to jak będę na wizycie, ale może Wy tez coś słyszałyście na ten temat
6 lat temu mój ginekolog kazał mi odstawić witaminy bo już były badania ze to nie takie zdrowe. No i kazał mi jesc sałatę itp jak królik. O ile wyniki miałam dobre to potem żelazo mi poleciało i niestety i tak musiałam brac po 2 trymestrze. Syn urodził się z normalną waga i wzrostem. A i tak mając 8 miesięcy przeskoczył Wszystkie siatki centylowe. Jeszcze jest kwestia mutacji MTHFR gdzie nie przetwarzasz kwasu foliowego który nie jest metylowany. Ja muszę brac witaminy metylowane.

reklama
Hej! Miałam wczoraj pierwszy crotransfer. Kropek był 3dniowy (10B). Kiedy najlepiej mam zrobić test? Lekarz zlecił na 11 dpt. Myślałam żeby zrobić Betę i Progesteron w 7dpt i 11dpt. Co o tym sądzicie?
Dodam, że wczoraj wieczorem miałam świdrujące bóle podbrzusza. Dziś bóle podbrzusza są mniejsze ale czuję że bardziej bolą mi jajniki. Czy to normalne? Pomóżcie bo mam czarne myśli ://
Bete rob w odstępach 48h. Jeżeli to zarodek 3 dniowy to nie ma opcji by coś Ci wyszlo 7dpt. Dziewczyny 5dniowych zarodkow robią bete w 6dpt. Zrob w 8dpt i 10dpt lub 9dpt i 11dpt tak jak chce lekarz.

Bete rob w odstępach 48h. Jeżeli to zarodek 3 dniowy to nie ma opcji by coś Ci wyszlo 7dpt. Dziewczyny 5dniowych zarodkow robią bete w 6dpt. Zrob w 8dpt i 10dpt lub 9dpt i 11dpt tak jak chce lekarz.
no i weź za nimi traf. U mnie chcą badać 3.6 i 10 dpt.czy to pokaże co z beta? A co dalej robić, w sensie czy Wy dalej też badacie czy czekacie na usg i pecherzyk? jak to wszystko po transferze termino wygląda? kiedy co ?

6 lat temu mój ginekolog kazał mi odstawić witaminy bo już były badania ze to nie takie zdrowe. No i kazał mi jesc sałatę itp jak królik. O ile wyniki miałam dobre to potem żelazo mi poleciało i niestety i tak musiałam brac po 2 trymestrze. Syn urodził się z normalną waga i wzrostem. A i tak mając 8 miesięcy przeskoczył Wszystkie siatki centylowe. Jeszcze jest kwestia mutacji MTHFR gdzie nie przetwarzasz kwasu foliowego który nie jest metylowany. Ja muszę brac witaminy metylowane.
W pierwszym trymestrze witaminy można sobie darować. Oczywiście należy brać kwas foliowy oraz jod. Nawet producenci witamin rozdzielają pierwszy trymestr od pozostałych. Najważniejsza jest dieta.

sama jestem ciekawa jak z tymi witaminami jest. Podsylam Wam moja fotke. Dziś zaczelam 20 tc. Ciaza bliźniacza.

Załączniki

• 20201107_113537.jpg
    20201107_113537.jpg
    1,3 MB · Wyświetleń: 141
W pierwszym trymestrze witaminy można sobie darować. Oczywiście należy brać kwas foliowy oraz jod. Nawet producenci witamin rozdzielają pierwszy trymestr od pozostałych. Najważniejsza jest dieta.
No wlasnie ja mam niskie żelazo i smignelam do diwtetyczki. Jestem w 2 trymestrze i zaleceniem jest 2500 tyś kalorii!! Oj dużo tego jedzenia😊 zaczelam ta dietę od wczoraj. Problem rylko mam ze.slodyczami bo o ile w 1.trym
Nie mogla m na nie patrzeć tak teraz bym ciasta tylko jadła.
Ale mam plan robic je sama i zmniejszać ilość cukru😊 od jutra mam l4 wiec bedzie czas na wypieki😊 jutro będę robić babkę cytrynowo cukiniowa. Ciekawa jestem efektu😊

Od wczoraj mam doła, byłam u kogoś i były pączki domowe oczywiście pytałam czy był dodany alkohol do ciasta, wiedzą że jestem w ciąży i nikt mnie nie uprzedził, że alko było dodane zjadłam ze 2 po czym a wiesz zapomniałam, że dodałam alko ale to tylko trochę. Szlak mnie trafił już nic nie zjem u kogoś, jestem taka zła na tą osobę. Nie znam się aż tak na gotowaniu, ale coś tam pewnie z tego alkoholu zostało w cieście. Staram się uważać na to co jem, ale też nie przesadzając więc zjadłam a tu takie coś. Teraz to już w ogóle będę jak na szpilkach do badań połówkowych.

Od wczoraj mam doła, byłam u kogoś i były pączki domowe oczywiście pytałam czy był dodany alkohol do ciasta, wiedzą że jestem w ciąży i nikt mnie nie uprzedził, że alko było dodane zjadłam ze 2 po czym a wiesz zapomniałam, że dodałam alko ale to tylko trochę. Szlak mnie trafił już nic nie zjem u kogoś, jestem taka zła na tą osobę. Nie znam się aż tak na gotowaniu, ale coś tam pewnie z tego alkoholu zostało w cieście. Staram się uważać na to co jem, ale też nie przesadzając więc zjadłam a tu takie coś. Teraz to już w ogóle będę jak na szpilkach do badań połówkowych.
Coś Ty alkohol podczas obróbki wyparował.😊

reklama
Do góry