reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

reklama
No wlasnie mialam robione usg prenatalne u doktora ktory specjaliszuje sie i ma certyfikat z wad genetycznych plodu na podstawie badania serca bo czytalam - popiepszone to wszystko.
Wielu jest specjalistów z certyfikatem FMF, ale top of the top jest Roszkowski i Węgrzyn, wystarczy popytać ginekologów to są znani w świecie lekarskim, zgłaszają się do nich pacjentki z całej Polski. Konsultowałam wyniki genetyczne przed in vitro to genetyk powiedziała od razu, że tylko do nich na usg. Moja dr ze szpitala jak powiedziałam do kogo idę to powiedziała, że to co oni powiedzą to tak będzie.

Wielu jest specjalistów z certyfikatem FMF, ale top of the top jest Roszkowski i Węgrzyn, wystarczy popytać ginekologów to są znani w świecie lekarskim, zgłaszają się do nich pacjentki z całej Polski. Konsultowałam wyniki genetyczne przed in vitro to genetyk powiedziała od razu, że tylko do nich na usg. Moja dr ze szpitala jak powiedziałam do kogo idę to powiedziała, że to co oni powiedzą to tak będzie.
Wiesz co, ja robiłam prenatalne u Kosińskiego myślę, że on razem z Węgrzynem są w czołówce w całej Polsce.

Pierwszy raz słyszę aby leki miały wpływ na białko pappa. Muszę poczytać o tym więcej. U mnie wolna beta była na dolnej granicy normy, ryzyko wad wyszło w sumie małe bo 1:500 w wieku 39 lat. Okazało się, że zagrażał mi przedwczesny poród. Uważam jednak aby nie bagatelizować do końca tej biochemii, inaczej po co to robić, wystarczy USG.
No właśnie o to chodzi ze bardziej dla gin którzy zajmują się iv bialako pappa raczej służy im do oceny iurg zachamowaniu wzrostu płodu niewydolności łożyska i porodu wczesnego a w większości opierają się na usg jak wychodzi coś nie tak w jednym z białek to wtedy zalecają albo wolne dba albo amnio. Generalnie w zespole D wolna beta jest podwyższona powyżej 2,2 Mom a pappa poniżej 0,5 Mom a dodatkowo wychodzi najczęściej za wysoka przeciętność lub coś jest noe tak w innych wykładnika USG No chyba ze to mozaika. Mi zagrożeniem porodem i niewydolność łożyska wyszła 1 do 129 wiec mam zwiększony acard do 35 tc i heparynę z oznaczaniem d-dimerow. W innych trisoma h najczęściej oba te białka są niskie a zespół Turnera ma pappa poniżej 0,5 a bete ok 1. Wież mi naczytałam się chyba wszystko co można bulo znaleść z pozycji naukowych w internecie.

No właśnie o to chodzi ze bardziej dla gin którzy zajmują się iv bialako pappa raczej służy im do oceny iurg zachamowaniu wzrostu płodu niewydolności łożyska i porodu wczesnego a w większości opierają się na usg jak wychodzi coś nie tak w jednym z białek to wtedy zalecają albo wolne dba albo amnio. Generalnie w zespole D wolna beta jest podwyższona powyżej 2,2 Mom a pappa poniżej 0,5 Mom a dodatkowo wychodzi najczęściej za wysoka przeciętność lub coś jest noe tak w innych wykładnika USG No chyba ze to mozaika. Mi zagrożeniem porodem i niewydolność łożyska wyszła 1 do 129 wiec mam zwiększony acard do 35 tc i heparynę z oznaczaniem d-dimerow. W innych trisoma h najczęściej oba te białka są niskie a zespół Turnera ma pappa poniżej 0,5 a bete ok 1. Wież mi naczytałam się chyba wszystko co można bulo znaleść z pozycji naukowych w internecie.
Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale czy ty miałaś KD bo jeżeli tak to w badaniach biorą pod uwagę wiek dawczyni.

Hej dziewczyny! Siedzę i czytam i myślę i szukam i już wariuje.
Gdzie można zrobić to badanie KIR? Nigdzie nie mogę znalesc....

W tej immunologii jestem zielona jak szczypiorek na wiosne...
Znalazłam u siebie w mieście że te badania zrobie:.
- ANA1 to p/c przeciw jądrowe?
- p/c przeciwplemnikowe
- IMK czyli subpopulacja limfocytów?
-trombofilie (to jest takie drogie ok 700zl?)

Czy coś zapomniałam A jest ważne dla Pa.snika?

reklama
Hej dziewczyny! Siedzę i czytam i myślę i szukam i już wariuje.
Gdzie można zrobić to badanie KIR? Nigdzie nie mogę znalesc....

W tej immunologii jestem zielona jak szczypiorek na wiosne...
Znalazłam u siebie w mieście że te badania zrobie:.
- ANA1 to p/c przeciw jądrowe?
- p/c przeciwplemnikowe
- IMK czyli subpopulacja limfocytów?
-trombofilie (to jest takie drogie ok 700zl?)

Czy coś zapomniałam A jest ważne dla Pa.snika?
Pakiet na trombofilie zamów sobie że strony testdna.pl. Tam kosztuje około 350 zł 😉
Do tego miałam krzywa cukrowo-insulinowa 3 oznaczenia, homocysteine. Docent zalecił właśnie imk czyli subpopulacje limfocytów, CBA czyli cytokiny i kir , a dla męża hla-c. Na razie odpusc mężowi hla-c, dopiero go wyslij jeśli u Ciebie wyjdzie w kirach haplotyp AA ☺️ Te badania miałam zalecone, ponieważ nie było u mnie implantacji.

Do góry