reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

No wlasnie ja juz na 90 procent mysle ze zrobie ta amnio bo mam skierowanie ale i tak musze tydzien ponad tydzien czekac na badanie przez podobno covid sa opoznienia. A learz z kliniki kazal od razu robic sanco. Tlumaczyl mi ze kiedys robili amnio bo mieli kontrakt przez kilka lat a teraz juz dlugo tego nie robia i zamsat tego wykonuja sanco zeby uniknac amnio. Sanco daje 99 prcent pewnosci. Mowil ze amnio to ryzyko juz nie tylko poronienia co powiklan. Moze dojsc do uposledzenia pluc jak i innych zlych rzeczy a pozniej po amnio trzeba zrobic znowu bardzo specjalistyczne badania polowkowe zeby te powiklania po amnio wykluczyc dlatego najpierw zrobie to sanco mam nadzieje na wynik w miedzy czasie i ewentualnie amniopunkcje. Na wyniki z amnio czeka sie okolo 3 tygodni dla mnie to wiecznosc a mozliwosc uzyskania informacji jakie daje sanco w tak szybkim terminie to jednak jest dla mnie istotne. Juz sama nie wiem musze sie oswoic jakos z ta informacje i przebrnac przez ten temat w ciagu praktycznie jednego dnia i jakos dalej dzialac.
A może zapytaj o FISH jest podobno szybciej niż amnio

reklama
A może zapytaj o FISH jest podobno szybciej niż amnio
Juz czytalam w Matce Polce nie ma mozliwosci doplacenia no i w dlaszym ciagu jest to amnipunkcja jakby nie bylo. Trudna decyzja, mysle ze poniedzialek bedzie decydujacy ;( Nie zycze nikomu tego stresu ;( Ciagle powtarzam ze to satytystyka ale jednak jest i ryzyko jest duze ;( Dziewczyny z watku o amniopunkcji tez pisza ze jesli usg wychodzi dobre najpierw zaleca ise NIFTY badz sanco...Mysle zrobic jeszcze jedno USG w pn i sanco no i zobaczymy co dalej.

Juz czytalam w Matce Polce nie ma mozliwosci doplacenia no i w dlaszym ciagu jest to amnipunkcja jakby nie bylo. Trudna decyzja, mysle ze poniedzialek bedzie decydujacy ;( Nie zycze nikomu tego stresu ;( Ciagle powtarzam ze to satytystyka ale jednak jest i ryzyko jest duze ;( Dziewczyny z watku o amniopunkcji tez pisza ze jesli usg wychodzi dobre najpierw zaleca ise NIFTY badz sanco...Mysle zrobic jeszcze jedno USG w pn i sanco no i zobaczymy co dalej.
Tu wszystkie się stresujemy na każdym etapie. Ja za 3miesiące będę miała 35lat i na prenatalne za tydzień to dojdę jak zombi tak się ich boję a Pappa to też nie spodziewam się szału. Miałam robić test nieinwazyjny, ale uzgodnilismy, że w razie coś to tylko amnio, chyba że ryzyko będzie np 1:300 i niższe to wtedy nieinwazyjny.

Tu wszystkie się stresujemy na każdym etapie. Ja za 3miesiące będę miała 35lat i na prenatalne za tydzień to dojdę jak zombi tak się ich boję a Pappa to też nie spodziewam się szału. Miałam robić test nieinwazyjny, ale uzgodnilismy, że w razie coś to tylko amnio, chyba że ryzyko będzie np 1:300 i niższe to wtedy nieinwazyjny.
Ja tez od poczatku bardzo sie denerwowalam prenatalnymi. jednak po tak dobrych USG odpuscilam temat i uwierzylam lekarzaowi ze wszystko jest ok. Bardzej spodziewalam sie jakis inncyh wad wspolistniejacych ale nie ZD. Pewnie zrobie ta amnio ale najpierw jednak chce sprawdzic Sanco tak jak mi lekarz z kliniki kazal.

Czesc dziewczyny. Prosze pomozcie mi jakos - dziisaj dostalam wyniki z Pappa przez genetyka przez tel. W pn jade po skierowanie po amniopunkcje. Niestety wuszlo ryzyko T21 - 1:50 !!!!!!!!!! Mialam robione dwa razy USG i wyszly bardzo dobrze - obecna kosc nosowa, Przeziorność karku 1,4, wszystkie narzade zewnetrzne widoczne, przeplywy rowniez, FHR164. Mam 36 lat i to jest moja pierwsza ciaza - bardzo mocno wystarana - in vitro. W rodzinie nie ma u nikogo takich wad. Genetyk powiedzial ze jest podzwyzzszona beta hscg - na dzien dziesjeszy nie wiem ile bo szczerze powiem ze wczesniej sie tym nie interesowalam jak tylko usg wyszlo tak ladnie. Wszystkie inne trosomie bardzo niskie ryzyko. Przez tel nie bylam w stanie przyswoic az tylu informacji. W pn jade jeszcze zrobic sanco, genetyczne mialam robione w Salve w Łodzi obecniejestem w 15 tygodniu. Nie radze sobie ;( Czy te wyniki naprawde tak strasznie wygladaja ? Prosze o pomoc? Jak wyglada zabieg terminacji?
Spokojnie nie denerwuje się niedawno byłam w podobnej sytuacji co Ty tylko miałam zaniżone pappa a mam 40 lat, jak na USG jest ok to najczęściej ono się nie myli. Wyniki amniopunkcję są do 2-3 tyg a SANCO do 5 dni roboczych. Ja miałam ryzyko 1-141 a mam zdrowa dziewuszke!!!! Głowa do góry od jednego parametru nic nie znaczy!!!! Wierz mi nie jestem tutaj jedyna!!!! Wiem co przezywasz i niestety obojętnie co powiem Ci to i tak będziesz się zamartwiać ale SANCO daje >99 procent prawidłowego wyniku wiec musle ze dobrze robisz No się uspokoisz jak nic!!!!

Czesc dziewczyny. Prosze pomozcie mi jakos - dziisaj dostalam wyniki z Pappa przez genetyka przez tel. W pn jade po skierowanie po amniopunkcje. Niestety wuszlo ryzyko T21 - 1:50 !!!!!!!!!! Mialam robione dwa razy USG i wyszly bardzo dobrze - obecna kosc nosowa, Przeziorność karku 1,4, wszystkie narzade zewnetrzne widoczne, przeplywy rowniez, FHR164. Mam 36 lat i to jest moja pierwsza ciaza - bardzo mocno wystarana - in vitro. W rodzinie nie ma u nikogo takich wad. Genetyk powiedzial ze jest podzwyzzszona beta hscg - na dzien dziesjeszy nie wiem ile bo szczerze powiem ze wczesniej sie tym nie interesowalam jak tylko usg wyszlo tak ladnie. Wszystkie inne trosomie bardzo niskie ryzyko. Przez tel nie bylam w stanie przyswoic az tylu informacji. W pn jade jeszcze zrobic sanco, genetyczne mialam robione w Salve w Łodzi obecniejestem w 15 tygodniu. Nie radze sobie ;( Czy te wyniki naprawde tak strasznie wygladaja ? Prosze o pomoc? Jak wyglada zabieg terminacji?
A i jeszcze jedno moj ginekolog powiedział ze my przy in vitro bierzemy taka suplementację leków ze rzadko wychodzą białka idealne w teście podwójnym 😊

Spokojnie nie denerwuje się niedawno byłam w podobnej sytuacji co Ty tylko miałam zaniżone pappa a mam 40 lat, jak na USG jest ok to najczęściej ono się nie myli. Wyniki amniopunkcję są do 2-3 tyg a SANCO do 5 dni roboczych. Ja miałam ryzyko 1-141 a mam zdrowa dziewuszke!!!! Głowa do góry od jednego parametru nic nie znaczy!!!! Wierz mi nie jestem tutaj jedyna!!!! Wiem co przezywasz i niestety obojętnie co powiem Ci to i tak będziesz się zamartwiać ale SANCO daje >99 procent prawidłowego wyniku wiec musle ze dobrze robisz No się uspokoisz jak nic!!!!
Wlasnie przeczytalam na wypisie z USG jednym i drugim bo mialam dwa ze ryzyko trisomii21:wynosi 1:900 tylko po papaa mi wyszlo tak nisko ;( Dziekuje naprawde takie cieple slowa dodaja mi otuchy i bardzo ich potzrebuje. USG nie nie dalo zadnych wskazan do pappa i gdybym ich nie zrobila to ryzyko byloby bradzo niskie ale jednak wyszlo ;( JAk myslicie co jest teraz wazniejsze to pappa czy USG?

reklama
Wlasnie przeczytalam na wypisie z USG jednym i drugim bo mialam dwa ze ryzyko trisomii21:wynosi 1:900 tylko po papaa mi wyszlo tak nisko ;( Dziekuje naprawde takie cieple slowa dodaja mi otuchy i bardzo ich potzrebuje. USG nie nie dalo zadnych wskazan do pappa i gdybym ich nie zrobila to ryzyko byloby bradzo niskie ale jednak wyszlo ;( JAk myslicie co jest teraz wazniejsze to pappa czy USG?
Mi lekarz mówił ze przy iv USG ale wiesz nasza głowa mówi inaczej!!! Zrób SANCO a jak tam coś nie wyjdzie to wtedy pomyślisz o amniopunkcję lub tez ja zrobisz na spokojnie i z innym podejściem! Ja osobiście bym zwariowała zanim bym otrzymała wynik amniopunkcję !!!! Nie chciałam sobie fundować takiego stresu.

Do góry