reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

W Holandii kliniki to głównie w szpitalach w większych miastach. Ja znam 2 - ETZ Elizabeth w Tillburgu i Catharina w Eindhoven. Nie w każdym szpitalu maja embriologow. Ja na przykład stymulacje i punkcję miałam w jednym szpitalu a samo zapłodnienie odbywało się w drugim. Mąż zawoził moje komórki i tam oddawał nasienie i zapładniali. Nie wiem czy ktokolwiek z „ulicy” może zrobić tam odpłatnie podejście bo tutaj pokrywa to państwo - trzeba mieć przynajmniej podstawowe ubezpieczenie. Procedura chyba kosztuje ok 5-6tys € - pytałam o to jakby mi się nie udało po 3 procedurach.
Dzięki, szukam dla koleżanki miejsca gdzie może wykonać transfer już gotowych zarodków. Nie ma męża ani partnera

reklama
Dopiero znalazłam chwilę. Jestem po pierwszym zastrzyku. Tak jak Wam wcześniej wspominałam ją ja stymulacje zaczynam w 2 fazie (dziś 28dc).będziemy mieli mrożone zarodki, żeby je przebadali. Zapladniac będą nasienie świeżym i z biopsji ze względu na słabe wyniki, może to przynieść lepsze efekty ale nie musi. Jestem na bardzo niskiej dawce leków ponieważ moje AMH oszalalo i jest wyższe niż 3 lata temu-ponad 11. Od 5 ds dojdzie mi luteina. I za tydzień kolejna wizyta. Oby ta metoda się sprawdziła [emoji110][emoji120]

Powodzenia kochana ✊✊✊

Witam.Mam pytanie,może ktoś mi coś podpowie. Jestem po 3 nieudanych transferach,starania od ponad 9 lat,nigdy nie było pozytywnego testu ani bety powyżej 0.W październiku wybieramy się do Paśnika.Czy powinnam mieć jakieś badania zarobione już na wizytę?A jeżeli tak,to jakie?
Będę wdzięczna za każdą podpowiedź.

Te badania zrobiłam wcześniej i były ważne dla niego (5 lat starań i nigdy nie było implantacji):
- KIR, nie robiłam HLA-c, bo stwierdziłam, że najpierw zobaczę jaki KIR wyjdzie, żeby trochę przyoszczędzić, a miałam jeszcze czas do wizyty (na wyniki trochę się czeka), wyszedł KIR BX i nie kazał robić hla-c (przy kirze AA partner powinien zrobić jeszcze hla-c),
- subpopulacja limfocytów (immunofenotyp),
- ANA i ASA (robiłam tylko ANA1, gdyby coś tam wyszło to dorabiałabym ana2 i ana3, ale nie było potrzeby),
- pakiet na trombofilię (ze strony testdna.pl, tam jest w zestawie vleiden, mthfr, pai, vr2, protrombina),
- cytokiny (test CBA) - tego nie miałam i tylko to kazał dorobić.
Pytał też czy robiłam kariotypy (robiliśmy, wszystko ok). Poza tym wszystkie tarczycowe. Zrobiłam też homocysteinę, b12 i kwas foliowy, ale po tym jak wyszły mi mutacje przy trombofilii

Ostatnia edycja:
Dziękuję za odpowiedź. A gdzie można te badania wykonać?Ja jestem z okolic Warszawy.

Jestem z okolic Krakowa, więc mogę Ci tylko napisać gdzie ja robiłam :) Pakiet na trombofilię i kariotypy robiłam przez stronę www.testdna.pl (tam wybierasz placówkę w której pobierają krew i wymaz, a nawet można zamówić do domu i odesłać sam wymaz). Ana i asa w Alabie. Immunofenotyp i Kir w swojej klinice (Gyncentrum), a CBA od razu po wizycie u Paśnika (kazał mi dosłać tylko wynik na maila). Najlepiej poszukać gdzie taniej, na facebooku jest taka grupa "starając się z pomocą dr. P" tam może poczytaj gdzie dziewczyny robiły badania w okolicach Warszawy

Jestem z okolic Krakowa, więc mogę Ci tylko napisać gdzie ja robiłam :) Pakiet na trombofilię i kariotypy robiłam przez stronę www.testdna.pl (tam wybierasz placówkę w której pobierają krew i wymaz, a nawet można zamówić do domu i odesłać sam wymaz). Ana i asa w Alabie. Immunofenotyp i Kir w swojej klinice (Gyncentrum), a CBA od razu po wizycie u Paśnika (kazał mi dosłać tylko wynik na maila). Najlepiej poszukać gdzie taniej, na facebooku jest taka grupa "starając się z pomocą dr. P" tam może poczytaj gdzie dziewczyny robiły badania w okolicach Warszawy
Dziękuję bardzo,pakiet na trombofilie już zamówiłam. Mam nadzieję, że uda mi się coś ogarnąć do wizyty

reklama
Do góry