Dałabym wszystko aby tak właśnie było. Ja jeszcze dodatków się stresuję bo dopiero jutro się dowiem jak kwestia reszty zarodków wygladMnie lewa strona Ciebie prawa oby yo byky dobre znaki. U mnie nocka spokojna. A teraz. Leżę i ogladam netflixa
reklama
Pierwsze metody PGS odrzucały mozaiki. Bo zarodek składa się z komórek i każda może mieć inny materiał genetyczny. Tak jak piłka do gry w nogę, w zależności jaka komórkę pobiorą taki wynik będą mieć. Teraz te metody są bardziej wiarygodne, ale kiedyś ślepo wierzono w tamte. Dopóki kobiety nie zaczęły rodzic dzieci zdrowych z tych wadliwych zarodków. Czasami takie blastomery robią killer cell i Embriony wtedy składają się tylko ze zdrowych komórek dlatego teraz mozaiki się podaje jak nie ma innych zarodków. Kiedyś taki zarodek poszedłby do wyrzucenia Albo do badań . Dla mnie pytanie jest ile wiemy na temat rozwoju zarodków ze robic na tym etapie takie badania i selekcje. Czesto wadliwe zarodki po Porostu się nie implantuja. Zaleca się pGS przy „super płodnych” kobietach. Np. Każdy zarodek się implantuje a potem poronienie bo to znaczy, ze ochronny mechanizm endonetrium jest wadliwy. Normalnie - poprawnie działający mechanizm identyfikacji dzieje się przez endometrium. To ono rozpoznaje czy zarodek jest zdrowy i warto wspierać taka ciąże. Przy PGD wchodzi w grę etyka. Skoro matka czy ojciec zyje z ta choroba gebetyczną i decyduje się na macierzyństwo to czemu chce PGD i wykluczać zarodki z podobną chorobą. Skoro te dzieci mogą mieć satysfakcjonujące życie Tak samo jak oni. Tak samo z mozaikami, chorobami genetycznymi - duzo osób chodzi po świecie i nawet nie wie, ze ma „niestandardowy” kariotyp. Chociaż ja chciałabym zrobić PGS żeby nie transferować zarodków które nie maja szans. I brac te wszystkie leki....U mnie wiek 34
Nasienie roznie - ale ogolnie dramatu nie ma. Chromatyna ok badana dwa razy.
Czyli wskazan brak jak mniemam poza zwiekszeniem skutecznosci kliniki.
Masz na mysli ze kontrowersyjne bo raz moga zarodek uszkodzic a dwa wynik i tak moze byc bledny czy cos innego?
Na wyniki kariotypow czekamy - okaze sie.
Iskierka_NADZIEII
Fanka BB :)
A co z nimi nie tak? U mnie zostały jeszcze 3 ale mam nadzieję ze sie wszystko uda.Dałabym wszystko aby tak właśnie było. Ja jeszcze dodatków się stresuję bo dopiero jutro się dowiem jak kwestia reszty zarodków wyglad
Frania1111
Zaciekawiona BB
On powiedział że coś widział w okolicach karku ale powiedział też że to jest za wcześnie na jakiekolwiek ostateczne oceny... Za 3 tygodnie czekają mnie badania prenatalne i strasznie się denerwuje... Ciągle cośA to nie za wcześnie żeby badać przeciętność karkowa ???
Klaudia91gdansk
Zaangażowana w BB
krwawie to juz koniec marzeń
kochana ja plamie od soboty ... wiem jaki to jest stres , weź nospe i cały czas lez w Łóżeczku zrób betę zobaczysz czy przyrasta. Może jutro uda Ci się dostać do lekarza na usg może znajdzie przyczynę. Który to tydzień ! Trzymam kciuki za Twojego kropeczka !Jezu dlaczego nie może byc normalnie....
KarolinaJ79
On powiedział że coś widział w okolicach karku ale powiedział też że to jest za wcześnie na jakiekolwiek ostateczne oceny... Za 3 tygodnie czekają mnie badania prenatalne i strasznie się denerwuje... Ciągle coś
A No właśnie 10 tc to za wcześnie jeszcze nie ma tak wyodrębnionych czesci ciała. Noc się nie martw za 2 tygodnie już będzie wszystko wiadomo. W tym tygodniu ci jesteś nie ocenia się przeciętności ani nie ocenia się innych rzeczy tych co w badaniu prenatalnym w USG. Odpoczywaj i bądź dobrej myśli.
Są hodowane do blastki przedłużone na 6 dobę pewnie są słabsze i dlategomam nadzieję że co kolwiek zostanie zamrożone.A co z nimi nie tak? U mnie zostały jeszcze 3 ale mam nadzieję ze sie wszystko uda.
Alkalalka82
dopiero 17 dpt jestem tak przerażonakochana ja plamie od soboty ... wiem jaki to jest stres , weź nospe i cały czas lez w Łóżeczku zrób betę zobaczysz czy przyrasta. Może jutro uda Ci się dostać do lekarza na usg może znajdzie przyczynę. Który to tydzień ! Trzymam kciuki za Twojego kropeczka !
Liliana87
Ja w 6 i 8 TC miałam krwotoki. Dosłownie zalało mnie krwią. Wszystko jest dobrze. Póki nie ma boli skurczy. Obserwuj i leż.krew, dzwonilam do kliniki kazali leżeć.
reklama
Alkalalka82
Mnie boliJa w 6 i 8 TC miałam krwotoki. Dosłownie zalało mnie krwią. Wszystko jest dobrze. Póki nie ma boli skurczy. Obserwuj i leż.
Podziel się: