reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

reklama
ostatnio homocysteiny nie badalam. miałam też robione mutacje vleiden protrombina itp. i tam wszystko było ok. bez mutacji. czyli co tak na chłopaki rozum oznaczają te moje wyniki? chodzi mi o to że rozumiem że w przypadku ciąży mi np. heparyne dodadzą tak? ale czy to ma wplyw na wady genetyczne płodu?
Nie to jest panel poronień czyli jak wysokie jest ryzyko poronienia. Masz jedna homozygote a nie dwie:-) i reszta ok. No, ale heparyna na rozrzedzenie krwi. Teraz duzo piszą o MTHFR niby ze ryzyko większe na zespół downa. Ale to czytałam na jakiś stronach popartych „ jakimiś” badaniamiami napewno nie klinicznymi. Masz brak kwas Foliowy metylowany i heparynę ;-) żeby nie było mikrozakrzepow

Nie to jest panel poronień czyli jak wysokie jest ryzyko poronienia. Masz jedna homozygote a nie dwie:-) i reszta ok. No, ale heparyna na rozrzedzenie krwi. Teraz duzo piszą o MTHFR niby ze ryzyko większe na zespół downa. Ale to czytałam na jakiś stronach popartych „ jakimiś” badaniamiami napewno nie klinicznymi. Masz brak kwas Foliowy metylowany i heparynę ;-) żeby nie było mikrozakrzepow
Dziekuje. skarbnico wiedzy :) no tylko że u mnie caly szkopul w tym zd, ktory sie pojawił w poprzednich ciazach pomimo zdrowych naszych kariotypow. też czytałam o tym że wiążą to,ale nie ma podstaw mocnych naukowych. zobaczymy co powie genetyk.

Dziekuje. skarbnico wiedzy :) no tylko że u mnie caly szkopul w tym zd, ktory sie pojawił w poprzednich ciazach pomimo zdrowych naszych kariotypow. też czytałam o tym że wiążą to,ale nie ma podstaw mocnych naukowych. zobaczymy co powie genetyk.
Wiesz moze to tylko kwestia wieku jakby nie było ryzyko bardzo rośnie po 30 a powyżej 36 już jest znaczące. Może to tez pech... Niech genetyk coś wymyśli ;-) w końcu za to dostaje kasę :p

Nie jestem pewna czy dobrze rozumiem co piszesz jednak na bym po prostu postępowała zgodnie z zaleceniami lekarza. Wspomniany pakiet badań to chyba norma w I trymestrze. Chyba lepiej wiedzieć wcześniej niż później co z nich wynika.
Tym razem to naturalne zapłodnienie... (in vitro miałam nieudane). U mnie nie tyle jest problem największy z zapłodnieniem, jak z rozwojem zarodka. Mam translokacje zrównoważoną w kariotypie. W naturalnej nieudanej ciąży (raz na jakiś czas zachodze jak widać) już też byłam, boje się powtórki. A teraz u mnie 5t3d (lub 5t5d, zależy co liczyć za początek miesiączki)

reklama
Do góry