reklama
bazylia128
Fanka BB :)
Kochana zrob sobie już ta betke z krwi - tylko ona prawde powie!!!! Trzymam mocno kciukiiii ❤ ❤ ❤Dzis 8dpt, zrobilam sikańca, wiem ze to nie musi niczego przesadzac, ale tylko jedna krecha, nawet cienia cienia tej drugiej nie ma. ☹
bazylia128
Aaaanna
Cześć.
AMH myślę że powinnaś powtórzyć. A co do endometetriozy to ja mam ten problem. Jestem po lapatoskopi która to potwierdziła bo wcześniej były tylko takie przypuszczenia ale zabieg miałam robiony z powodu podejrzenia wodniaka jajowodu i jego niemożności. Okazało się że w brzuchu są liczne wzrosty wywołane właśnie endomenda. Ogólnie jeśli nic się nie dzieje nie zaleca się raczej grzebania w endometriozie chyba że zrosty są straszne i są dolegliwości bo niestety im więcej się tego usuwa tym więcej tego od nowa się tworzy.
A CA125 może być podwyższone właśnie w endometriozie. Do diagnostyki zmian onkologicznych jajnika oznacza się wskaźnik ROMA i on jest bardziej miarodajny tam Poza CA125 oznacza się HE4.
AMH myślę że powinnaś powtórzyć. A co do endometetriozy to ja mam ten problem. Jestem po lapatoskopi która to potwierdziła bo wcześniej były tylko takie przypuszczenia ale zabieg miałam robiony z powodu podejrzenia wodniaka jajowodu i jego niemożności. Okazało się że w brzuchu są liczne wzrosty wywołane właśnie endomenda. Ogólnie jeśli nic się nie dzieje nie zaleca się raczej grzebania w endometriozie chyba że zrosty są straszne i są dolegliwości bo niestety im więcej się tego usuwa tym więcej tego od nowa się tworzy.
A CA125 może być podwyższone właśnie w endometriozie. Do diagnostyki zmian onkologicznych jajnika oznacza się wskaźnik ROMA i on jest bardziej miarodajny tam Poza CA125 oznacza się HE4.
Cześć Dziewczyny [emoji8] Zrobiłam wynik AMH i aktualnie wynosi 0,63 [emoji20] A to oznacza, że nie będę miała refundacji leków... Czy któraś z Was miała podobny wynik i mimo tego udało się jej uzyskać kilka komórek? Dodatkowo lekarz kazał mi zrobić CA125, wynik 64, a norma do 35. Zadzwoniłam dzisiaj do niego i powiedział, że prawdopodobnie mam wieloogniskową endometriozę. Zapytałam o laparoskopię i jakieś próby leczenia, to powiedział, że laparo tylko potwierdzi diagnozę, ale tak naprawdę to jest poważny zabieg i każde grzebanie w okolicy jajników może tylko pogorszyć sprawę. Nie wiem już co myśleć i robić z tym wszystkim. Poza tym, że moje miesiączki są dosyć obfite i tego, że mój brzuch jest często wzdęty oraz tego, że czasem podczas seksu zaboli mnie w środku, to nie mam innych objawów. Mimo tego boję się, że jest tam niedobrze z tą endometriozą... Dodam, że 12 lat temu miałam usuwaną operacyjne torbiel na lewym jajniku, podobno po operacjach i poronieniach endometrioza często szaleje. A poronienie miałam w listopadzie 2019... Czy macie jakieś doświadczenia w temacie endometriozy? Czy mój lekarz ma rację? No i czy znacie dobrego specjalistę w tej dziedzinie? [emoji20]
Aaaanna
Testem sikanym się nie przejmuj oznacz Beta HCG tylko to jest miarodajne. [emoji3]
Dzis 8dpt, zrobilam sikańca, wiem ze to nie musi niczego przesadzac, ale tylko jedna krecha, nawet cienia cienia tej drugiej nie ma. [emoji852]
Hej! Ja mam niestety doświadczenia w temacie endometriozy... i lekarz ma racje, że każda ingerencja sprawia, że rezerwa leci na łeb, na szyję. Mam endometriozę 4 stopnia, rok temu miałam laparoskopię- usuwanie torbieli na jajnikach, uwalnianie zrostów macicy i jajników z jelitami, usuwanie ognisk z pęcherza moczowego itp. AMH spadło z ponad 4 na 1,7. Ostatnio jak powtarzałam badanie AMH to podskoczyło do ok. 2,4, ale jak widzisz to i tak duży spadek w porównaniu z tym co było. Operowana byłam w Poznaniu przez prof. R.Spaczyńskiego. Jak dla mnie świetny specjalista, Zreszta w Gamecie gdzie się leczę tez budzi respekt. Jeżeli chodzi o moją przygodę z IVF to w poniedziałek zaczynam moją 4 stymulację. Podczas poprzednich ciężko było z tymi komórkami, ale pewnie nie ma na to reguły. Tylko raz udało mi się uzyskać zarodek. A z komórkami było następująco:Cześć Dziewczyny Zrobiłam wynik AMH i aktualnie wynosi 0,63 A to oznacza, że nie będę miała refundacji leków... Czy któraś z Was miała podobny wynik i mimo tego udało się jej uzyskać kilka komórek? Dodatkowo lekarz kazał mi zrobić CA125, wynik 64, a norma do 35. Zadzwoniłam dzisiaj do niego i powiedział, że prawdopodobnie mam wieloogniskową endometriozę. Zapytałam o laparoskopię i jakieś próby leczenia, to powiedział, że laparo tylko potwierdzi diagnozę, ale tak naprawdę to jest poważny zabieg i każde grzebanie w okolicy jajników może tylko pogorszyć sprawę. Nie wiem już co myśleć i robić z tym wszystkim. Poza tym, że moje miesiączki są dosyć obfite i tego, że mój brzuch jest często wzdęty oraz tego, że czasem podczas seksu zaboli mnie w środku, to nie mam innych objawów. Mimo tego boję się, że jest tam niedobrze z tą endometriozą... Dodam, że 12 lat temu miałam usuwaną operacyjne torbiel na lewym jajniku, podobno po operacjach i poronieniach endometrioza często szaleje. A poronienie miałam w listopadzie 2019... Czy macie jakieś doświadczenia w temacie endometriozy? Czy mój lekarz ma rację? No i czy znacie dobrego specjalistę w tej dziedzinie?
Pierwsza prodecura: 1 pęcherzyk, 1 Komorka nieprawidłowa;
Druga procedura: 4 pecherzyki, 2 komórki, z czego jedna prawidłowa, która dala 1 zarodek, ale transfer się nie powiódł.
Trzecia procedura: 10 pęcherzyków, 4 komórki, z czego 2 prawidłowe, ale się nie zapłodniły.
Zobaczymy jak będzie teraz. Mam 29 lat, 3 miesiące byłam na Diemono, łykam od groma suplementów, i w tej procedurze biorę dodatkowo płukanie pęcherzyków i medium aktywujące oocyty.
Trzymam kciuki... i proszę o to samo dla mnie. Endometrioza to straszne kurestwo.
mary.m
Mam nadzieje ze na dobrego trafilas bo niestety nie każdy uznaje IO - niektórzy jeszcze nie wiedza co to jest Patrzylam na twoje wyniki kochnie i naprawdę sporo odbiegają od normy. Niektórzy lekarze nie chcą dawac metforminy bo uwazaja ze taki stan przedcukrzycowy można zbic sama dieta i ruchem - bo można ale my nie mamy tyle czasu i potrzebujemy mety. Poiedz ze starasz się o dziecko - nietorzy dobrzy ginekolodzy na podstawie USG przepisują mete żeby jajniki lepiej pracowaly...
Na pewno coś jest na rzeczy, bo po obfitym posiłku najczęściej czuję się fatalnie i tak jak zaczęłam się bardziej obserwować, to trwa to 2-3 h, czasem i dłużej, jestem senna, zmęczona, nawet niekiedy muszę się położyć i mam problemy z koncentracją, do południa pracuje mi się dobrze, od obiadu okropnie i jakoś to bagatelizowałam do tej pory, ale jakiś czas temu zaczęłam rozmawiać z mężem, że to chyba jednak nie jest normalne i powinnam poszukać przyczyny tego wiecznego zmęczenia
Tysiek777
Bete mam jutro. Mineła jakas godzina od zrobienia testu, postanowilam spojrzec jeszcze raz, oczywiscie byl juz w smieciach, wygrzebalam a tam druga jasna kreska. Ja oszaleje do jutra.Kochana zrob sobie już ta betke z krwi - tylko ona prawde powie!!!! Trzymam mocno kciukiiii ❤ ❤ ❤
Ostatnia edycja:
Pchełka216
mi mówili żeby dużo pić i sikac i dużo białka jeść.Hej. Właśnie chodzę dość często bo w nocy byłam dziś 4 razy, ale dużo moczu nie oddaje. Właśnie nie wiem czy zwiększyć picie widy czy nie.
I dokładnie mam tak samo, bóle w nerkach i dziwne kolki. Noc była beznadziejna
reklama
mary.m
jade dzisiaj jak na sciecie do kliniki jestem przerazona tym estriadolem - w poprzednim cyklu jak bylam u swojego gina to miałam endometrium na 11 mm i tak zachwalal - co ze mna nie tak? A jajniki mnie tak dziwnie bola i czuje się tam taka jakby pelna… jeszcze transferu nie było a ja już nie mam do tego sily;( do tego biegam codziennie żeby ukrwic macice - no tylko niedziele odpuscilam. Nie wiem już komu ufac - NAPEWNO nie sobie !!!!
Mój dr uważa, że 11 to jest idealne endo i nie kazał mi robić nigdy żadnych badań estradiolu przez transferem ani proga ale tak sobie myślę, że skoro tyle lat w tym pracuje i tyle dzieci dzięki niemu się urodziło to chyba wie co robi. Powodzenia
Podziel się: