reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

reklama
Ja oczywiście połowy tego co piszecie nie rozumiem. Ba, chyba nawet 80%... póki co skupiam się na tym aby nasza ciąża do konca przebiegła szczęśliwie i aby córeczka urodziła się zdrowa. Kiedys, jak byłam młoda i nie wiedzialam, że u nas również będą problemy to mowilam o trojce dzieci. Potem modlilam się choć o jedno... nie wiem jak to jest z instynktem i czy bedziemy walczyć o rodzeństwo do skutku.. bo i nie wiadomo czy ten skutek by nadszedl. Został nam jeden mrozaczek po którego na pewno wrócimy. Ale doskonale rozumiem kate bo nie każdy może sobie pozwolić na in vitro jedno za drugim. I to mnie w naszym państwie wku... rwia. Bo motylek , Wam naprawde wyszlo malo za to in vitro.. aż niewiarygodne.
Dokładnie wyszła kwota około 10 tyś z dojazdami i noclegami. Sama procedura na pewno było nieco tańsza niż teraz, sprawdziłam aktualnie 7200. Leki po transferze 600 zł, mrożenie 800 zł. Moje badania miałam bezpłatnie z pracy. Mąż jakieś grosze zapłacił. Nic nie robiliśmy dodatkowo, tylko to co było wymagane aby dostać leki refundowane. Zaszalałam i dodatkowo wzięłam klej do transferu za 300 zł :)

Ad.1 to mnie teraz pocieszylas.. moja siostrzenica jest teraz w tym wieku i jest masakra ;( A mi się płakać chce,że tyle serca włożyłam w jej wychowanie a ona taka niegrzeczna;( oby szybciej minął ten bunt...
Ad.2 cudownie !!! Jej, już 31tc... jak to leci.. widzę,że wyprawka już konkretna. Az zazdroszcze, bo ja jakas malo ogarnieta jestem..A dostawka jako dostawka bo będzie jeszcze łóżeczko czy ono ma pełnić taka funkcję? Ja ciągle myślę jak rozwiązac problem tego,że kuchnia i łazienka na dole a pokoje na górze.. czy decydować się też na jakas dostawke czy kolyske na dół.. cieszę się,że bardzo dobrze się czujesz i Kubuś pieknie rosnie;)
Ad.3 my też rosniemy, leci 24tc. Waga tez rosnie (boje się, że dostanę oprdl na następnej wizycie [emoji85]). Hania daje o sobie znać najmocniej wieczorami;) Planuje usiąść i zrobic listę wyprawkową już tak na poważnie.. mam trochę ciuszkow już od siostry i kilka na wyprzedaży sama kupilam . Mamy też już wozek- totalnie nieplanowany zakup na tym etapie ale udało nam się kupić w dobrej cenie prawie nowy od pary, która używała gonodli nie cale pol roku A spacerówka nie używana, bo dziewczyna z tych "modnych" i kupiła jakas nowo wypuszczają na rynek spacerówke cybexa.. także tyle z naszej wyprawki póki co ;)
Pewnie teraz dostanę skierowanie na krzywą glukozową.

P.s tak mądrze piszesz o wychowaniu i zachowaniu dzieci, chciałabym umieć podchodzić tak zdroworosadkowo i znaleźć ten złoty środek w stosunku do mojej siostrzenicy i później naszej Hani[emoji173]
P.s 2 Kubuś piękny. A jego mina na 1 foto- mistrzostwo [emoji7][emoji7][emoji7]
Ja tylko tak mądrze pisze, bo to moja wiedza profesjonalna, a w kontakcie z dziećmi w rodzinie czy moim synkiem już tak zdroworozsadkowo nie jest/ nie będzie i nie zawsze zgodnie z tym co wiem 😉 lęki mam jak każda inna mama.
Haha tak mina Kubusia to chyba wyraz niezadowolenia z faktu podglądania 😅
A dostawką to do sypialni na obstawiam ok 6-8 miesięcy, oprócz tego mam łóżeczko od siostry 120x60 z KLUPŚ i będzie stało w pokoju synka 🙂

To już jest nastolatka a więc adolescencja i bunt przeciw autorytetom i poszukiwanie własnej tożsamości, odkrywanie też swojej seksualności, a nie tylko płciowości jak u kilkulatków. Skończy się ok 18-19 r.z. lub 25 😅
Dziękuję u mnie słychać cudownie, zaczynam 31Tc, czuję się jak przez całą ciążę super, a Kubuś w 29+2 miał już 1317 g ♥ i wszystkie przepływy i narządy wewnętrzne w normie.
Gromadzę wyprawkę, w przyszłym tygodniu remont pokoju, ostatnio kupiłam fotelik, dostawkę do łóżka i wózek ma mi przyjść kurierem więc się przygotowujemy 😊
A co u Ciebie? Jak się czujesz?
Kuuuurcze ful wypas 👍🏼 Też mam tą poduszkę, pudełeczka i chusteczki ;)
To już jesteś prawie gotowa 👌🏻

Ile chcesz, ile urośnie, to zależy 😊
trzeba liczyć się z tym, że nie w kazdym pecherzyku będzie dojrzała komórka jajowa. Ilość pęcherzyków jakie uda się wyprodukować zalezy od amh czyli od rezerwy jajnikowej i jest trochę pochodną tego jak prowadzona jest stymulacja.

No dzięki :)

Ale to chyba za często nie można stymulować nie?

reklama
Jak wygląda dziewczyny ten zabieg in vitro?

Najpierw mi pobierają przy owu pęcherzyki?? Co jak ich nie ma??

I potem pobierają od chłopa??

Po jakim czasie to "podają" ??

Jeju jestem zielona...
Hej. Ja też jestem od kilku dni na forum. Jestem z Pabianic i leczę się w gamecie, ale wiem że jeszcze jest salve. A ty gdzie się zapisałaś i do którego lekarza?

Co do in vitro to jest długa droga. Jeżeli lekarz po zrobieniu serii badań i ustaleniu jakiejś przyczyny zaleci zabieg to decyduję czy podchodzisz na krótkim lub długim protokole. Krótki to taki gdzie w czasie miesiączki zgłaszasz się i dostajesz recepty na zastrzyki, które sama sobie robisz, dzięki którym rosną jajeczka. Od pewnego momentu jeździsz co dwa dni na usg żeby sprawdzali czy rosną i regulują ci leki. Gdy uznają że są wystarczająco duże ustalają termin punkcji, która odbywa się w krotkiej narkozie. Po tym badają jajeczka i gdy uznają że są dobre wołają męża żeby oddał nasienie. Po 2h od wybudzenia masz konsultacje z lekarzem i do domu z listą leków. Po 1-2 dniach dzwoni embriolog z informacją co z zarodkami. Jeżeli nie było się przestymulowanym to po 3-6 dni od punkcji masz podany zarodek, a jeżeli tak to transfer odroczony o miesiąc i zarodki mrożą, ale to się wie jeszcze przed punkcją. Jak transfer był odroczony to potem wywołują sztuczny cykl żeby podać zarodek. Aha i długi protokół to taki sam jak krótki tyle że jeden miesiąc bierze się antykoncepcję żeby wyciszyć jajniki. To tak z grubsza wygląda 😊

Do góry