motylek24
Fanka BB :)
Masz 6 rokujących zarodkow w trzeciej dobie do hoduj dalej bo 6 transferów to kasa jak za kolejne podejście. Masz problem z ilością komórek, trzecia doba i na tym koniec.No i widzisz to z zarodkami nie jest oczywiste co to znaczy dobre. Bo w 3 dobie 8A wcale nie dojdzie do blastocysty a 8B przejdzie w 5AA ( tak było z moim synem). Bazowanie na morfo w 3 dobie ogółem zaniża skuteczność metody. Czasem natura robi sama selekcje i masz tylko dwa zarodki w 3 dobie to tak nie hoduj do 5 podawaj. No, ale moje zarodki w 3 dobie 8B i jeden obumarł w 5 dobie. Inny przeszedł w 4AA z B a reszta poniżej średniej. A i jeszcze jedno zarodki 1CC cz 2CC może rokować lepiej niż 3CC bo przed pełna blastocysta „3” nie powinno się oceniać zarodków maksymalnie blastocel zajmuje 50% zarodka. Czyli 1CC może dojść do 5AA ale 4CC raczej będzie CC i ma mało komórek trofoblastu i większe ryzyko wad genetycznych. Zatem to C może nas niepokoić jak jest powyżej 3. I ja tak właśnie mam, wiec podejdę do drugiego transferu i zobaczymy ale optymistyczne to nie jest.
Jesli jesteś po transferze 3 czy 4 blastek z danego cyklu in vitro i zostają dwa ostatnie najmniej rokujące zarodki to można zaryzykować i zabrać razem. Zwłaszcza jak ktoś myśli o kolejnej stymulacji. Każdy transfer to jakieś 2.5 tys a mnie cały cykl in vitro kosztował 10 tyś łącznie z dojazdami i mrożeniem.
A i na forum Nov.um embriolog napisała że ważniejsze jest oznaczenie cyfrowe nie literowe. Najlepiej rokują od 3.
Ostatnia edycja: