reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

Badania chromatyny nigdy nie robiliśmy nikt nie zalecał jedynie fragmentację dna i wyszło 8 % a test wiązania z hialuronianem 85%. Morfologia 6%. Reszta parametrów w normie nawet powyżej.
Ja byłam na długim protokole 21 prcherzykow z tego 21 komórek a zapłodnili 6. Dwa miesiące na antykach byłam przed stymulacja ze względu na AMH 4,6.
Czy przy takim AMH można spróbować krótkiego protokołu ?
Ja mam amh 4,5 i u mnie właśnie krótki protokół, dużo komórek i duuuzo blastek. 36 pęcherzy - 22 komórki - 11 się zapłodnilo - 10 blastek zamrozili. No i jeden ma w tej chwili 16 tyg

reklama
Ja mam amh 4,5 i u mnie właśnie krótki protokół, dużo komórek i duuuzo blastek. 36 pęcherzy - 22 komórki - 11 się zapłodnilo - 10 blastek zamrozili. No i jeden ma w tej chwili 16 tyg
Gratulacje! Ja np miałam krótki bo na długim za każdym razem rekrutowało się duzo komórek. Pierwszym razem24 pecherzyki i 17 dobrych komórek. To żeby mniej było oocytow to krótki tym razem. Jest on chyba lepszy ze względu na inny mechanizm działania.
Edit: u mnie jest wysokie AMH wiec raczej nie ma problemu do rekrutowania dużej ilosci. Przy krótkim przy takiej samej ilości leków miałamtylko 7 oocytow

Ostatnia edycja:
Fragmentacja DNa to właśnie to badanie tylko jakos inaczej się bada normy są chyba odwrócone. Jak było dobrze to super :-) przy takim AMH można krótki ja mam większe AMH i szlam krótkim. Paradoks polega na tym, ze w cyklu ivf może pójść tyle rzeczy nie dobrze ze wpłynie to na jakość oocytow. Ogółem moim zdaniem to ze kiepskie są teraz to nie znaczy ze w naturalnym cyklu te komórki są tez tak kiepskie... To loteria. U nas te same leki ale organizm zareagował inaczej. I statystyka za każdym razem inna. Lepszy czas:-) więcej słońca:-) albo więcej nadzieji:p Teraz tez było inaczej na krótkim. Jak zwykle tu nie chodzi o jedną wielką rzecz, to duzo małych rzeczy daje taki a nie inny obraz:p
Mnie trochę dobija fakt ze u nas nie ma żadnej przyczyny niepłodności. Wszystkie wyniki super. Każdy lekarz nawet ci z kliniki powtarzają nam ze jesteśmy młodzi, ze mamy fuze szanse na powodzenie in vitro a nawet duże szanse na ciąże naturalna ... ale jak narazie nic z tych rzeczy się nie wydarzyło 😭 jeśli histeroskopia wyjdzie Ok to wezmę się za immunologie ( cześć badan już mam). I jeśli już kompletnie nic nie znajda to chyba damy sobie jeszcze jeden rok na naturalne próby ❤️
Potem mam zamiar podejść do drugiej stymulacji i zobaczymy co będzie 😉

Witam dziewczyny po długiej przerwie 😘
Mam pytanie odnośnie wyniku krzywej cukrowej
- Badanie glukozy na czczo - 98,1 mg/dl
- Badanie po 1 godz obciążenia glukoza 75 gram - 88,9 mg/dl
- Badanie po 2 godz obciążenia glukoza 75 gram - 98,1 mg/dl
Co sądzicie o tym wyniku???
Jutro będę mieć jeszcze wyniki insuliny

Za jakość ocytow odpowiedzialne są tez leki i protokół. Przy krótkim protokole są lepsze komórki ale jest ich mało.
jezeli macie pieniądze na aktywacje oocytow to może warto spróbować, ale nie zapłodnilo się aż tak mało tych komórek. Jeżeli wiadomo, ze problem leży w jakości oocytow to na zasadzie kompensacji można poprawiać jakość nasienia FAMSi, separacja itp
Co do aktywacji czytałam gdzieś ze zaleca się jak zapładnia się około 30% oocytow. No i wiadomo, ze plemniki maja potencjał. Bo bywa ze parametry dobre ale np chronaryna podwyższona i więcej zarodków odpada i więcej poronień...
jesli chodzi o protokoly to tez roznie z tym bywa ;) Mysle ze na jakosc oocytow wplywa cale mnostwo innych czynnikow (nie tylko leki i protokoly czy doswiadczenie lekarza). Zależy od tego na co sie leczymy i jakie mamy schorzenia, wiek, AMH - ogolny stan zdrowia i to jest tez bardzo mocno uzaleznione od danego cyklu... Co do moich zarodkow to praktycznie za kazdym razem byla implantacja. (na 4 transfery - 3 razy zaimplantowane) Bardzo podobny przypadek u @Waleczna36 - 4 blastki tez tylko niedrozne jajowody, implantacja za kazdym razem - a ciazy brak ;( Kariotypow jeszcze nie robilismy bo u mnie w klinice ich sie nie robi ale czekam na wyniki z immunologii. Wszystkie moje zarodki w stadium blastocysty z oznczeniami 4AA... W rodznie u nas bark chorob genetycznych. Dla mnie cale in vitro - to loteria...

Witam dziewczyny po długiej przerwie 😘
Mam pytanie odnośnie wyniku krzywej cukrowej
- Badanie glukozy na czczo - 98,1 mg/dl
- Badanie po 1 godz obciążenia glukoza 75 gram - 88,9 mg/dl
- Badanie po 2 godz obciążenia glukoza 75 gram - 98,1 mg/dl
Co sądzicie o tym wyniku???
Jutro będę mieć jeszcze wyniki insuliny
glukoza po obciazeniu niska, wrzuc jutro insuline

Mnie trochę dobija fakt ze u nas nie ma żadnej przyczyny niepłodności. Wszystkie wyniki super. Każdy lekarz nawet ci z kliniki powtarzają nam ze jesteśmy młodzi, ze mamy fuze szanse na powodzenie in vitro a nawet duże szanse na ciąże naturalna ... ale jak narazie nic z tych rzeczy się nie wydarzyło 😭 jeśli histeroskopia wyjdzie Ok to wezmę się za immunologie ( cześć badan już mam). I jeśli już kompletnie nic nie znajda to chyba damy sobie jeszcze jeden rok na naturalne próby ❤
Potem mam zamiar podejść do drugiej stymulacji i zobaczymy co będzie 😉
Przykro mi bardzo. To chyba najgorsze, ze nie wiadomo o co chodzi. Ja teraz wracam po moje zarodki i chyba tez odpuszczę jak nic nie wyjdzie , albo sama nie wiem bo mam ponad 35l. A ile macie lat?

Dziewczyny żyje. Wszystko w porządku. Tyłozgięcie (o którym wiedziałam), macica o małej objętości (podobno od brania antykoncepcji) ale nieprzeszkadzajaca w niczym. Pobrano do badania fragmenty endometrium.
Nie wiem czy się cieszyć bo to oznacza że dalej nie wiem dlaczego transfery się nie udają [emoji29]
Jedyne pocieszenie że jak wyniki wyjdą ok to zalecenia są takie żeby w przyszłym cyklu transferować [emoji7]

reklama
Do góry