reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

Ja też od 2dc brałam już leki [emoji846]
Wydaje mi sie ze @Liliana87 tez chodzilo o to ze od 2dc brała estrofem. Ja zawwze chodze 2-3 dc cyklu bo zwyczajnie szkoda mi kasy na wizytę cykl przed tym bardziej ze w kolejnym cyklu moze sie okazac ze powstala jakas torbiel, ktora jest pozostałością poprzedniego cyklu, niepeknietego pecherzyka itp. Przy drugim transferze lekarz kazal mi przyjsc dopiero w 12 dniu brania estrofemu, czyli 14dc z wynikami hormonow. Moze dlatego ze endometrium zawsze ladnie mi rosło. Wiadomo kazdy przypadek jest inny.

reklama
Czasem nie problemem jest ilość gamet, bo szanse można podnieść dodatkowymi procedurami. Zeby zwiększyc jakość nasienia to separacja plamników, IMSI itp.. zwieksza się ilość zapłodnionych komórek i prawdopodobienstwo poprawnej chromatyny plemnikowej. Gdy komórki słabe jakościowo to już gorzej... no ale po 4 dniu wchodzi genom zarodka do tego czasu embrion rozwija się na potencjale rozwojowym oocytu. Jezeli nasienie dobre to po 3 dobie embriony poprawiają swoją jakość... Obecnie jest mnóstwo metod zwiększajacych szanse, ale są takie pary które muszą próbować do skutku, zeby wygrać z losowością genetyki:-) wiec dopóki są gamety jest szansa!!!

Dziewczyny dziękuję [emoji8] czyli już wiem że czeka mnie jedna, max dwie wycieczki do kliniki w czasie urlopu[emoji4]
Ja idę teraz pod koniec kwietnia 20dc przed cyklem w którym chciałabym transfer, bo chciałabym porozmawiać z panią doktor na temat zmiany podejścia do mojego przypadku, jeśli nie pamiętacie to ostatnie dwa transfery na naturalnym i ustalanie dnia transferu na podstawie testu owulacyjnego bez żadnych badań hormonów, a USG jedyne tylko przed transferem itp. Dopiero Wy mnie uswiadomilyscie że coś jest nie tak.. ale chce już o tym zapomnieć bo mnie krew zalewa.
Ale to moje plany (które szybko są weryfikowane przez los) bo dziś histeroskopia.
Trzymajcie kciuki żeby nie było jakiegoś bubla chowającego się w mojej macicy [emoji23]

Dziewczyny dziękuję [emoji8] czyli już wiem że czeka mnie jedna, max dwie wycieczki do kliniki w czasie urlopu[emoji4]
Ja idę teraz pod koniec kwietnia 20dc przed cyklem w którym chciałabym transfer, bo chciałabym porozmawiać z panią doktor na temat zmiany podejścia do mojego przypadku, jeśli nie pamiętacie to ostatnie dwa transfery na naturalnym i ustalanie dnia transferu na podstawie testu owulacyjnego bez żadnych badań hormonów, a USG jedyne tylko przed transferem itp. Dopiero Wy mnie uswiadomilyscie że coś jest nie tak.. ale chce już o tym zapomnieć bo mnie krew zalewa.
Ale to moje plany (które szybko są weryfikowane przez los) bo dziś histeroskopia.
Trzymajcie kciuki żeby nie było jakiegoś bubla chowającego się w mojej macicy [emoji23]
Trzymam kciuki i daj znac jak poszło ✊✊✊✊✊✊

Mam dzis 2dc I niestety Lekarz dopatrzyl się tylko 4 pęcherzykow antralnych... Hormony mówi że ok, LH 1.6... Mezoterapia nic u mnie nie pomogła, ani dhea ani inne specyfiki.. Za 9 dni usg bo może zacznę stymulacje od połowy cyklu.. W sumie to jednak szanse na drugie dziecko zbliżają się do 0. sorry za smuty ale jak widzicie bardzo trudno jest przechytrzyć naturę..

Wierzę, że będzie dobrze[emoji8]

Czasem nie problemem jest ilość gamet, bo szanse można podnieść dodatkowymi procedurami. Zeby zwiększyc jakość nasienia to separacja plamników, IMSI itp.. zwieksza się ilość zapłodnionych komórek i prawdopodobienstwo poprawnej chromatyny plemnikowej. Gdy komórki słabe jakościowo to już gorzej... no ale po 4 dniu wchodzi genom zarodka do tego czasu embrion rozwija się na potencjale rozwojowym oocytu. Jezeli nasienie dobre to po 3 dobie embriony poprawiają swoją jakość... Obecnie jest mnóstwo metod zwiększajacych szanse, ale są takie pary które muszą próbować do skutku, zeby wygrać z losowością genetyki:-) wiec dopóki są gamety jest szansa!!!
Zobacz jak u mnie dziwnie... 1 stymulacja 4 blastki i nie mam pojecia czy byly zdrowe bo lekarz caly czas zwalal biochemie i puste jajo na wadliwe zarodki. Z tej drugiej stymulki to w caly swiat 5 blastek z czego tylko jedna zamrozona w 5 dobie i niby 4 padly w 6 dobie? I ta jedna jedyna przebadana i zdrowa. Czy to jest mozliwe? Boje sie myslec co sie stalo z tymi pozostalymi 4 w 6 dobie... ;(

Hej kochana, u mnie aktualnie idzie 16 (16+3)tydzień. Dziś czuje się kiepsko bo łeb mi pęka - migrena. Ogólnie walczę ze stresem i nerwami - dziś dzwonił lekarz zakładowy i pytał co mi jest i kuedy wracam do pracy... nie jest łatwo tu prowadzić ciąże co chwile pod górkę i muszę o wszystko walczyć. Nie wiem do kiedy pozwolą mi zostać w domu.

Kochana
Nie trac celu z oczu!
A kiedy mozesz juz isc na takie ciazowe L4?
Wszystko bedzie dobrze, cofnij sie pol roku i pomysl ile osiagnelas💓💓💓

Hej. Napiszę Ci jak bywało u mnie, (Novum).
Od 2dc estrofem i pierwszy podgląd 10-11dc. Potem w zależności jak rosło endometrium, czasami zwiększoną dawka estrofemu i kolejny podgląd za dwa dni. Transfer najczęściej koło 20dc.
Kciuki za dzisiejszą histeroskopie. Robisz w Novum u Donca?

reklama
Hej. Napiszę Ci jak bywało u mnie, (Novum).
Od 2dc estrofem i pierwszy podgląd 10-11dc. Potem w zależności jak rosło endometrium, czasami zwiększoną dawka estrofemu i kolejny podgląd za dwa dni. Transfer najczęściej koło 20dc.
Kciuki za dzisiejszą histeroskopie. Robisz w Novum u Donca?
Ekstra! Dzięki za info, ja też Novum.
A histero nie mam pojęcia u kogo. Nie dostałam takiej informacji.
A jak wygladalo czasowo histero?

Czy jest coś o co powinnam zapytać? Na coś zwrócić uwagę?
Zastanawiam się czy zawsze jest robione to drapanko endometrium zwane scrachingiem? Czy powinnam zaznaczyć przed że koniecznie tego chce?

Do góry