Ruda08
Fanka BB :)
Dostałam listę z klinikiA skąd wiedziałaś jakie badania zrobić?
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Dostałam listę z klinikiA skąd wiedziałaś jakie badania zrobić?
Leczę się w klinice InviMed we Wrocławiu a mieszkam pod legnica. Mąż się zastanawia nad zmianą kliniki. Ja jednak się tego boje, boje się bo wszystko będzie trzeba przechodzić od nowa. A jestem osobą bardzo zamknięta w sobie i ciężko mi się otworzyć. Wiele mnie kosztowało aby napisać na forum... Eh...A skad jesteś i w jakiej klinice się leczysz? Nic się nie martw, dla wielu z nas to wszystko co zwiazane z in vitro bylo na początku straszne i nieznane. Ile bedziemy mogły to pomożemyJa jestem z Warszawy, od koncówki 2017 w klinice invicta. Na początku diagnoza ze tylko in vitro moze nam pomóc byla szokiem, ale okazało się, że wszystko jest jakoś do ogarnięcia
![]()
Nie miałam tego badania, nawet nie mam go zleconego... Może faktycznie czas zmienić klinikęW tym roku faktycznie jest jakaś refundacja, ona działa do maksymalnie 3 procedur.
Tak naprawdę to o przebiegu procedury decyduje w duzej mierze stymulacja. Jakie masz Amh?
Do twoich wyników lekarz dobierze odpowiedni tzw protokół, czyli albo długi (gdzie zwykle na min miesiąc przyjmuje się antykoncepcję, a potem zaczyna sie stymulacja właściwa czyli zastrzyki w dobranej indywidualnie dawce), albo krotki gdzie cala stymulacja trwa tylko ok 10dni.
Efektem dobrze przeprowadzonej stymulacji są dojrzałe pęcherzyki z komorkami jajowymi, ktore pobiera się w tzw zabiegu punkcji jajników. No i od tego ile w pecherzykach będzie dojrzalych komorek jajowych i ile się prawidłowo zaplodni i rozwinie zalezy co dalej. Czasem wynikiem jest tylko jeden zarodek (niestety zdarza się tez ze nie ma zadnego), czasem kilka zarodków .
Transfer może byc albo od razu po uzyskaniu zarodka (transfer świeży), ale czasem ze względów zdrowotnych transfer musi być odroczony, a zarodek zamrożony (i wtedy juz jest to criotransfer).
Cześć dziewczyny w was pokładam nadzieję ... Otóż jestem po 2 próbach iui, dzis robiłam test i wyszedł negatywnykolejnym krokiem jest właśnie In Vitro. Mam nadzieję że właśnie to pomoże mi zostać mama
ale jestem zupełnie zielona w tym
boje się
jak wygląda zabieg, jak wygląda pobranie komórek. Jutro idę na Kariotyp i mam nadzieję ze jak ten wirus się skończy zacznę przygodę z in vitro
Właśnie spojrzałam na kartkę z kliniki, ja dopiero mam zrobić AMH. A powiedz mi proszę czy jakoś się do tego badania trzeba przygotować, czy trzeba w jakimś określonym dniu cyklu itp.Cześć ☺
Zależy co jest przyczyną waszej niepłodności, jakie masz AMH? Od tego zależy czy pójdziesz krótkim czy długim protokołem. Jeżeli krótkim to w tym cyklu wmktorym będzie stymulacja (zastrzyki) będzie punkcja (pobieranie komórek- usypiają Cię na fotelu ginekologicznym na 10 minut). Jak dobrze idzie i nie ma przeciwskazań w tym samym cyklu nie być transfer. Ja miałam długi protokół (amh 1,72) więc najpierw miesiąc tabletek anty, wtedy stymulacja, punkcja i dostałam 2-dniowego świeżaka i skutek bardzo pozytywny![]()
Nic się nie martwLeczę się w klinice InviMed we Wrocławiu a mieszkam pod legnica. Mąż się zastanawia nad zmianą kliniki. Ja jednak się tego boje, boje się bo wszystko będzie trzeba przechodzić od nowa. A jestem osobą bardzo zamknięta w sobie i ciężko mi się otworzyć. Wiele mnie kosztowało aby napisać na forum... Eh...
PytajBoze jak się cieszę że tu trafiłam. Mam milion pytań i uzyskuje dzięki wam odpowiedzi na najbardziej nurtujące mnie. Dziękuję![]()
Właśnie spojrzałam na kartkę z kliniki, ja dopiero mam zrobić AMH. A powiedz mi proszę czy jakoś się do tego badania trzeba przygotować, czy trzeba w jakimś określonym dniu cyklu itp.
W sumie to tak naprawdę nie wiem o co pytaćPytajCo wiemy to będziemy podpowiadać
Każda z nas cos już przeszła, kazda jest na innym etapie, ale mimo to potrafimy się wspierać i to jest bezcenne
![]()