reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

Ja też po drugiej nieudanej IUI (która była robiona w idealnym momencie - pęcherzyk pękał podczas IUI) powiedziałam, że to nie ma sensu. Lata lecą, kasa niepotrzebnie ucieka. Lekarz poparł naszą decyzję. Ja też byłam przerażona jak zaczęłam brać tabletki anty w lutym, miałam pełni wątpliwości czy dam radę, ale mąż obiecał że bedzie mi dawał zastrzyki i razem damy radę. Ten miesiąc tabletek szybko zleciał. Najgorsze dla mnie były wizyty przed punkcją (początkowo miałam mieć punkcję w środę, ale zmarł na raka chrzestny męża -cudowny, pomocny człowiek i idealny chrzestny), więc powiedziałam na wizycie, że środa odpada bo jest pogrzeb i wolę stymulcje jeszcze raz przechodzić niż nie iść na pogrzeb, i doktor stwierdził, że punkcja może być w czwartek i że to w sumie dobrze (robił mi ją przynajmniej lekarz któremu ufam bo robił mi laparoskopie, więc ciśnienie ze mnie zeszło i podeszłam do punckji z uśmiechem).

Pytaj śmiało, tu jest tyle przypadków, że na pewno ktoś odpowie/doradzi ☺
Powiedz mi proszę jak wygląda stymulacja, jak to wszystko działa, ile zastrzyków (czy również można je podawać w brzuch jak do iui.) boje się tego ze bede za bardzo znerwicowana :( boje się że i tym razem coś pójdzie nie tak 😔

reklama
Pytaj[emoji4]Co wiemy to będziemy podpowiadać [emoji4]Każda z nas cos już przeszła, kazda jest na innym etapie, ale mimo to potrafimy się wspierać i to jest bezcenne[emoji4]
Ja amh robiłam w dowolnym momencie. To badanie określa tzw rezerwę jajnikową czyli daje jakieś wskazowki jak stymulować i jaka ilość komorek jest w ogole możliwa do uzyskania. Przy bardzo niskim amh czasem dwie czy 3 dojrzałe komorki to super wynik.
Ale też nie ma się co bardzo załamywać niskim. Ja miałam 27 lat jak miałam robione i muka bo tylko 1.25 [emoji24] byłam załamana. Przy punkcji pobrano ode mnie 13 komórek z czego 11 było ok. Gdzieś czytałam że nawet niskie amh u młodej kobiety a przy dobrych wskaźnikach fsh i lh daje dobre wyniki stymulacji. Ale możecie mnie wyprowadzić z błędu [emoji4]
[/QUOTE]
1.25 to chyba w normie😊pisząc o niskim myslalam bardziej o takim poniżej 1

Powiedz mi proszę jak wygląda stymulacja, jak to wszystko działa, ile zastrzyków (czy również można je podawać w brzuch jak do iui.) boje się tego ze bede za bardzo znerwicowana :( boje się że i tym razem coś pójdzie nie tak 😔

Ja na początku brałam sam Gonopeptyl, a wtedy doszedł mi menopur w dawce 200. I dawałam je w brzuch wieczorem (o 21). Mogłam brać oba jednocześnie, tylko mąż miał mi dawać jeden zastrzyk z prawej strony a drugi z lewej 😉 strach ma wielkie oczy. A ilość zastrzyków i dawki będą zależały od Twojego AMH i tego jak pęcherzyki będą rosły. I tak szczerze to się bardzo dziwię, że nie miałaś zleconego tego badania przed IUI.

Właśnie spojrzałam na kartkę z kliniki, ja dopiero mam zrobić AMH. A powiedz mi proszę czy jakoś się do tego badania trzeba przygotować, czy trzeba w jakimś określonym dniu cyklu itp.
AMH mozesz zrobic w kazdy dniu cyklu ale zazwycza robi sie to w parzez badaniem FSH a wtedy musi byc zrobione miedzy 2 a 5 dniem cyklu

Ale też nie ma się co bardzo załamywać niskim. Ja miałam 27 lat jak miałam robione i muka bo tylko 1.25 [emoji24] byłam załamana. Przy punkcji pobrano ode mnie 13 komórek z czego 11 było ok. Gdzieś czytałam że nawet niskie amh u młodej kobiety a przy dobrych wskaźnikach fsh i lh daje dobre wyniki stymulacji. Ale możecie mnie wyprowadzić z błędu [emoji4]
1.25 to chyba w normie[emoji4]pisząc o niskim myslalam bardziej o takim poniżej 1[/QUOTE]Norma w moim przedziale wiekowym kończy się na 1.2 a mediana ok 3.5 chyba jeśli dobrze pamiętam, więc bieda... A że tak powiem do 1 niedaleka droga [emoji29]
Zastanawialam się czy nie powtórzyć teraz po stymulacji tego badania ale narazie boje się tego ile tam zostało [emoji24]

Ja na początku brałam sam Gonopeptyl, a wtedy doszedł mi menopur w dawce 200. I dawałam je w brzuch wieczorem (o 21). Mogłam brać oba jednocześnie, tylko mąż miał mi dawać jeden zastrzyk z prawej strony a drugi z lewej 😉 strach ma wielkie oczy. A ilość zastrzyków i dawki będą zależały od Twojego AMH i tego jak pęcherzyki będą rosły. I tak szczerze to się bardzo dziwię, że nie miałaś zleconego tego badania przed IUI.
@Brakujemiwiary u mnie na przyklad amh jest wysokie i miałam raczej długie stymulacje. Ta teraz w styczniu /lutym to bylo 18 dni i w kazdym dniu 2 zastrzyki podskórne wlasnie w brzuch: gonapeptyl rano i menopur w zmiennej dawce (od 75 do 225) po 16.00. Zawsze w trakcie stymulacji masz kilka podglądów jak rosną pecherzyki i wtwdy lekarz koryguje dawkę jesli jest taka potrzeba.

Powiedz mi proszę jak wygląda stymulacja, jak to wszystko działa, ile zastrzyków (czy również można je podawać w brzuch jak do iui.) boje się tego ze bede za bardzo znerwicowana :( boje się że i tym razem coś pójdzie nie tak [emoji17]
Ja tez bardzo balam sie stymulacji, ponieważ wczesniej się naczytalam jak się okazało tam gdzie nie trzeba i mialam mylne wyobrażenie. Każdy organizm jest inny i inaczej przechodzi ale rzadko tutaj czytałam,ze bylo bardzo źle. Już przed sama punkcja może być nieco gorzej , jeśli się okaże,że duzo naprodukujesz Jajeczek, wtedy tez grozi hiperstymylacja, ale właśnie po to robi się badania,żeby lekarz racjonalnie ocenił i dobra jak najlepsze leki. Wszystko da się wytrwać. Nie mówię,że droga in vitrowa jest łatwa. Nie. Jest wrecz kur...ewsko ciężka. Ale "nagroda" jest warta wszystkiego.

reklama
Hmm ja miałam robionych badań immunologicznych kilkadziesiąt, z których wyszło
- obecne przeciwciała przeciwłożyskowe
- niski poziom interleukiny 10 (decyduje o zagnieżdżeniu)
- podwyższony poziom komórek bójczych
- ponadto wykładniki nadrzepliwości - niski czas APTT i wysoki czas TT

Niestety nie jestem w stanie Ci wskazać nazwę badania, ja robiłam badania u Profesora Malinowskiego, u którego robisz od razu pakiet badań więc ja na 1wszej wizycie za badania wydałam 6000 zł. Dziewczyny tu polecają docenta Paśnika z Łodzi, który na dużo niższe ceny badań i nie zleca taśmowo aż tyle na początku. Pewnie zleciłby Ci kilka i zamknelabys się w dużo niższej kwocie- ale nie wiem jakiej, musisz pytać dziewczyn, które się u Niego leczą.
A pamiętasz może jaką miałaś wartość tej interleukiny 10? Ja mam 816 i to niby mieści się w dolnej granicy widełek, ale Paśnik mówił że to mało

Do góry