Kochanie ,ja też mieszkam w Holandii tylko teraz przy corona jest wyjątkowa sytuacja .... I jeżeli zadzwonisz do lekarza to lekarz zalecił Ci 2 tyg tzw kwarantanny dla bezpieczeństwa ,której Twój szef nie może podważyć . Nie chodzi o zwolnienie ,tylko o nakaz pozostania w domu ...Tutaj lekarz rodzinny nie wystawia chorobowego tylko szef w firmie wysyła na chorobowe.
reklama
Artemida90
Fanka BB :)
Kochanie ,ja też mieszkam w Holandii [emoji6]tylko teraz przy corona jest wyjątkowa sytuacja .... I jeżeli zadzwonisz do lekarza to lekarz zalecił Ci 2 tyg tzw kwarantanny dla bezpieczeństwa ,której Twój szef nie może podważyć . Nie chodzi o zwolnienie ,tylko o nakaz pozostania w domu ...
Tyle ze ja chce isc na uwv ciazowe, nie chce by do mnie dzwonili z coverz i nagabywali do powrotu.
Liliana87
Masakra.. serio.Tutaj „zwolnienie” od lekarza jest bezpodstawne, zle się czujesz to nie idziesz do pracy i dzwonisz codziennie czy np jutro już wracasz. Mój szef może wysłać mnie na chorobowe wtedy instytucja zwana uwv wypłaca firmie pieniądze za moja nieobecność i wtedy firma moze wypłacić mi pensje. Inaczej sprawa wyglada jeśli nie jesteś na stałym kontrakcie. Wtedy inne procedury są.
Jakie ja miałam problemy jak po punkcji musiałam 2tyg w domu być bo lekarz mi zakazał pracować. To mi powiedzieli ze holenderski lekarz nie może powiedzieć ze przez jskis czas nie jestem zdolna do pracy, bo np po 2 dniach możesz się dobrze czuć i jesteś gotowa do pracy. Nie lekarz ocenia Twój stan tylko ty sam mowisz czy jesteś w stanie pracować. Po 3 tyg chorobowego wzywają na komisje lekarska i oceniają zdolność do pracy. To tak po krotce
Liliana87
Czaruj kochana. Ja właśnie skończyłam dziubać przy swojej parce krolikow Ale widzę po Twoich zdjęciach,ze nie grozi Ci wieloryb moja siostra tez tak miala. Trafiła do szpitala w 17dc bo cała noc rzygala jak kot po zatruciu i jak się jej położne pytaly który tydzień A ona ,ze 17 to się pukaly w głowę i mówiły,że chyba 7 i jest jakaś nieogarnieta skoro nie wie, w którym jest tygodniu [emoji1787][emoji23]Jeszcze „najgorsze” przede mną ale damy radę [emoji1360] Pózniej na spacer, przysiady itp z dzieciątkiem [emoji41]
Tak patrzałam na te Twoje zajączki i też coś wyczaruje ile można leżeć [emoji23]
O ja. Zupełnie inaczej niż w PL.
Po punkcji i po transferze bylam ponad 2 miesiące na zwolnieniu .mój pracodawca nie podał mnie do uwv bo jest też coś takiego w Holandii jak eigen risico.(pracodawca ma ubezpieczalnie ,która płaci za nasze chorobowe ) jestem 7 lat na vast contract. I po 1,5 miesiąc kontaktował się ze mną lekarz z Arbo ,który jak usłyszał ,że jestem po in vitro ,to kazał mi odpoczywać i dbać o siebie i odzywać się po kazdej wizycie . Będąc na chorobowym nie musisz codziennie dzwonić do pracodawcy ,to on ma obowiązek zadzwonić do Ciebie co jakiś czas i dowiedzieć się jak się czujesz .Nie może Ci powiedzieć ,że masz bądź powinnaś wrócić do pracy ,to jest niezgodne z prawem i możesz takie coś zgłosić do fnv.nawet nie musisz mu mówić dlaczego zgłaszasz chorobę . Od przedworaj zostały wprowadzone nowe zasady ,że jak źle się czujesz bądź masz temp to nie możesz pojawić się w miejscu pracy . Także dzwonisz i mówisz ,że masz temp i koniec tematu . Jestem kierownikiem i dostałam szczegółowe wytyczne co można a co nie w tym trudnym okresie . I naprawdę nie musisz chodzić do pracy i nikt Ci nie naśle żadnej kontroli ... Dbaj o siebie i o dzidziusiaO ja. Zupełnie inaczej niż w PL.
Po punkcji i po transferze bylam ponad 2 miesiące na zwolnieniu .mój pracodawca nie podał mnie do uwv bo jest też coś takiego w Holandii jak eigen risico.(pracodawca ma ubezpieczalnie ,która płaci za nasze chorobowe ) jestem 7 lat na vast contract. I po 1,5 miesiąc kontaktował się ze mną lekarz z Arbo ,który jak usłyszał ,że jestem po in vitro ,to kazał mi odpoczywać i dbać o siebie i odzywać się po kazdej wizycie . Będąc na chorobowym nie musisz codziennie dzwonić do pracodawcy ,to on ma obowiązek zadzwonić do Ciebie co jakiś czas i dowiedzieć się jak się czujesz .Nie może Ci powiedzieć ,że masz bądź powinnaś wrócić do pracy ,to jest niezgodne z prawem i możesz takie coś zgłosić do fnv.nawet nie musisz mu mówić dlaczego zgłaszasz chorobę . Od przedworaj zostały wprowadzone nowe zasady ,że jak źle się czujesz bądź masz temp to nie możesz pojawić się w miejscu pracy . Także dzwonisz i mówisz ,że masz temp i koniec tematu . Jestem kierownikiem i dostałam szczegółowe wytyczne co można a co nie w tym trudnym okresie . I naprawdę nie musisz chodzić do pracy i nikt Ci nie naśle żadnej kontroli ... Dbaj o siebie i o dzidziusia
To chyba do @Artemida miało pójść
No tak to nie dasz rady ,nie tak prędko ciążowe . Po 12 tyg ewentualnie możesz narzekać na bóle kręgosłupa bądź brzucha lub że masz plamienia ...itd..bo jeżeli nic Ci nie "będzie dolegało " to tak nie możesz .musisz wymyślać ile się da . Bo ciążowe to dopiero o ile się nie mylę 6 tyg przed porodemTyle ze ja chce isc na uwv ciazowe, nie chce by do mnie dzwonili z coverz i nagabywali do powrotu.
Ups artemidka zobaczyTo chyba do @Artemida miało pójść
Chyba dodatni. Przepraszam nie znam się. Wstawiam . DziękiPrzeciwciala są ujemne. A antykoagulant?
Załączniki
reklama
BrzuszkaW sensie?
Podziel się: