reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

reklama
Rozumiem endometrioza ale mało tych komórek 🧐. Przy ostatniej stymulacji miałam 1,78 a miałam 10 komórek. No ale może ta endomenda tak pogarsza wynik ;(
Endometrioza barrrdzo mocno i glownie ona wplywa i na jakosc i na ilosc komorek to nie ulega watpliwosci. Do tego 4 stopien ... AMH nie ma z tym nic wpolnego.

@Netiaskitchen a ty w dniu punkcji wiedzialas ile masz komorek dojrzalych? Ja po punkcji w tym samym dniu wiedzialm dokladnie ile mam komorek juz gotowych do zaplodnienia. 4 godziny po punkcji...
Ja w 2018 też wiedziałam... Od razu po. Potem pozmieniali procedury i lekarz robiący punkcję tylko pobiera pecherzyki, a reszta jest już w labie robiona.Do dupy te zmiany tak szczerze... Czyli teraz z punkcji wychodzisz z informacją ile pobranych pęcherzyków. I finito. I czekaj czlowieku te 5 dni... Albo co gorsza na wcześniejszy telefon jakby coś bylo mega źle... Jedyna zmiana przez te 2 lata na lepsze to możliwość zrobienia usg przed wizytą u położnej. I w czasie stymulacji zeby zobaczyc jak rosną pecherzyki i ile ich jest i po pozytywnej becie.

Rozumiem endometrioza ale mało tych komórek 🧐. Przy ostatniej stymulacji miałam 1,78 a miałam 10 komórek. No ale może ta endomenda tak pogarsza wynik ;(
Taaaak . Endometrioza i zrosty , które powoduje zmniejszają rezerwę jajnikowa .. Także przy 4 stopniu jak lekarze decydują się na ivf nie wyciszając endomendy ??!! 🤔🤔

Źródło: Puls Medycyny

Obecność ognisk endometriozy może negatywnie wpływać na jakość komórki jajowej, proces łączenia się plemników z komórką jajową, przygotowanie endometrium do zagnieżdżenia się zarodka. Zrosty i torbiele jajników, powstałe w wyniku endometriozy, zaburzają prawidłową anatomię miednicy małej. W zaawansowanym stadium choroba może oddziaływać na funkcjonowanie jajników, zmniejszając ich rezerwę.

Sama jestem w szoku. ale @olinka321 nie odpisala mi u kogo sie leczy. Zreszta jakie to ma teraz znaczenie... Gameta Rzgów labolatorium jedno z lepszych w Pl... Wiec mysle ze tu chyba duze znaczenia ma parametry dziewczyny. Nic nie wiemy jakie AMH, jakie nasienie co jest przeszkoda w poczeciu naturalnym, jakie BMI, przebyte choroby ?
Przepraszam, umknęło mi to pytanie, kiedyś już pisałam, ze Połać, że endomenda IV stopnia, niedrożny jeden jajowód, BMI w normie, AMH było 1.7 ale badanie świeżo po laparoskopii, więc mogło trochę podskoczyć od tamtego czasu. Jestem wkurwiona jak 150. Jebana niesprawiedliwość. Nie przeżyje tego... nie przeżyje!!! :(

Ja w 2018 też wiedziałam... Od razu po. Potem pozmieniali procedury i lekarz robiący punkcję tylko pobiera pecherzyki, a reszta jest już w labie robiona.Do dupy te zmiany tak szczerze... Czyli teraz z punkcji wychodzisz z informacją ile pobranych pęcherzyków. I finito. I czekaj czlowieku te 5 dni... Albo co gorsza na wcześniejszy telefon jakby coś bylo mega źle... Jedyna zmiana przez te 2 lata na lepsze to możliwość zrobienia usg przed wizytą u położnej. I w czasie stymulacji zeby zobaczyc jak rosną pecherzyki i ile ich jest i po pozytywnej becie.
masakra ja nie wiem jak jest u mnie treaz ale jesli tak to sie zalamie ;( A ile u ciebie bylo komorek bo pecherzykow mialas 21 chyba pobranych...

Ojej. Przykro mi. Macie na świeżo jakiś pomysł co teraz?
Nie mam pojęcia. W czwartek wizyta, będzie chciał „podleczyć” endometriozę. Ciekawe niby jak i ciekawe czemu teraz. Po trzeciej porażce. Już zaczynam kminić czy nie skorzystać z komórek dawczyni, ale to kupa kasy i pewności i tak nie ma. Boże noooo

Taaaak . Endometrioza i zrosty , które powoduje zmniejszają rezerwę jajnikowa .. Także przy 4 stopniu jak lekarze decydują się na ivf nie wyciszając endomendy ??!! 🤔🤔

Źródło: Puls Medycyny

Obecność ognisk endometriozy może negatywnie wpływać na jakość komórki jajowej, proces łączenia się plemników z komórką jajową, przygotowanie endometrium do zagnieżdżenia się zarodka. Zrosty i torbiele jajników, powstałe w wyniku endometriozy, zaburzają prawidłową anatomię miednicy małej. W zaawansowanym stadium choroba może oddziaływać na funkcjonowanie jajników, zmniejszając ich rezerwę.
Kurcze to nie wiedzialam ze endomenda jeszcze wplywa na obnizenie AMH. Masakra. Endomenda to taka menda nietety i bardzo podstepna ;(

reklama
Ja poczytalam w jej postach bo mi się tak smutno zrobilo, a nie chcialam jej teraz pytać
@olinka321, popraw mnie jeśli coś zle sprawdziłam amh ok 1.7, endomenda 4stopnia, słabe nasienie. Bardzo trudna sytuacja. A dziewczyna ma niecałe 30 lat...
No i ta kasa. Przecież 3 procedury to fortuna jest. Skąd wziąć kasę na czwartą?
Jedno jest pewne, @Dakita30 słusznie wg mnie mówi, ze trzeba uderzać do Novum. Tylko tam tanio nie jest.
Sprostowanie. Nasienie jest ok

Do góry