reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

Endometrioza barrrdzo mocno i glownie ona wplywa i na jakosc i na ilosc komorek to nie ulega watpliwosci. Do tego 4 stopien ... AMH nie ma z tym nic wpolnego.
Troche ma, ale masz racje, ze glownie endomenda. Powinna byc wczesniej wyciszona czyms wiecej niz same tabsy, a komorki juz w 3ciej dobie powinny byc podawane jesli jest z nimi slabo.

reklama
Pierwszy protokół długi (menopur + gonapeptyl)- 1 pęcherzyk i 1 komórka nieprawidłowa; drugi protokół krótki (menopur, później orgalutran)- 4 pęcherzyki, 2 komórki, 1 prawidłowa, 1 zarodek 8A, transfer nieudany; trzecia procedura (menopur + Gonal f + pozniej włączony orgalutran) - 10 pęcherzyków 20 mm, 3 komórki, 2 nadające się do zapłodnienia, 1 w ogóle się nie zapłodniła, druga się zapłodniła, ale dziś obumarła
Ok napisz wszystko co ci przyjdzie do glowy. Ja sie musze zastanowic chwile. Co do Polacia to ja go poprostu znam tylko z widzenia ale byla tu kiedys dziewczyna kotra mowila ze leci schematem i nie kazal jej robic dodatkowych badan... ale widze ze tez mienia leki i protokoly. U nas Radwany ;) nie lecza pacjentek z dofinansowania... nie wiem dlaczego tak ;) Sprobuje sie tez cos podpytac swojego D na wizycie we wtorek ja z nim zawsze duzo gadam i on na spokojnie mi wszystko tlumaczy. IDe teraz wyprasowac pizamke i umyc sie bo o 19 pierwszy zastrzyk ;) Moj u mnie teraz stosuje bemfole niby jakis nowoczesniejszy lek, zobaczymy czy da rade ;) @Lola83 kochanie pomozesz z endomenda? Napisz w jakis posob ja mialas wyciszana ? Ty bralas jakies chyba drozsze leki na to prawda? I przez 3 cykle nie mialas celowo chyba okresu?

Kochana a coś robili z endometrioza ? 4 stopień moim zdaniem ewidentnie na laparoskopię się nadaje .. nie wspominali nigdy , ze warto zrobić ?
Tak, miałam laparo w czerwcu, usunęli z jednego jajnika torbiel 6,5 cm i z drugiego trzy 2centymetrowe, uwolnili cześć zrostów, miałam ich mnóstwo w tym np jelit z macicą i tych nie udało się całkowicie usunąć, macica teoretycznie czysta aczkolwiek adenomiotyczna. Ja się o endo dowiedziałam w listopadzie 2018 (miałam torbielkę 2 cm i stąd padło podejrzenie endomendy), a w 2019 w czerwcu miałam operacje w Poznaniu u prof spaczyńskiego

Kochana a coś robili z endometrioza ? 4 stopień moim zdaniem ewidentnie na laparoskopię się nadaje .. nie wspominali nigdy , ze warto zrobić ?
Tylko jesli torbiele sa wieksze niz 5cm,jak sa mniejsze to usuwanie ich nie ma sensu, bo nie przeszkadzaja.
Ja bylam wyciszana decapeptylem przez 3 miesiace i wprowadzana w sztuczna menopauze, dopiero potem stymulacja.

Ok napisz wszystko co ci przyjdzie do glowy. Ja sie musze zastanowic chwile. Co do Polacia to ja go poprostu znam tylko z widzenia ale byla tu kiedys dziewczyna kotra mowila ze leci schematem i nie kazal jej robic dodatkowych badan... ale widze ze tez mienia leki i protokoly. U nas Radwany ;) nie lecza pacjentek z dofinansowania... nie wiem dlaczego tak ;) Sprobuje sie tez cos podpytac swojego D na wizycie we wtorek ja z nim zawsze duzo gadam i on na spokojnie mi wszystko tlumaczy. IDe teraz wyprasowac pizamke i umyc sie bo o 19 pierwszy zastrzyk ;) Moj u mnie teraz stosuje bemfole niby jakis nowoczesniejszy lek, zobaczymy czy da rade ;) @Lola83 kochanie pomozesz z endomenda? Napisz w jakis posob ja mialas wyciszana ? Ty bralas jakies chyba drozsze leki na to prawda? I przez 3 cykle nie mialas celowo chyba okresu?
Prof spaczynski, który mnie operował sugerował dipherelinę. W gamecie dr P nie jest zwolennikiem i dostałam na 2 miesiące visanne (brałam tuż przed ostatnią procedurą)

Tak, miałam laparo w czerwcu, usunęli z jednego jajnika torbiel 6,5 cm i z drugiego trzy 2centymetrowe, uwolnili cześć zrostów, miałam ich mnóstwo w tym np jelit z macicą i tych nie udało się całkowicie usunąć, macica teoretycznie czysta aczkolwiek adenomiotyczna. Ja się o endo dowiedziałam w listopadzie 2018 (miałam torbielkę 2 cm i stąd padło podejrzenie endomendy), a w 2019 w czerwcu miałam operacje w Poznaniu u prof spaczyńskiego
A w jaki sposob jeszcze u ciebie sie ta enda objawiala?

Mój tez mi mówił, ze jak reakcja będzie słaba to dorzuci mi jakiś nowy lek, hormon wzrostu? O ile dobrze kojarzę. Może to to o czym piszesz. No ale nie było potrzeby, bo teoretycznie dobrze na stymulację zareagowałam

reklama
O widzisz to jednak warto zamrazac oocyty. Nulka a jak jest u was z nasieniem? Bo kurcze tak malutko mi sie wydaje 3 blastki z 12 komorek co nie? A z pierwszej stymulacji mialas 6 blastek... Jak ja bym chciala miec teraz te 4 blastki ;(...
Nasienie średniawo, ale z tych 12 zapłodnionych to kilka odpadło od razu, a po 3 dobie kolejne. Wiec przyczyny i po stronie komórek i plemników. No powiem Ci, że gdyby nie ta ostatnia blastka z rozmrażanych komórek to bym była w totalnym dole, a to mnie jakoś tak ucieszyło, ze jednak 4 a nie 3.Tym bardziej, że nie celujemy w drużynę piłkarską tylko chcielibyśmy mieć dwójkę dzieci

Do góry