reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Kto po in vitro?

A dziękuję, ja to jak tak nadal się będę czuć, to całe życie mogłabym chodzić w ciąży [emoji6] brzuszek rośnie, piersi też już większe, jakieś brzydkie żyły na nich coraz bardziej widoczne [emoji849] i z nowych rzeczy to od kilku dni towarzyszy mi zgaga- chyba, bo ja nigdy w życiu nie miałam zgagi, a od kilku dni mam tak że mnie piecze w przełyku i ciężej mi wtedy złapać oddech, ale nie jest to jakoś bardzo uciążliwe. I tyle.. z leków to już za 3 dni zostanie mi tylko fraxiparine i prenatal Duo, bo za 3 dni kończę już encortolon... Także o tyle mniej tego będzie :) dziś już 15T+5d.
A jak u Ciebie? Unormowała się sytuacja z plamieniami? Który to już tydzień?
Cieszę się, ze tak dobrze przychodzisz ciaze, oby tak dalej. O zgagach czesto slyszalam od moich znajomych i kuzynek. To chyba częsta dolegliwość. Żyłki na piersiach tez jakies juz mi wyszły. Jak bylam w pierwszej ciąży to te żyłki wyszły mi momentalnie wtedy. Teraz jeszcze jest ich mniej. Ja mam mdłości ale mniej juz niz na początku. Plamienia mam ciagle. Raz mniej, raz więcej. Ale czysto nie jest. No i czuje Brzuch. Nie są to jakies silne bóle ale takie cmienie, i takie ogólne rozbieranie, uczucie pelnosci. I często nawet jak wstaje czy siadam to tak coś w srodku czuje, ale podejrzewam,ze to tego krwiaka. Z lewej strony. Jestem słaba generalnie ale od nic nie robienia to nie ma co się dziwic. Ciagle mysle o tej heparynie i zastanawiam się co mi powie na wizycie, czy mi ja znów włączy. Dziś marek odebrał mój wypis ze szpitala i znow mi wpisali, że brac acard.. mimo,ze im za każdym razem mowie, ze mam odstawiony. No i dziś w końcu na e-pacjent pojawiło się moje pierwsze zwolnienie szpitalne. Kod B symbol 020- krwawienia we wczesnej ciazy. Czy w pracy widza tylko B czy też ten symbol?

reklama
Melduje się 💁🏼‍♀️
Tak więc dzisiaj wychodzę (ciekawe czy załapie się jeszcze na obiad 😂). Standardowa śpiewka- w mojej sytuacji krwawienia to nic nadzwyczajnego 😑, ale już powiedzieli, że za dużo tego mam. Dostanę zwolnienie jakoś do 7.04 - bo wtedy mam wizytę u ginekologa (@bazylia128 możesz mnie wpisać słońce 😍, 17.03 wizyta u położnej). Tak więc pierwszy raz dostałam na tak długi okres zwolnienie. Jeżeli łożysko się nie podniesie i dalej będą krwawienia to do pracy nie wracam ;) (Ale bym się obraziła 😎). Narazie nie leci ze mnie, tyle dobrego. Pewnie tabsy, które mi dali zrobiły swoje. Ale myśle, że jeszcze poleci ;)
Jedyny plus tego wszystkiego, ze chociaż w domku posiedzisz ☺️

Cieszę się, ze tak dobrze przychodzisz ciaze, oby tak dalej. O zgagach czesto slyszalam od moich znajomych i kuzynek. To chyba częsta dolegliwość. Żyłki na piersiach tez jakies juz mi wyszły. Jak bylam w pierwszej ciąży to te żyłki wyszły mi momentalnie wtedy. Teraz jeszcze jest ich mniej. Ja mam mdłości ale mniej juz niz na początku. Plamienia mam ciagle. Raz mniej, raz więcej. Ale czysto nie jest. No i czuje Brzuch. Nie są to jakies silne bóle ale takie cmienie, i takie ogólne rozbieranie, uczucie pelnosci. I często nawet jak wstaje czy siadam to tak coś w srodku czuje, ale podejrzewam,ze to tego krwiaka. Z lewej strony. Jestem słaba generalnie ale od nic nie robienia to nie ma co się dziwic. Ciagle mysle o tej heparynie i zastanawiam się co mi powie na wizycie, czy mi ja znów włączy. Dziś marek odebrał mój wypis ze szpitala i znow mi wpisali, że brac acard.. mimo,ze im za każdym razem mowie, ze mam odstawiony. No i dziś w końcu na e-pacjent pojawiło się moje pierwsze zwolnienie szpitalne. Kod B symbol 020- krwawienia we wczesnej ciazy. Czy w pracy widza tylko B czy też ten symbol?
Ze zwolnieniem to nie wiem sama... Czy tylko B czy także symbol 🤔
A co do heparyny, to wiesz my mamy bardzo różne sytuacje, bo po prostu z różnych powodów nam ją włączona, ja uważam, że robisz dobrze słuchając swojego lekarza, on Cię zna najlepiej :) więc spokojnie, jak uzna że potrzeba jest do niej wrócić to na pewno Ci o tym powie 😘 no a acard to.z kolei myślę że często zalecają w szpitalach przy krwiakach, bo on podobno pomaga we wchłanianiu się krwiaków, ale jak masz odstawiony, to póki co bym do niego nie wracała.

A u mnie TSH w ciąży spadło i nawet lekarz mówił że to normalnie że z niedoczynności może przejść w nadczynność, przed ciąża miałam TSH w granicy 1, a teraz ok 0,3 i dawki euthyrox zmniejszone o połowę. Ciekawe od czego to zależy że jednym rośnie a innym spada.
A sprawdzałaś ft3 i ft4 przed zmniejszeniem euthyroxu?

Najważniejsze, ze z Dzidziulkiem wszystko ok [emoji8] i dobrze,ze dali zwolnienie. Będziesz leżeć i pachnieć;)
P.s tak tylko się mówi.. Ja wyglądam jak kupa..
Pol roku bez farbowania włosów, tyle mi siwych nawychodzilo ostatnio.. blada, nie dość ,ze wąsata z natury to teraz mi sie mocniejszy włos rzucił.. jak dzidzia wyjdzie na świat to się własnej matki wystraszy [emoji1787][emoji85]
HahahahHah, ja właśnie wyszłam i czekam na mężusia :) przyjdę to się wykąpie i trochę ogarnę. Takie spanie w tym szpitalu a bardziej czuwanie 😂
A co do włosów to potwierdzam, co się ogole to trzeba znowu 😑 ale damy radę dla kropków ❤️

Obejrzałam [emoji23][emoji23][emoji23]
Najważniejsze że karetki są ubrane w sposób właściwy [emoji23][emoji23][emoji23]. I żona tego męża, a może raczej była żona its[emoji23][emoji23][emoji23]
Mi zapadlo w pamiec, zeby nie pluc [emoji23] No i ze dowala starszym [emoji23]
Serio, moja idolka [emoji38][emoji38]

Dziewczyny w końcu dotarłam do domu. A wiec na dzień dzisiejszy wszystko jest dobrze. Maluszek ma nóżki i raczki, kręgosłup i szczękę - i oczywiście serduszko 🥰
Po naciśnięciu ręka brzucha maluszek się ruszał a tak to spał.

Mamy 2,90cm i jest to 9+4 (wg om 9+5)
Termin porodu wpisany w zaświadczenie o ciąży 4.10.2020
A to nasz model/ka

IMG_1947.JPG

IMG_1948.JPG

Następna wizyta już idę do ginekologa zwykłego ale nadal w szpitalu
Także 17.03 usg i spotkanie z nowym lekarzem
20.03 konsultacje przed badaniami prenatalnymi.

Dziewczyny a powiecie troche wiecej o tych badaniach? Bo ja się kompletnie nie znam. Moja kuzynka mi tylko opowiadała, ze miala usg i pappa i jej wyszlo 1;291 i musiala miec amniopunkcje czy jakoś tak. Ale wyszło dobrze. Mowila,ze krew miala tydzien wczesniej niz usg i byla wtedy przeziębiona i może dlatego. A ja jestem umówiona na to usg i mówili mi,ze robia od razu pappa. Ale dopytam teraz jak będę. A powinnam robić jakies inne badania? Czy jasne tych cos wyjdzie nie tak?? Mam 33 lata.
Ja poprzednio nie robilam a tez mi slabo wyszło pappa (bylo wieksze prawdopodobienstwo niz 1:300 i lekarz sugerował jakies badania wolnego plodowego dna, ale nie bardzo mielismy kasę i okazalo sie potem, ze jednak jest wszystko dobrze). Ja teraz mam test pappa za free bo mam pow. 35l wiec zrobie i tak, ale jakoś w niego nie wierzę. Mialam wysokie ok 1:60 ryzyko porodu przedwczesnego a urodzilam w terminie. Ale balam się tak, ze torba od października byla gotowa a termin mialam na styczeń...
Te badania z krwi są ponoc bardzo wiarygodne 99.9% i zupelnie bezpieczne tylko troche drogie tak ok 2-3tys.
Na profilu insta fundacji Ernesta tej od mamyginekolog powinien byc zapisany live o badaniach prenatalnych dr Lipy. Mają kontynuuowac te live'y i ja na pewno sobie pooglądam.

reklama
Cudownie! Jaka piekna fasolka !!![emoji173]
Dziewczyny w końcu dotarłam do domu. A wiec na dzień dzisiejszy wszystko jest dobrze. Maluszek ma nóżki i raczki, kręgosłup i szczękę - i oczywiście serduszko [emoji3059]
Po naciśnięciu ręka brzucha maluszek się ruszał a tak to spał.

Mamy 2,90cm i jest to 9+4 (wg om 9+5)
Termin porodu wpisany w zaświadczenie o ciąży 4.10.2020
A to nasz model/ka

Zobacz załącznik 1088025
Zobacz załącznik 1088026

Następna wizyta już idę do ginekologa zwykłego ale nadal w szpitalu
Także 17.03 usg i spotkanie z nowym lekarzem
20.03 konsultacje przed badaniami prenatalnymi.

Do góry