reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

Ja mówię o sytuacji gdzie TSH jest powyżej 2.5 ale poniżej 4 . Gdzie są prawidłowe przeciwciala i gdzie USG tarczycy jest prawidłowe.
Ja wiem że endokrynolodzy i ginekolodzy włączają leczenie ale sprawa jest niejasna. W USA to nie jest uznawane za niedoczynność zarówno u kobiet starających się o ciążę jak i populacyjnie. U nas nie ma jasnego środowiska. Cześć prof. daje część nie. Krzywda się nie dzieje jak TSH spadnie poniżej 2.5 ale jeśli i tak hormony wolne czyli fT3 i fT4 były w normie to sytuacji to nie zmienia
Chyba jednak ma wpływ .. i właśnie teraz się uważa , ze do zajścia w ciąże i jej prawidłowego przebiegu TSH nie powinno być wyższe jak 1,5 . Gdzie jeszcze często słyszy się , ze norma to 4 i jest ok kiedy nie przekroczy tej wartości . U mnie była latami w takich granicach i dopiero teraz gdy zaczęłam zgłębiać temat widzę , ze to już było za dużo . Wyszybowala do 12 i dopiero wprowadzono leczenie , bo już nie było innej opcji. Zobczaymy jak się potoczą losy przy wartości 1,9 jaka mam teraz .. ale pewnie każdy przypadek jest indywidualny i usg ma również ogromne znaczenie . Ki tutaj nikt nie zrobił , gdzie w Polsce to było bardzo ważne dla mojego lekarza wiele lat temu

reklama
A badałaś sobie w końcu progesteron?
Nie. Zapomnialam z tego wszystkiego bo tam babki jak widzą,ze ktoś przychodzi zrobic HIV to już wielka sensacja i panika. Mialam do zrobienia 12 wyników i sie zakręcily. I ja też. A chodzę tam cały czas, te zakaźne to już chyba łącznie z 5 raz tam robilam. Kolejka za mną, ja już czerwona.. A idź Pan.. Ale mam 2 marca zrobic, dzień przed wizytą.

Każda sytuacja inna. Po luteinie za 8 zł to miałam piekło, lutinusa wytrzymałam dwa tygodnie i też skończyło się na podrażnieniu. Prolutex brałam do 18 tc, zastrzyku trochę bolesne ale ostatecznie dla mnie najlepsze rozwiązanie.

W pl od razu zwolnienie.
A ja nie mam żadnych problemów z luteina. Nigdy nie miałam podrażnień itd. Chyba,ze to ona powoduje te plamienia, w co wątpię bo myślę,że lekarz by zmienił. Co do prolutexu to tym razem mnie nie boli jak robie. Poprzednim razem mialam siniaki po nim i bol A teraz tylko chwilę mnie po piecze. Lekko boli skóra.

Ja tez zaczelam po polowkowych. Co miesiac jeden duzy zakup typu wozek, fotelik, laktator, monitor oddechu, a oprocz tego ubranka i wszelkie pierdolniki.
Wanienke mialam z ilea za 6e i teraz kupie te sama, bo naprawde nie ma sensu kupowac niczego innego :) Tam tez kupilam zestaw pojemnikow i kosz na pieluchy i przewijak tez za grosze :)
Właśnie wózek, lozeczko, fotelik to takie najdroższe wydatki. Niektóre wózki to ceny mają jak jakies stare auto ale jeszcze na chodzie ;)

A ja nie mam żadnych problemów z luteina. Nigdy nie miałam podrażnień itd. Chyba,ze to ona powoduje te plamienia, w co wątpię bo myślę,że lekarz by zmienił. Co do prolutexu to tym razem mnie nie boli jak robie. Poprzednim razem mialam siniaki po nim i bol A teraz tylko chwilę mnie po piecze. Lekko boli skóra.
Ja teraz wstrzykuję prolutex tymi strzykawkami od menopuru i nie mam siniaków i jest całkiem ok. Za to moja ręka po wczorajszym pobraniu krwi wygląda jak po walce bokserskiej... Masakra. Coś musiało ewidentnie pójść nie tak... W życiu tak nie miałam

Załączniki

• 15823896122028622730415470555524.jpg
    15823896122028622730415470555524.jpg
    1,1 MB · Wyświetleń: 72
reklama
Ja tez nie zasnęłam.
Oczywiście, chętnie popatrzę;) tak sobie myślę,że jak będę na zwolnieniu i będę się dobrze czula to też czasem pojde chociaz by jakieś sukienki sobie na ciaze kupic;) czy jakieś koszulki;) bo chyba na zwolnieniu ciążowym to można chodzić do sklepu prawda? Czy ZUS moze zrobic problem?
Tylko nie wrzucaj fot z zakupów na fb i insta😂Ja nie miałam zadnej kontroli, a miałam L4 od lipca do stycznia

Do góry