Aaaanna
Fanka BB :)
Ja mówię o sytuacji gdzie TSH jest powyżej 2.5 ale poniżej 4 . Gdzie są prawidłowe przeciwciala i gdzie USG tarczycy jest prawidłowe.
Ja wiem że endokrynolodzy i ginekolodzy włączają leczenie ale sprawa jest niejasna. W USA to nie jest uznawane za niedoczynność zarówno u kobiet starających się o ciążę jak i populacyjnie. U nas nie ma jasnego środowiska. Cześć prof. daje część nie. Krzywda się nie dzieje jak TSH spadnie poniżej 2.5 ale jeśli i tak hormony wolne czyli fT3 i fT4 były w normie to sytuacji to nie zmienia
Ja wiem że endokrynolodzy i ginekolodzy włączają leczenie ale sprawa jest niejasna. W USA to nie jest uznawane za niedoczynność zarówno u kobiet starających się o ciążę jak i populacyjnie. U nas nie ma jasnego środowiska. Cześć prof. daje część nie. Krzywda się nie dzieje jak TSH spadnie poniżej 2.5 ale jeśli i tak hormony wolne czyli fT3 i fT4 były w normie to sytuacji to nie zmienia
Chyba jednak ma wpływ .. i właśnie teraz się uważa , ze do zajścia w ciąże i jej prawidłowego przebiegu TSH nie powinno być wyższe jak 1,5 . Gdzie jeszcze często słyszy się , ze norma to 4 i jest ok kiedy nie przekroczy tej wartości . U mnie była latami w takich granicach i dopiero teraz gdy zaczęłam zgłębiać temat widzę , ze to już było za dużo . Wyszybowala do 12 i dopiero wprowadzono leczenie , bo już nie było innej opcji. Zobczaymy jak się potoczą losy przy wartości 1,9 jaka mam teraz .. ale pewnie każdy przypadek jest indywidualny i usg ma również ogromne znaczenie . Ki tutaj nikt nie zrobił , gdzie w Polsce to było bardzo ważne dla mojego lekarza wiele lat temu