reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

reklama
No piękny brzusio;) I spodnie tez fajowe;) jak to jest, ze brzusio rosnie, dzidzia tez A waga stoi w miejscu???
Ja mam 23tc, brzuch juz naprawde duzy, 2kg na plusie. Tez sie martwilam, bo w pierwszej ciazy na tym etapie mialam juz +6 ale gin powiedziala, ze malutka rosnie super i wyciaga sobie ze mnie co jej potrzeba.

Tak może być, że nie ma przyrostów wagi. Dziecko waży kilka gramów, łożysko dopiero się tworzy. W okolicach 24 tc dziecko waży zaledwie 700 gram a brzuszki są już wtedy prawie u wszystkich widoczne. W pierwszej ciąży przybrałam 7 kg, w drugiej o zgrozo 11 kg. Pod koniec ciąży zatrzymuje się także dużo płynu w organiźmie.
No a przecież te 11 to wcale nie tak dużo. Moja starsza siostra przytyla 18, ale ona jest chora i nie do konca rozumiała,ze trzeba o siebie dbać w ciąży A mlodsza z kolei przytyla chyba z 6, chuda jak patyk, urodziła i już brzucha nie było. Pięknie wyglądała w ciąży. Urodziła we wrześniu, więc szybko wyskoczyła w sukienki. Chodzila w takich dopasowanych do kolana lub za.

Z racji wieku (39 lat) oraz przyjmowania progesteronu w zastrzykach moja ginekolog już w 6 tc wysłała mnie na krzywą cukrową. Cukier niestety był za wysoki, ale tylko po posiłkach. Diabetolog obliczył do mojej wagi i wzrostu tzw. zapotrzebowanie węglowodanowe ( wymienniki węglowodanowe) Miałam rozpisane ile węglowodanów mogę zjeść na posiłek.
Ahaaaaa. Jak bede teraz to tez o tym porozmawiam. Bo biore metformine ktora niedlugo bede odstawiac i nie wiem jak to pozniej wyjdzie.

Ja mam 23tc, brzuch juz naprawde duzy, 2kg na plusie. Tez sie martwilam, bo w pierwszej ciazy na tym etapie mialam juz +6 ale gin powiedziala, ze malutka rosnie super i wyciaga sobie ze mnie co jej potrzeba.
Super. Też bym tak chciala. Malo przytyć;) narazie nie mam apetytu ale to początek dopiero. A potrafię zjeść;)

Ahaaaaa. Jak bede teraz to tez o tym porozmawiam. Bo biore metformine ktora niedlugo bede odstawiac i nie wiem jak to pozniej wyjdzie.
Jak ja poszłam na wizytę do diabetologa, miałam na w październiku A o IO dowiedziałam się w czerwcu, to ona na te wyniki,że nie duzo podwyższone,ze lekow by nie dala ale w związku z tym,ze sie staramy to rozumie. Zmniejszyła do 500. I powiedziała,że istnieje ryzyko,ze jak znajdę w ciaze to mogę mieć cukrzycę ciążowa. Że wtedy może się spotkamy. Ale nie jest to pewne. Opowiadala tez,jak wlasnie w Polsce w ciąży metformina niedozwolona. Ja tez ja biorę mimo,ze kazal odstawic. Jak będzie miał dobry humor to mu się przyznam na następnej wizycie. Ale też mnie ciekawi jak już odstawie jak to będzie. Wjadomo, ze mam zamiar jeść normalnie, zdrowo i nie wpieprzac kebabie i słodyczy.

Dziewczyny czy to badanie immunofenotypu to jest to samo co test cytotoksycznosci kom. NK? Bo ja już się gubię w tej immunologii...ten test cytotoksycznosci kom. Nk mam zlecone przez doktora i tylko w czwartki to robią w Prokocimiu...i czy trzeba być po okresie? Bo ja jutro będę mieć czwarty dzień okresu i nie wiem czy nie poczekać tydzień jak coś...doradźcie proszę.
Położne w Parens mówią, ze można robić w każdy dzień cyklu a panie w laboratorium, ze chyba lepiej nie być w czasie okresu ( tak im kiedyś jakiś lekarz mówił) i bądź tu człowieku mądry...oczywiście do Sydora kontaktu nie mam wiec nie wiem 🤯

Super. Też bym tak chciala. Malo przytyć;) narazie nie mam apetytu ale to początek dopiero. A potrafię zjeść;)
W pierwszej ciazy mialam +18 [emoji85] takze ten... Prawie wszytsko zrzucilam, ale teraz wolalabym zatrzymac sie w okolicy 10...
Choc z drugiej strony pierwsza ciaza to byl piekny czad, super sie czulam, a teraz ciagle mi cos dolega, wiec juz chyba wole byc wielorybem z dobrym samopoczuciem :)
Apetyt powinien wrocic po 12tc [emoji6]

reklama
Do góry