Apola
Fanka BB :)
Bardzo zazdroszczę Ci takiego podejścia do Polski. Ja uważam ze mamy cholernie drogie opłaty i wszystko co wymieniłaś odnosząc to do przeciętnych zarobków. Przez 8 lat prowadziłam dwa sklepy ze zdrowa żywnością w Gdańsku i nasz kraj mnie wykończył. ZUS ! Urząd Skarbowy to żywi złodzieje. Zarabiałam naprawdę dobrze. Otworzyłam działalność mając zaledwie 21 lat i gdyby nie nasze Państwo dalej bym mogła tylko się nie da. Jeden pracownik a koszt prawie 2000 zł Zusu. Obiecali 500+ na każde dziecko i w tym samym momencie ZUS wzrósł o 150 zł i pomyśleć jaki to koszt jak na się tylko 7 pracowników. Teraz pracuje u kogoś i jestem przez szczęśliwa ze ktoś placi ZUS za mnieCo jest w PL drogie? Uważam że mamy tanie opłaty, jedzenie w restauracjach, usługi typu fryzjer, wizyty lekarskie i ogólnie dostęp do lekarza itd. Największym minusem jest to że jak gdzieś jedziemy do krajów typu Niemcy, Wielka Brytania to na niewiele nas stać albo wydaje nam się drogo.
Dla mnie ogromnym minusem mieszkania gdzieś poza pl jest tęsknota za wszystkim co znam i kocham robić. W większości krajów nas nie bardzo chcą a jak chcą to jako tania siła robocza. Nie wiem może źle piszę bo mnie jest dobrze, niczego mi nie brakuje, jestem szczęśliwa.