reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

W ogóle nie zdiagnozowali co jest przyczyną? Jakie badania robiliście? U nas mąż zaczął całą diagnostykę od badań hormonalnych, badania nasienia zwykłe i MSOME,badania chromatyny plemnikowej, w końcu badania genetyczne - kariotyp,CFTR, delecja AZF i tutaj leżał pies pogrzebany. Konsultowaliśmy się z urologiem, andrologiem i genetykiem. Witaminy w naszym przypadku nie poprawiły sprawy,ale lekarz mówił,że tak może być. Próbowaliśmy też biopsji jąder.
Miał robione przed procedurą kariotyp, azf i cftr, usg jąder. Wszystko w porządku. Mąż ma podwyzszony pozion hormonu żeńskiego, poza tym nic złego z krwi nie wyszlo w badaniach pozostałych wymaganych do in vitro. "Tylko" to nasienie....160 tys na normę 16 mln.... :(

reklama
Niedobrze kochana u mnie jak nawet mialam ciaze potwierdzona to test pokazywal 1 kreske
Ulala, ja na test się nie zdecydowałam, tylko leciałam na betę w 6dpt blastusia. Nie ma co się smucić, na tak szybkim etapie to mało jaki test pokaże dwie kreski.
Kochana ale mnie sie nie nasladuje nie nie nie.
Sikance to oszukance.
Ja to taki wariat ze nie biore ich bardzo do siebie bo czy sikalam czy nie to i tak tylko beta sie dla mnie liczyla.. czekamy!
Sikaniec to klamczuch. Ja juz bylam w pietwszej ciąży kilka tygodni A sikaniec mi nic nie pokazywał.
Kochane dzieki za otuche ale tak pomyslalam ze pojde za ciosem. Wiecie ze nigdy nie widzialam 2 kresek na tescie? Myslalam ze moze teraz. Nawet jak mialam biochemiczne to nie robilam testu tylko od razu beta. Jutro pojde zrobic. Ale juz stracilam wiare bo zawsze jak cos sie dzialo czulam ciagniecie w macicy a teraz nic a nic. No jakby sie udalo to bym chyba do Czestochowy na wycieczke pojechala..

Kurci
Hej ja tylko melduję, że byłam niegrzeczna i 5dpt robiłam wieczorem sikańca, a że wyszła druga kreska to poszłam na betę dzisiaj.
Także wynik z 6dpt to 23,7 ;) czekam na przyrosty.
Może jednak u mnie ten szósty transfer będzie szczęśliwy.
Kurcia ale sie ciesze :) teraz kciuki za przyrost, serduszko i zyganko przez 9m-cy:)

Kurci
Hej ja tylko melduję, że byłam niegrzeczna i 5dpt robiłam wieczorem sikańca, a że wyszła druga kreska to poszłam na betę dzisiaj.
Także wynik z 6dpt to 23,7 ;) czekam na przyrosty.
Może jednak u mnie ten szósty transfer będzie szczęśliwy.
Kurcia ale sie ciesze :) teraz kciuki za przyrost, serduszko i zyganko przez 9m-cy:)

a co myślisz o tym?
właśnie to zamówiłam i to

Ostatnia edycja:
Cześć, witamy w naszym gronie. Moim zdaniem to forum ma moc a kciuki trzymane przez dziewczyny przynoszą szczęście, więc prędzej czy później każda z nas kończy z brzuszkiem ;)

Widzę, że jesteś obstawiona lekami. Na IO nie dostałaś metforminy? Przy znacznej IO sama dieta może nie wystarczyć do ivf, chyba że stosujesz ją na tyle długo, że już się wszystko ustabilizowalo.

Jeśli chodzi o leki to Rekovelle to odmiana folitropiny. Jest kilka odmian - folitropina alfa (np. Gonal, Ovaleap), folitropina beta (Puregon) oraz folitropina delta (Rekovelle), one wszystkie maja identyczna sekwencje aminokwasów jak ludzki hormon FSH. Z tego co ja się orientuję (nie mam wykształcenia medycznego ani chemicznego) to różnią się tym w jaki sposób są rekombinowane. Podobno jeśli chodzi o ilość uzyskanych oocytow to wyniki są podobne, są delikatne różnice jeśli chodzi o uzyskanie ciąży natomiast te różnice są w granicach bledu statystycznego. Nigdy nie znajdzie się grupy porównawczej kobiet o dokładnie takich samych parametrach zdrowotnych (poziomy hormonów, amh, waga itp), więc te różnice najprawdopodobniej wynikają z przyczyn biologicznych niż samego leku.

A kiedy zaczynasz stymulacje? Będziemy trzymać kciuki!

Jak tylko dostanę okres ( gdzie przy moim pcos jakoś raz na 3 miesiące) zrobia mi usg i zacznę stymulacje - protokół krótki.

Metforminy nie dostanę - w Holandii nie dopuszczają jej przy staraniu się o ciąże. Dlatego stosuje chociaż dietę.

To moje wyniki krzywej
IMG_1271.JPG
IMG_1272.JPG

reklama
Kochane dzieki za otuche ale tak pomyslalam ze pojde za ciosem. Wiecie ze nigdy nie widzialam 2 kresek na tescie? Myslalam ze moze teraz. Nawet jak mialam biochemiczne to nie robilam testu tylko od razu beta. Jutro pojde zrobic. Ale juz stracilam wiare bo zawsze jak cos sie dzialo czulam ciagniecie w macicy a teraz nic a nic. No jakby sie udalo to bym chyba do Czestochowy na wycieczke pojechala..
Łączę sie w bólu. Też 6 dpt,też test negatywny i też nic nie czuje.

Do góry