reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

Madzialenak - trzymaj kciuki nadal. Jak na razie mi wzrasta - 6 dnia po transferze miałam 2,32, a teraz 11 dnia - 11,66. Więc oby nadal była taka tendencja. Kurcze, czemu my się zawsze musimy martwić wszystkim? Chyba temu, że to takie bardzo oczekiwane przez nas i że tyle musimy walczyć o to.

reklama
Dziewczyny, mam pytanie czy moja betka 11,66 nie jest za mała?

kinga według specyfikacji od 5,8 jest już ciąża 3 tygodniowa. Przyrost bety to sprawa indywidualna, każdy organizm jest inny. Musisz zrobić badania za 2 dni, jeśli przyrost będzie prawidłowy to znaczy, że się udało. Głowa do góry, nie stresuj się bo on nie służy maluchowi.

Madzialenak - dałaś mi wiarę w cud mój mały. No i zrobię kolejny raz badanie we wtorek na pewno. Czekam teraz jeszcze na maila od lekarza z zaleceniami. Na pewno jutro odbierze i odpisze.

Ostatnia edycja:
kinga jest dobrze beta jest 2 cyfrowa i to najwazniejsze jest wieksza niz 6dp wiec z czegos musiała przyrosnąć!! Juz cie mocno ściskam a ja momentami lepiej tylko to bieganie na siku mnie dobija ale dzielnie pije ile sie da bo brzuch nadal napiety i bole jajnikowe ale mam nadzieje ze juz jutro bedzie lepiej buziaki!!!!

Kinga - HCG total to chyba troche inna miara niż beta więc trudno mi porównywac do moich wyników ale na Bocku jest dziewczyna o nicku SiK i ona miała HCG 8 i pamiętam, że wynik był OK bo urodziała zdrową córeczkę.:-) Po 24 g przyrost powinien być min 65%. Myślę, że lepiej nie porównywac wyników bo każda z nas miala inne zarodki, kazdy rozwija się swoim tempem ja np. miałam implementację dopiero 10 dpt to myśle ze beta w 11 bylaby mała bo zarodeczek dopiero się wgryzł. W dniu transferu zarodek był już blastusią a bete miałam niższą niż przy przy pierwszej ciaży gdzie mialam 4 komórkowca alw implementacje w 8 dpt.

reklama
Kinga tu masz informacje o HCG

W zależności od rodzaju użytych przeciwciał istnieje możliwość oznaczania różnych frakcji gonadotropiny kosmówkowej – całej cząsteczki hCG, wolnej podjednostki alfa, wolnej podjednostki beta oraz całkowitej ßhCG (cała cząsteczka i wolna podjednostka beta), przy czym większość testów ukierunkowana jest na oznaczanie tej ostatniej (tzw. test „Total beta hCG”). W przypadku podania gonadotropiny kosmówkowej w celu wywołania owulacji lub przedłużenia czasu trwania fazy lutealnej resztki hCG mogą pozostawać w organizmie do 10-14 dni po ostatnim zastrzyku, dając błędnie pozytywny wynik na obecność ciąży. W takiej sytuacji należy powtórzyć test za dwa dni – tendencja wzrostowa poziomu hCG potwierdza obecność ciąży. Z pierwszym testem poczekaj do 14-tego dnia po podaniu leku, jeżeli był wykonywany zastrzyk z zawartością 10.000 IU gonadotropiny kosmówkowej, 10 dni po zastrzyku 5.000 IU, 7 dni po 2.500 IU.

Badanie hCG nie powinno by wyznacznikiem tygodnia ciąży, ponieważ wartości mogą bardzo się różnić dla tego samego okresu rozwoju ciąży u różnych ciężarnych. Rezultaty osiągane przez badanie USG transwaginalne (5-6 tydzień) są znacznie bardziej precyzyjne. Pęcherzyk ciążowy powinien być wykrywany, gdy hCG osiągnie poziom 1.000 – 2.000 mIU/ml.

Stężenia hCG powyżej normy obserwowane są w raku trofoblastu, nowotworach wydzielających substancję podobną do HCG (u mężczyzn i kobiet niebędących w ciąży), ciąży bliźniaczej. Trzeba również brać pod uwagę możliwość nieprawidłowego obliczenia czasu trwania ciąży. Badanie kontrolne powinno powtórzyć się po 48-72 godzinach w celu sprawdzenia jak zmienia się poziom hCG. Ciąże bliźniacze wykazują zwykle wyższe stężenia gonadotropiny kosmówkowej, ale z racji dużej rozpiętości poziomu hormonu u różnych kobiet wysokie czy przekraczające normy wartości nie zawsze oznaczają bliźnięta. HCG nie powinno służyć jako wyznacznik obecności więcej niż jednego embrionu. Nie ma wyznaczonego poziomu, powyżej którego byłaby gwarancja ciąży bliźniaczej.

Wartości hCG poniżej normy obserwuje się w ciąży pozamacicznej, niewydolności łożyska, poronieniu niepełnym, pustym jaju płodowym, śmierci płodu. Trzeba również brać pod uwagę możliwość nieprawidłowego obliczenia czasu trwania ciąży. Badanie kontrolne powinno powtórzyć się po 48-72 godzinach w celu sprawdzenia jak zmienia się poziom hCG. Uwaga – ciąże pozamaciczne lub takie, które ulegną poronieniu wykazują w końcowym etapie niskie stężenia gonadotropiny kosmówkowej, ale początkowo mogą dawać zupełnie prawidłowe. Zdarzają się poza tym ciąże z dość niskimi stężeniami hCG, a które ostatecznie kończą się porodami zdrowych dzieci.

Wysokość stężenia hCG w surowicy krwi powinna podwajać się każdego drugiego lub trzeciego dnia (w początkowych tygodniach ciąży). Wartości winny wzrastać nie mniej niż o 66% w ciągu 48 godzin, o 114% w ciągu 72 godzin i o 175% w ciągu 96 godzin. Osiągając poziom 1.200-6.000 mIU/ml wzrost spowalnia – podwojenie następuje co każde 72-96 godzin. Uwaga - maksymalne stężenie hCG obserwuje się pod koniec pierwszego trymestru (8-11 tydzień). Nieprawidłowy wzrost poziomu hCG obserwuje się w przypadku ciąży pozamacicznej, tej która uległa poronieniu lub która nie rozwija się prawidłowo i nie rodzi szans na powodzenie.

Wszystkie frakcje hCG oraz produkty ich rozpadu są wykrywane w moczu, stąd możliwość wykonania testu na obecność ciąży również w warunkach domowych, stosując testy dostępne w aptekach (skrót „HPT” z j. angielskiego). Są niestety mnie czułe, mogą dawać fałszywie negatywne lub fałszywie pozytywne wyniki (rzadziej). Błędne mogą być spowodowane złym przechowywaniem testu (np. w niskiej temperaturze), przyjmowaniem płynów przed zrobieniem testu, nieprzestrzeganie instrukcji producenta co do terminu odczytu (może pojawić się linia sugerująca ciążę, a będąca efektem reakcji chemicznej nie oznaczającej jej) lub czasu wykonania (powinien być z rannego moczu), za wczesne zrobienie testu (pozytywny może być czasem dopiero w kilka dni po spodziewanej menstruacji). W razie wątpliwości najlepiej powtórzyć test po 2 dniach przestrzegając ściśle instrukcji na opakowaniu.

Do góry