reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

Dziewczyny mam do oddania zestaw fertinea (saszetki fertipowder+herbatka). Za darmoche... robilam porzadki w szafie patrze a termin do 10.2018. Ale mysle ze takim lekom sie nic wielkiego przez 2 miechy nie stalo. A ja mam nadzieje juz nigdy stymulacji nie bede przechodzic

reklama
Kochana dobrze że mam tylko jeden zarodek a pamiętam moje zmartwienie że mam ich tylko dwa(jeden w brzuchu szaleje). Nie wiem jak psychicznie dałabym radę z trzema czy czterema? No tak już myślę o zarodku jak o moim dziecku. Oczywiście nie mam nic do dziewczyn które oddają zarodki do adopcji dla mnie sama mysl jest nieznośna. W tym całym in vitro to jest właśnie najgorsze, co z niewykorzystanymi zarodkami. Przyznam mam swoje lata ale z mężem postanowiliśmy że jesli tak nam przypadnie wolimy mieć więcej dzieci niż tylko jedno:)

Pamietam ta obawe jak sie okazalo ze mam 9, a teraz ... ponad 3 lata wiecej a ja wzielam ostatni zarodek i miejmy nadzieje ze jest w srodku, a reszta no coz nie udalo sie. Tez szlam na invitro ze to bedzie pewniak!

Hej dziewczyny byłam dzis na wizycie mam 23 duze pęcherze i jeszcze jakies małe ale ich lekarz nie bierze pod uwagę. Mega sie boje ze bede miała odroczony transfer bo juz cos lekarz wspomniał ze duzo pęcherzy i ze jest ryzyko hiperki :-( wolałabym miec to juz za soba :-(

Hej dziewczyny byłam dzis na wizycie mam 23 duze pęcherze i jeszcze jakies małe ale ich lekarz nie bierze pod uwagę. Mega sie boje ze bede miała odroczony transfer bo juz cos lekarz wspomniał ze duzo pęcherzy i ze jest ryzyko hiperki :-( wolałabym miec to juz za soba :-(

I o ile wtedy odraczają transfer?

Przy niedroznosci jajowodu z tego co mi wiadomo nie ma możliwości naturalnie zajsc w ciążę.
Pytam czy jest duże ryzyko ze wplynie ten plyn do zapchanego jajowodu? Skoro jest pozrastany?
Z tego co wiadomo to samo in vitro zwiększa ryzyko ciąży jajowodowej. Z niedrożnością jajowodów też jest różnie, z tego co czytałam to nie zawsze muszą być zrośnięte na całej długości. Ja mam niby niedrożne tylko nie wiem z jakiego powodu ponieważ nie mam za sobą operacji ani zrostów. Myślę że jeśli masz obawy to warto transferować blastocystę która w zasadzie prawie od razu jest gotowa do implantacji. Zarodek trzydniowy wiadomo jeszcze krąży i gdzieś tam może się zaplątać. Nie martw się na zapas w końcu in vitro wymyślono właśnie po to aby pominąć problem niedrożności.

reklama
Chyba wszystko zależy od poziomu hormonów. Mi pobrali 16 jajeczek i jeszcze jakaś drobnica została. No nie powiem brzuch odczuwałam, napięty i opuchnięty już pozostał bo zarodek się przyjął:)

Do góry