reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

Miałam dokładnie to samo pisać. Czesto TSH fizjologicznie spada ale chyba rzadko tak się dzieje że wpada się w nadczynność. Ja biorę letrox i miałam pięknie wyrównane TSH tak pomiędzy 1-1.5. teraz to dramat, TSH spadło do 0.7 a wolne hormony rozjechane. Już poczytałam że są pewne białka w ciąży które wpływają na wyniki wolnych hormonów.
Jednak płód na tym etapie na którym jesteśmy produkuje samodzielnie hormony tarczycowe :)

Dziekuje, a jesli by np byly jakies wahania cukru lun tsh to czy to negarywnie wplywa na plod czy tylko my sie zle czujemy?

reklama
Cieszę się ze nie będę sama z tym wszystkim . Nie wiem ... chyba xe świeżych lepiej ale wtedy trzeba zsynchronizować cykl dawczyni z naszym i nie wiem czy nie szybciej będzie wziac mrożonych . Chce zobaczyć co mi powiedzą . A Ty jakie myślałaś wziac ?
No wlasnie tez chyba swieze...nie wiem tsz jwszcze sie nie zaglebialam w temat bardzo...

Kochane czy ktoras z was miala takie nagle uczucie slabosci w ciazy, jestem w 17 tyg i pare razy zdarzylo mi sie ostatnio takie uczucie naglego braku sil, ze bym zjadla cos i sie polozyla. Czy to moze byc cukier/niskie cisnienie? Dzis stalo sie to po lekkim wysilku fizycznym, na zajeciach squasha malej rodzice sie mieli sie wlaczyc w latanie za pileczkami, nie zeby to byl jakis wielki wysilek ale leko sie zdyszalam i pozniej ta nagla slabosc niedugo po tym.
Kochana a żelazo ci badali ostatnio?

Dziekuje, a jesli by np byly jakies wahania cukru lun tsh to czy to negarywnie wplywa na plod czy tylko my sie zle czujemy?
Na tym etapie ciąży dziecko samo już produkuje hormony tarczycowe i jeśli nie masz kłopotów z tarczycą poza ciążą to nie zamartwiaj się tym zbytnio. W pierwszym trymestrze każda z nas powinna mieć badanie TSH i jeśli jest ok. to nikt już dalej niczego nie szuka.
Z cukrami jest gorzej, choć jak rozmawiałam z diabetolog to ona jeszcze z powodu cukrzycy nie widziała wad wrodzonych bo jeśli dbasz o siebie to nie ma co się martwić. Kazdy przypadek jest też inny. Ja mam cukier tylko po posiłkach potem ładnie spada i na czczo też jest ok. Dlaczego trzeba zrobić test obciążenia glukozą. Mieciu jeśli nadal będą dokuczały ci te słabości to zrób sobie krzywą nieco wcześniej. Ja tak w 5 czy 6 tc miałam spadki cukru że musiałam coś zjeść i mi powoli przechodziło. Aktualnie miewam zawroty głowy przy gwałtownym wstawaniu albo słabość mnie łapie i muszę odpocząć. Przyczyny nie znam, ot ciąża w starszym wieku:)

TSH miałam bardzo niskie i lekarz powiedział że po pierwszym trymestrze to dzidzi nic nie będzie , ja oczywiście też spanikowałam, ale zmienił mi trochę leki żebym ja się dobrze czuła zresztą tak jak powiedział zaczęło TSH rosnąć w II trymestrze bo to podobno normalne że się odrobinkę podnosi i jest w normie juz, badam co miesiąc i cały czas ok.

Kochana a żelazo ci badali ostatnio?

Zelazo mialam badane z 6 tygodni temu i bylo na bardzo dobrym poziomie wiec nie wiem czy by tak nagle moglo spasc? Zastanawiam si czy to jednak nie cos z cisnieniem, bo dzis jest duzo lepiej ale dalej sie czuje taka troche bez werwy do robienia czegokolwiek, najchetniej bym sie polozyla ale nie mam jak :( jutro zadzwonie do poloznej moze jakos zareaguja.

reklama
Ja biorę często Orgamentril na wchłonięcie torbieli.Tym razem wzięłam ostatnią tabletkę w niedziele wieczorem a okresu dostałam w piątek rano.
Ok, czyli spokojnie jeszcze czekam...okresie przyjdźgeneralnie...to ja już siły nie mam dziewczyny....znowu łapie mnie pęcherz:(....byłam dziś rano w szpitalu z nadzieją, że wreszcie uda mi się posiew zrobić zanim furagine wezmę...ale niestety...laboratoria dopiero we wtorek czynne....i co mi da że okres przyjdzie ..że torbiele się wchłonął jak powód ciągłego stanu zapalnego niewyjaśniony:( to się chyba nigdy nie uda..

Do góry