reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

hejka dziewczyny:-) od jakiegoś czasu czytam wasze posty i postanowiłam wyjść z cienia... Jestem pewłna podziwu jak bardzo się wspieracie. Chyba mi też tego brakuje.
Ja do invitro podchodzę dopiero pierwszy raz ale od razu "hard coreowo" bo IMSI.
25.10 rozpoczełam stymulację (długi protokuł),15.11 mam dostać Diphereline 3,75 a potem Menapur. Staram się nie nakręcać i podchodzić do tego na chłodno ale to chyba nie jest łatwe. Zbyt mocno chcę.. Najbardziej się boję że nie będzie wogóle zarodków:no: i nawet nie będzie o czym mówić.
Jak wy sobie radzicie z czarnymi myślami?

Trzymam za was wszystkie kciuki i każda próba pozywtywnie zakończona dodaje mi nadziei:tak:

reklama
cześć ewela, dobrze, że do nas dołączyłaś, może trochę "łatwiej" będzie Ci przejść przez ten trudny okres. Napisz coś o sobie: jakie masz amh? gdzie się leczysz?, skąd jesteś? dlaczego in vitro?
Nie możesz mieć czarnych myśli, że zarodków nie będzie :-( Będą i to cała gromadka i tego się trzymajmy!!! Powodzenia.

Hej madzialenka
no tak od czego tu zacząć...? Z moim M staramy się od 2 lat ale tak z pełną listą badań i diagnozą to dopiero od czerwca w Invimed Waw. No i tu diagnoza trochę zaskakująca, moj M ma nasionka bardzo słabej jakości i do tego delecję AZF-c. U mnie wszystko OK chociaż może nie ksiązkowo ale to już z racji wieku (36). Tak więc mamy już pewność że jeżeli będzie chłopiec to również będzie miał takie same problemy. Chcemy spróbować z tym co mamy bo przecież 50% szans na dziewczynke mamy. Dlatego moje obawy o te zarodki bo przecież naturę cięzko będzie oszukać nawet stosując najlepsze metody i zdobycze techniki. Boję się że nawet jak zarodeczki powstaną mój organizm odrzuci każdy zarodek bo przecież kazdy plemnik będzie z obciązeniem genetycznym.

Mam pytanko co to jest AMH? miałam masę badań ale nie kojarzę tego? powinnam to wiedzieć i znać?

Cześć kobietki czy któraś z was miała stymulkę puregonem ja biorę 250j od 3dc mam nadzieję że ten lek okaże się skuteczny bo po ostatniej porażce lekarz zdecydował na zmianę protokołu z długiego na krótki. We wtorek mam wizytę i pobyt w Białymstoku okaże sie jak się mają pęcherzyki czy ladnie przyrastają to będzie nasze 2gie ivf tym razem u dr Mrugacza pozdrawiam.

ok już wiem co to jest AMH... Niestety nie miałam oznaczanego. Moja lekarka po zobaczeniu wyników M już nie skupiała się zbytnio na mnie. Dopytam na następnej wizycie.

ewela48
user-online.png
Witaj.
Ja też będę podchodzić długim protokołem ale dopiero zaczynam w grudniu. Możesz mi napisać jak u Ciebie to dokładnie wygląda i jaka jest cena leków. No i dlaczego lekarz wybrał długi protokół??

ewela48
user-online.png
Witaj.
Ja też będę podchodzić długim protokołem ale dopiero zaczynam w grudniu. Możesz mi napisać jak u Ciebie to dokładnie wygląda i jaka jest cena leków. No i dlaczego lekarz wybrał długi protokół??
Hej SonySony
idę długim bo to najbardziej standardowy protokuł wg. mojej pani doktor. Twierdzi że przy pierwszym podejściu to najlepsza metoda do kontroli i zobaczenia jak i co.
Od pierwszego dc biorę tab anty (Cilest) następnie po zakończeniu będę mieć zastrzyk domięsniowy Dipherelin 3,75. Po 10dniach następnie rozpoczne regularne wstrzykiwanie Menapur. Ma to potrwać około 10-12 dni a potem pobranie. A co do kosztów smych leków jak do tej pory to 350PLN. Nie liczę wizyt (ostatnia pod nazwą kontrola stymulacji 650PLN) oraz jakiś dodatkowych badań...

Ewela, witaj na "forumowym" pokładzie.
Rozumiem Twoje obawy, bo chyba każda z nas je miała przed swoim pierwszym IVF. Ale z drugiej strony czarne myśli nie sprzyjają ani stymulacji, ani punkcji, a o implantacji zarodków nie wspomnę. Musisz wierzyć, że wszystko będzie dobrze.
Będę trzymała za Ciebie kciuki.

A tak na marginesie oznacz sobie rezerwę jajnikową, bo to zawsze warto wiedzieć.

reklama
ewela48
user-online.png
Ja się właśnie zastanawiam czy nie poszperać i załatwić sobie refundacji na Diphereline 3.75 ale nie wiem czy to się zawsze podaje przy długim protokole i czy ja to będę mieć. Z refindacją kosztuje cos koło 70 zł.

Do góry