Ja robiłam prywatnie bez żadnego skierowania. Dają Ci tylko glukozę w płynie. Mi było tylko trochę niedobrze. Jak masz możliwość, to skocz do innego laboratorium. Zarezerwuj sobie że 2 godz.Hejka. Dziewczyny mam pytanie . Lekarz kazał mi wykonac badanie glukoza+ insulina. Poszłam do laboratorium, a Panie mi mówią że mi nie zrobią, muszę mieć skierowanie z dokładną rozpiska co i jak bo " jak bym im padła po insulinie to żeby miały podkładkę " . Oczywiście prywatnie chciałam to zrobić. Dżizessss robiła któraś to badanie? Czy ono jest niebezpieczne? Nie czaję...czy jakieś zacofanie jest w tym moim mieście ? Czy serio mam się bać tej insuliny?
reklama
redferrari
Fanka BB :)
Takie fobie się łątwo poddają terapii więc można kury zaakceptowaćKiry taka mała ciekawostka strasznie boję się kur naprawdę jest taka fobia na pierze do tego jak ktoś jeszcze dotknie kury żywej i one tak gadacza i biegają na dwóch nogach takie grube te oczy takie zbladzone i Dziub wywołuje u mnie napad paniki od lat jest spora dawka śmiechu u moich znajomych ale j naprawdę kury nie dotknę i boję się bania spojrzeć ale jeść owszem tak tylko poza tematem...
jagodaaga
Zrozumiałam, że chodzi o to, żeby lekarz w zleceniu napisał jaka dawka glukozy/ insulinyAle czy masz mieć podawaną tą insulinę, nie rozumiem?
Standardowo robi się test tolerancji glukozy i test insulinowy, pobierają Ci krew na czczo, potem pijesz glukozę i ponownie po godzinie i dwóch pobierają krew. Nie jest to badanie niebezpieczne, choć po tek glukozie strasznie mnie muliło.
Jak to prywatne badanie to te babki są jakieś przewrażliwione. Klient chce, klient ma, wolny rynek. Nie wiem na co miałyby mieć "podkładkę" i dlaczego miałabyś "paść"... Nie możesz poszukać innego laboratorium?
jagodaaga
Wiedzieli jaką dawka tej glukozy? Bo tym Paniom u mnie chyba o to chodziło...że nie wiedzą jaką dawka .....Ja robiłam prywatnie bez żadnego skierowania. Dają Ci tylko glukozę w płynie. Mi było tylko trochę niedobrze. Jak masz możliwość, to skocz do innego laboratorium. Zarezerwuj sobie że 2 godz.
redferrari
Kochana badanie jest bezpieczne a lekarz musi napisać ile glukozy 50 czy 75 i co ile badać czy po 1 h czy tylko samo po 2 h, niebezpieczne jest badanie jeśli masz bardzo silną cukrzyce, ale nie masz, bo byś już miała objawy, laby się mimo to zabezpieczają, lekarz wystarczy, że na bylejakiej kartce napisze i pieczątkę z podpisem - będzie dobrze - najwyżej się porzygaszHejka. Dziewczyny mam pytanie . Lekarz kazał mi wykonac badanie glukoza+ insulina. Poszłam do laboratorium, a Panie mi mówią że mi nie zrobią, muszę mieć skierowanie z dokładną rozpiska co i jak bo " jak bym im padła po insulinie to żeby miały podkładkę " . Oczywiście prywatnie chciałam to zrobić. Dżizessss robiła któraś to badanie? Czy ono jest niebezpieczne? Nie czaję...czy jakieś zacofanie jest w tym moim mieście ? Czy serio mam się bać tej insuliny?
redferrari
Teoretycznie w każdym labie powinno być ze skierowaniem, albo jeśli masz wyniki z okresu krótszego niż pół roku, to możesz na własne zlecenie powtórzyć... tylko laby się nie trzymają tegoAle czy masz mieć podawaną tą insulinę, nie rozumiem?
Standardowo robi się test tolerancji glukozy i test insulinowy, pobierają Ci krew na czczo, potem pijesz glukozę i ponownie po godzinie i dwóch pobierają krew. Nie jest to badanie niebezpieczne, choć po tek glukozie strasznie mnie muliło.
Jak to prywatne badanie to te babki są jakieś przewrażliwione. Klient chce, klient ma, wolny rynek. Nie wiem na co miałyby mieć "podkładkę" i dlaczego miałabyś "paść"... Nie możesz poszukać innego laboratorium?
jagodaaga
Hihi oki, to chyba pójdę do rodzinnego , żeby mi napisał ta dawkęKochana badanie jest bezpieczne a lekarz musi napisać ile glukozy 50 czy 75 i co ile badać czy po 1 h czy tylko samo po 2 h, niebezpieczne jest badanie jeśli masz bardzo silną cukrzyce, ale nie masz, bo byś już miała objawy, laby się mimo to zabezpieczają, lekarz wystarczy, że na bylejakiej kartce napisze i pieczątkę z podpisem - będzie dobrze - najwyżej się porzygasz
Ja miałam taką sytuację i kazały mi przynieść oświadczenie, że ponosze odpowiedzialność sama za siebie i robie badanie na własną rękę.Hejka. Dziewczyny mam pytanie . Lekarz kazał mi wykonac badanie glukoza+ insulina. Poszłam do laboratorium, a Panie mi mówią że mi nie zrobią, muszę mieć skierowanie z dokładną rozpiska co i jak bo " jak bym im padła po insulinie to żeby miały podkładkę " . Oczywiście prywatnie chciałam to zrobić. Dżizessss robiła któraś to badanie? Czy ono jest niebezpieczne? Nie czaję...czy jakieś zacofanie jest w tym moim mieście ? Czy serio mam się bać tej insuliny?
motylek24
Laboratoria wprowadziły pomiar cukru przed obciążeniem glukozą. Badanie wykonywane jest glukometrem. Jeśli cukier jest ok to podają glukozę. Jest to mądre i uzasadnione ponieważ pacjentowi z wysokim cukrem nie wolno na czczo podawać glukozy. Nie wiem czy wszystkie laboratoria przestrzegają tej procedury.Zrozumiałam, że chodzi o to, żeby lekarz w zleceniu napisał jaka dawka glukozy/ insuliny
reklama
motylek24
Aktualnie podają 75 g glukozy, nie ma sensu robić 50 g bo potem trzeba powtarzać.Hihi oki, to chyba pójdę do rodzinnego , żeby mi napisał ta dawkę
Podziel się: