reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

Ja mialam krótki z antagonista zawsze .
1 fostipur
2 gonal
3 gonal + menupur
4 menopur
+ zawsze od 6 dnia lub gdy pecherzyki wieksze niz 12 /14dołanczalam orangutana [emoji4]
Orangutan to Orgalutran - antagonista [emoji6]
Przed mialam zawsze antyki 10-14 dni

A skoro miałaś Antyki to nie jest wlasnie długi?

Już się doczytałam ;))) sorki

reklama
Hejka,
@misis188 to Twój wielki dzień. Przed 8 miałaś być szykowana do cc, więc może już Hubercik jest na świecie. Powodzenia.❤️ Wytul synka mocno od wszystkich forumowych ciotek. :*
@ilmenau pięknych i wzruszających widoków. Czekamy na relację po wizycie. ❤️
@shaggy powodzenia na wizycie, samych dobrych wieści o maluszku. Daj nam znać jak synuś już przybrał na wadze. :)
Miłego dnia. :*
My już po :) waga 3300 a trzy tyg temu bylo 2500. Mam zakaz glaskania brzuszka zeby porodu nie wywołać:D nastepna wizyta 31.08. dostalam skierowanie na ktg i od poniedziałku mam juz chodzić raz w tygodniu. pobrał te wymazy zapisal leki na hemoroidy :D

Przed protokołem z antagonistą rutynowo nie podaje się leków antykoncepcyjnych, chyba że są do tego dodatkowe wskazania (np. niepękające pęcherzyki i tendencja do powstawania torbieli czynnościowych jajników). Wizyta, tzw. startowa, na której wypisywane są recepty na leki do stymulacji, ustalane są dawki leków, przeprowadzane jest badanie ginekologiczne i USG odbywa się w drugiej połowie cyklu poprzedzającego właściwą stymulację, czyli przed miesiączką. Gdyby w trakcie tej wizyty okazało się, że w jajniku jest niepęknięty pęcherzyk, konieczna jest dodatkowa wizyta w 2. dniu cyklu, aby stwierdzić, że nie ma przetrwałych pęcherzyków przed podaniem leków stymulujących. Po rozpoczęciu stymulacji w 2. lub 3. dniu cyklu lekami pobudzającymi do wzrostu pęcherzyków przyjmuje się gonadotropiny w formie zastrzyków, podskórnych lub w tzw. penach. Szczegółowa instrukcja dotycząca sposobu, jak i kolejności przyjmowania leków zostaje przekazana pacjentce na wizycie startowej przez pielęgniarkę Jeśli pacjentka będzie w przychodni w dniu rozpoczęcia stymulacji, pierwszy zastrzyk będzie miała wykonany przez pielęgniarkę w Novum, a następne będzie wykonywać sama w domu. Pierwsza wizyta kontrolna ma miejsce w 6. dniu cyklu (wyjątkowo w 5-tym). W tym dniu zostanie zmodyfikowana dawka leków stymulujących, jeśli będzie taka potrzeba, oraz dodany zostanie antagonista w formie dodatkowych zastrzyków podskórnych.

Embriolog nOvum

Acha - a mi powiedzieli ze się już antykoncepcji nie daje przy pco przed krótkim
I weź tu nie zwariuj

No to nieciekawie :/
Biorę apap i spróbuję bez zzo.
Jeśli możesz zzo to bierz, już nie te czasy aby się tak mordować. Powikłania są w tym przypadku niezmiernie rzadkie. Mi nie podziałało dobrze ale w szkole rodzenia anestezjolog, mieliśmy z nim spotkanie, uprzedzał że to nie jest tak że znosi ból w 100 bo musimy czuć "parcie". Niestety byłam w grupie odczuwających ból chyba bardziej niż pozostałe pacjentki, choć więcej tego środka nie chcieli mi dać. Wszystkie leki szły z pompy. Urodziłam o 11 a około 17 wstałam z łóżka do toalety, nogi normalnie działały tylko w połowie drogi opadłam z sił, czułam się jak po maratonie.

Jejkuś, ale Wy zasuwacie. Nie nadążam Was czytać a co dopiero pisać:laugh2: Widzę, że piszecie o lekach do stymulacji. Może i mi coś podpowiecie kochane moje... bo lekarz się zastanawia nad dopasowaniem ich do kolejnej mojej 4 stymulacji. W pierwszej byłam na długim protokole i miałam menopur w dawkach 225 x 3 i potem po 150 i do tego gonapeptyl. Było10 pęcherzyków z tego 4 dobre komórki zapłodnione i do blastocysy został 1 zarodek. W 2 stymulacji miałam krótki protokół na takich samych lekach i dawkach i było 8 pęcherzyków, znowu 4 komórki dobre zapłodnione, no i znowu do 5 dnia został 1 zarodek. 3 stymulacja na krótkim protokole z menopurem i gonapeptylem, z tym, że menopuru miałam dawkę 225 x 2 i resztę po 150. Skończyło się koszmarnie, z 10 pęcherzyków było 4 komórki, zapłodniły się 2 i zostało 0. Do 4 stymulacji, chyba podejdę początkiem września, lekarz zaproponował menopur 225 x 3 i później po 150 i zamiast gonapeptylu tym razem cetrotide. Ale już sama nie wiem. Strasznie się boję, że znowu będzie kicha. Jak by ktoś miał jakąś sugesitę, to będę zobowiązana. I jeszcze pytanie do wrocławskich forumowiczek, gdzie można zrobić badanie allo mlr, bo mąż podzwonił dzisiaj i nigdzie nie znalazł:confused2:

Dziewczynki, to że leki nam podawane mają baaardzo dużo skutków ubocznych, to wiadomo. Wszystkie wiemy jakie, bo są ulotki, materiały w necie itd. Chodziło mi raczej o skutki szczepień limfocytami, które to szczepienia zmieniają nasz układ immunologiczny - z tego, co zrozumiałam na dobre. Więc przy jakichś problemach dnia codziennego, niekoniecznie nowotwory, ale np. problematyczny poród, wypadek itp. czy nie zostaniemy bez pomocy, bo organizm będzie odrzucał krew, przeszczepy itp. Nie znam dobrze tematu, a wiem, że są tu dziewczyny duuużo bardziej doświadczone i zorientowane. Rzuciłam temat nie po to by straszyć i przyciągać czarne myśli, ale po to by poznać opinie. Ja sama wybieram się do Paśnika i mam zamiar dokładnie o to wypytać, zanim podejmę decyzję. Być może to są jakieś niewiarygodne informacje, ale myślę, że warto sprawdzić jak tylko się da.
Z tego co mi wiadomo leczenie immunosupresyjne dziala na organizm przez 3 miesiace a szczepienia dzialaja przez pol roku

Acha - a mi powiedzieli ze się już antykoncepcji nie daje przy pco przed krótkim
I weź tu nie zwariuj
Ja miałam skłonność to torbieli miałam chyba wszystkie rodzaje :)
Byłam w 2 klinikach i zawsze tak samo go mnie podchodzili antyki+ krotki + orangutan :laugh2: tylko zawsze inne kombinacjie lekow i za 4 razem ( w nowej klinice ) dawki podzielone co 12 h

Jeśli się czujesz na siłach to owszem. Ja od 5 tc byłam na l4. Poprzednie poronienia nauczyły mnie ostrożności i tego, że w korporacji nikt mi lizaka nie da za to, że się poświęcam. Mój lekarz dał mi zwolnienie z kodem B i miałam przynajmniej święty spokój
Eee no nie tylko w korporacji lizakow nie rozdaja za poswiecenie :) a szkoda ryzykowac jak sie tyle lat staralo o ta ciaze ja tez od 5tc sie obijam ;)

reklama
@dżoasia nie dość,że z Ciebie mózg medyczny,to jeszcze poliglota :)
Ja mam odstawić leki,jak nie dostanę @ do środy,to da mi skierowanie do szpitala,jak dostanę to i tak mam sprawdzić betę i zgłosić się w 6 dniu cyklu na kontrolę. Na razie nie ma dalszego planu. :( Coś mi się wydaje,że będę się teraz bujać kolejne pół roku.

Do góry