reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

reklama
Powiem tak. Nie odrzucam tej opcji ale nie jestem na nia teraz gotowa.
Podziwiam dziewczyny ktore potrafia sie zdecydowac na KD. Ja na chwile obecna chyba nie umiem. Ale zostawiam to jako ostateczna opcje.Zabiegi raczej do 13 robia. Ja mialam allo mlr 54% mimo braku ciazy.
Nk mam chyba 12 lub 15 wiec Pasnik mowil zeby nic z tym nie robic.
A Ty jezeli masz podwyzszone NK to nie rob scratchingu. Ono jeszcze bardziej je podwyzsza.

A co do laparoskopii to usuniecie ognisk endometriozy moze miec wplyw na wyzsza skutecznosc ivf. Endometrioza to taki wielki stan zapalny wiec usuwajac go poprawia sie troche "warunki" tam panujace, zrosty moga tez pogarszac np ukrwienie jajnikow przez co gorzej produkuja pecherzyki.
Generalnie endometrioza to menda...
Zrob sobie badanie z krwi ca125 miedzy 10 a 20 dc. Jest to badanie na raka jajnika ale kiedy ten wskaznik jest podniesiony do np 100 a nie 1000 to moze posrednio wskazywac na endometrioze. Ale nie musi. Mozna miec ca125 w normie a miec mimo to endometrioze. Ale warto zbadac.
Kurciu, a tak sobie myślę czy jeśli endometrioza jest stanem zapalnym, to wynik OB i CRP nie będzie podwyższone? Ale pewnie to by było zbyt proste ;). Popraw mnie, jeśli głupio kombinuję.

Ja temat udrazniania jajowodow tez przerabialam bo obydwa sa zapchane, jest klinika ktora robi takie mikrooperacje. Lekarz mi odradziil , zadnej gwarancji na powodzenie i lubia sie ponownie zapychac.
Mi niby udrażnianiali w trakcie robienia badania. Ze ten kontrast je udraznia. Ale od razu lekarz mowil ze nie wiadomo na jak dlugo to wystarcza...
Laski zarodek żywy wg usg 7tydz serducho bije widziałam miałam ciężki dzień poryczalam dzisiaj trochę z emocji trochę z mężem się poklucilam i chyba mi brakło przy usg [emoji3]
Gratuluje!!!

Najlepiej podejsc na cyklu sztucznym, bo wtedy nie musisz jeździć zbyt często do kliniki. Ja mialam estrofem od 3dc, potem kontrola endometrium w 10 -12 dc i albo lekarz juz ustala datę transferu albo musisz jeszcze łykac estrofem i następna kontrola.
Ja tez mialam od 10dc encorton, ale to bylo zlecone przez immunologa, nie przez klinikę.
Bedziesz podchodzic do crio w następnym cyklu?
Jeszcze nie wiem, chcę jak naszybciej odstawić leki i się zresetować, mam pełno różnych alkoholi z podróży i od dwóch lat nie pije bo może będę w ciąży! Czyli do transferu minimum trzy wizyty a nich to. W tym cyklu to chyba odpada, beta pozytywna więc musi najpierw zacząć spadać aż do zera? Nie wiem zadzwonie w sobotę do kliniki po kolejnych badaniach.

Ostatnia edycja:
reklama
Ja mam od szyji do piet zapchane, serio nie ma sensu udrazniac i nie przy 43 latach.Myslalam o Hamburgu tam sa specjalisci od udrażniania .
Ja właśnie ze względu na wiek pognałam do kliniki, ale młodszym dziewczynom polecem spróbować. Dają gwarancje na 6 miesięcy, potem można podejść jeszcze raz. Zresztą sami możecie zobaczyć.
Ja już byłam umówiona ale biocenoza wyszła zła i musiłam się leczyć a czas ucieka wiec zdecydowałam o in vitro.

Do góry