IMSI - W Invimedzie będę pochodzić pierwszy raz, ale na sama badania, które mi zlecono trzeba sporo czekać ( m. i ja mieliśmy zlecone badanie na kariotyp - a na to wynik czekamy już od 25.09.2012, kiedy nam pobrano krew i jeszcze nie mamy). Przed samym zabiegiem oboje musicie zrobić kariotyp, badania z krwi na WR, HBS, HIV, HCV, partnerka ma zrobić dodatkowo: grupę krwi, cytologię, FSH, AMH, Prolaktynę z Krwi, poza tym wymaz w kierunku: chlamydia, mycoplazma, ureaplazma, posiew ogólny. Oprócz tego robiłam jeszcze inne badania, ale czy będziecie musieli czy nie to zależy od Waszych wyników. Ja jeszcze wcześniej miałam zrobić: Przeciwciała przeciwjajnikowe, ANA1, Antykardiolipinę IgG i IgM, no i Inhibinę B ( ze względu na niski poziom AMH), a partner oprócz badania nasienia miał robione badanie PSA i fotosfazy kwaśnej. Ilość badań zależna od tego co Wam dolega ( w poprzedniej klinice miałam jeszcze inne robione).
Przed IVF jest robiona tzw. "próbna" stymulacja reakcji jajników, tzn. od odpowiedniego dnia cyklu ( u mnie między 5 a 9 dniem cyklu) partnerka bierze Clostillbegit ( dawka zależna od zaleceń lekarza) i w odpowiednim dniu robi badania estradiolu ( u mnie 3 razy było robione), progesteronu ( 1 z dni), no i oczywiście podglądnięcie na usg ( czyli wizyta), żeby zobaczyć co i jak. Potem bierze zastrzyk na wywołanie owulacji. Więc miesiąc z głowy ( bo przez miesiąc to trwa tak mniej więcej). Może można pominąć ten krok ( nie wiem). No, a potem normalna procedura IVF - czyli stymulacja na cyklu naturalnym lub nie ( ilość wizyt i co ile dni zależy od reakcji na leki partnerki), punkcja z pobraniem nasienia, zapłodnienie ( 3-5 dni), transfer ( 1 dzień) i oby zamrożenie
Czas trwania zależny od protokołu i reakcji partnerki na stymulację. To tyle co wiem.