Sol
Fanka BB :)
No tak, to Ty już wiesz skoro już też rodziła w UK...Sol dokladnie, to mnie tu przeraza wiec napewno bede do pl lekarza chodzila. Przy pierwszej ciazy szlam tym ich systemem ale wyedy bylam bardziej wyluzowana i nie zdawalam sobie sprawy ile rzeczy moze nie pojsc po naszej mysli. Diagnosyka jest na niskim poziomie, mnie 24h przed porodem wtkryli GBS (paciorkowiec z grupy B)ale wyniki przyszly juz po porodzie, wiec pare godzin po urodzeniu malej przyszli an sale zaslonili lozko i z grobowa mina oznajmili, ze mala moze miec przez to m. in. zapalenie opon mozgowych i trzeba przez 3 miesiace obserwowac :/. Na szczescie skonczylo sie dobrze ale wkurzylo mnie jak mi juz po ptokach jakies ulotki dali z symptomami i w ktorych zalecali, ze kobiety pod koniec ciazy powinny sie na to przebadac bo wtedy podaje sie matce atybiotyk dozylny podczas porodu i dziecko sie nie zarazi, a mnie o tej diagnostyce powiedzieli po fakcie. W Polsce chyba te badania sa standardowe albo ptzynajmniej lekarze wspominaja o tym z tego co mi siostrzenica mowila, chyba, ze ona akurat miala takie szczescie. Pamietajcie dziewczyny to bardzo wazne zeby blisko porodu sie na to przebadac.
Przykro mi, że musiałaś przez to przechodzić.
W sumie warto przejechać się do polskiej kliniki raz na kilka tygodni, szczególnie jeśli Twoja klinika współpracuje z jakimś lekarzem.
Jeśli się nam jescze kiedyś uda to będę na pewno też poszukiwac polskiego ginekologa.