reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Kto po in vitro?

reklama
Tylko, ze w ciazy i jeszcze przy takich dawkach lekow to sie zmienia. Moze zrob te ddimery- w ciazy na tej podstawie dziewczyny maja ustalane dawki heparyny - chodzi o to czy ja wlaczyc, czy zwiekszyc dawke, czy jest ona odpowiednia. Aptt i inr to sa groszowe sprawy, nie wiem jak te ddimery, ale podejrzewam, ze nie jakos strasznie drogie. Allo bedzie kosztowalo ok 350 zl i musi byc do tego maz. No i poza.krakowskim prokocimiem i lodzkim apc.nie wiem czy gdzies jeszcze to robia - musisz sie rozeznac.
Dzięki, miałam wszystko to rutynowo robione w ostatnich latach co pół roku jako kontrola po czerniaku i wychodziło zawsze w granicach norm. Tzn. Dość gęsta ale jeszcze w normie, raz jeden parametr na chwile o jedna dziesiąta ta normę przekroczył. Nawet na tej podstawie bym nie dostała heparyny. Żylaki mam stwierdzone w jednej żyle do wywalenia, bez dolegliwości prawie.
Pójdę na usg we wtorek, zrobię na razie te allo, skontaktuje się z Pasniakiem...
:)[/QUOTE

Monia, u nas szlachcic chcial wpisac icsi, ale, ze morfologia nasienia wyszla.obnizona, to sama zapytalam o imsi i kazal.asystentce wpisac imsi. Nie wiem co ma.za.zadanie picsi i jaki u was dokladnie jest problem z nasieniem, ale moze poczytaj jeszcze jaka metoda jest wskazana przy konkretnym problemie :) imsi jest wskazane wlasnie przy obnizonej morfologii. W katowicach mamy miec icsi z msome - pytalam co to jest to msome i wychodzi na to, ze to cos w rodzaju imsi ichyba tylko sobie to nazwali inaczej :)
Hialuronowy magnes na plemniki (PICSI)
Technika PICSI wykorzystuje fakt, że składnikiem otoczki komórki jajowej jest kwas hialuronowy, a główka dojrzałego plemnika posiada silnie rozwinięty receptor wykrywający obecność tego kwasu.
Kwas hialuronowy działa jak „magnes", który przyciąga najzdrowsze, zdolne do zapłodnienia plemniki. Technika PICSI została opracowana specjalnie dla potrzeb późniejszej iniekcji plemnika. Umożliwia ona selekcję nasienia na podstawie morfologii i ruchliwości plemników, a także wybór tych o optymalnym materiale genetycznym. Metoda ta jest odpowiednia dla pacjentów z nieprawidłowymi parametrami nasienia oraz dla pacjentek, dla których poprzednie próby zajścia w ciążę zakończyły się niepowodzeniem. Metodę PICSI polecamy również parom borykającym się z niskim wskaźnikiem płodności bądź też słabą jakością zarodków.

A tak z innej beczki. Żeby dostać w aptece intralipid to nie ma problemu? Jest dostępny od ręki czy trzeba zamawiać, czekać? Bo nie chce mi się biegać nigdzie, żeby żebrać o podanie więc pierwszy bym zapodała w klinice i jak będzie git to potem by mi mama dała w żyłę kolejne dawki. Ale ona "bojąca Kaśka" jest, więc pierwszą dawkę fajnie, żeby mi podali w klinice.
Ty mieszkasz w duzym mieście to możesz miec od reki. Ja czekalam jeden dzien na lak. Jak ja kupowałam to oprocz recepty musialam miec zapotrzebowanie na lek,nie wiem jak jest teraz. Ja msm jeszcze jeden, data waznosci 20 lipiec 2019 wiec jak cos to pisz priva. Ja go nie zuzylam bo wusepilam od rodzinnego wiecej leku ale wzielam tylko tyle ile doc Pasnik zalecił bo sie bałam po ospiw brac czwartego wlewu, doc tez odradzal. Jesli nie mialas nigdy leku podawanwgo to faktycznie lepiej pierwsze wziac w klinice bo on moze uczulac tylko kaz sobie to podac z,sola fizjologiczna,powiedz ze tak immunolog zaleca bo ja mialam tam 2 razy wlew i zawsze sam intralipid. A z sola lepiej.sie wchlania. Ja mialam.250 ml przed i po intralipidzie, tylko sol sobie kup

Monia, u nas szlachcic chcial wpisac icsi, ale, ze morfologia nasienia wyszla.obnizona, to sama zapytalam o imsi i kazal.asystentce wpisac imsi. Nie wiem co ma.za.zadanie picsi i jaki u was dokladnie jest problem z nasieniem, ale moze poczytaj jeszcze jaka metoda jest wskazana przy konkretnym problemie :) imsi jest wskazane wlasnie przy obnizonej morfologii. W katowicach mamy miec icsi z msome - pytalam co to jest to msome i wychodzi na to, ze to cos w rodzaju imsi ichyba tylko sobie to nazwali inaczej :)

U nas jest Oligoteratozoospermia. Wiec licho wiem, co tu wskazane. Czytam, i juz mi glowa puchnie :D Ooo, a jak spogladam na spermonogram wczesniejszy (3 msc wczesniej od ostatniego) wyszlo Oligoasthenoteratozoospermia. No to ja juz glupia jestem.

Problem u M jest tez taki, ze plemniki sa slepe, nie widza jajka. Czyli chyba niski procent wiazania sie z jajkiem.

reklama
Hialuronowy magnes na plemniki (PICSI)
Technika PICSI wykorzystuje fakt, że składnikiem otoczki komórki jajowej jest kwas hialuronowy, a główka dojrzałego plemnika posiada silnie rozwinięty receptor wykrywający obecność tego kwasu.
Kwas hialuronowy działa jak „magnes", który przyciąga najzdrowsze, zdolne do zapłodnienia plemniki. Technika PICSI została opracowana specjalnie dla potrzeb późniejszej iniekcji plemnika. Umożliwia ona selekcję nasienia na podstawie morfologii i ruchliwości plemników, a także wybór tych o optymalnym materiale genetycznym. Metoda ta jest odpowiednia dla pacjentów z nieprawidłowymi parametrami nasienia oraz dla pacjentek, dla których poprzednie próby zajścia w ciążę zakończyły się niepowodzeniem. Metodę PICSI polecamy również parom borykającym się z niskim wskaźnikiem płodności bądź też słabą jakością zarodków.
A ja chciałam picsi ale żeby w ramach jej po oddzieleniu plemnikow zrobiono IMSI zamiast icsi jako samo zapłodnienie. No i niby standardowo nie robią ale było zaznaczone ze do decyzji embriologow. I zrobili

Do góry