reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

Cześć dziewczynki. Dzwoniła laborantka do mnie po wczorajszej punkcji z 9 zostało 3. Pytała czy chcemy jedno podać czy dwa. Od początku procedury mówili tylko o podaniu 1 bo jestem poniżej 30r.z a teraz biorą pod uwagę podaniu 2. Jeśli wezmę teraz 2 nie zamrożą mi tej jednej. A jeśli wezmę jedna to oni te dwie od razu zamrażają czy jest możliwość ze coś się jeszcze z nimi może stać przed zamrożeniem? A po rozmrożeniu podają od razu czy tez czekają i może któraś odpaść? Byłyście w takiej sytuacji? Moje pierwsze podejście od ivf
Kochana podadza Ci jeden albo dwa a reszte zamroza chyba ze beda chcieli do blastki hodowac

reklama
A jakie dswki bierzesz? Robilas badania zanim zaczelas je brac?

Witaminę D badałam i miałam niedobór. Biorę taką w kropelkach Vigantol codziennie po 5 kropelek i dodatkowo biorę Femibion a tam też jest witamina D. Ten koenzym mam firmy Doppel herz bo ten mi poleciła lekarka i biorę jedną tabletkę dziennie a witamina E400 jest na receptę i biorę też jedną dziennie.

Ja niestety mam przykre doświadczenia ze swoją kliniką jeśli chodzi o hodowanie zarodków. Ja miałam 4 zarodki i do 3 doby przetrwały wszystkie i tylko jeden słabszy. Podano mi 8A, a pozostałe (w tym 8A) padły niedługo po transferze, z podanego zaszłam w ciąże. Trudno mi jakoś uwierzyć, że te 8A pozostawione do dalszej hodowli były tak słabe,że zaraz padły. Wiem jednak, że nie można uogólniać i inne kliniki bardzo dobrze radzą sobie z hodowlą do blastocyst i zamrażaniem. Statystycznie rozmrożenie przetrwa 90 % zarodków. Ja bym zadecydowała na podstawie rokowań, jak zarodki będą słabsze wziełabym dwa, jak dobre to jeden, a dwa zamroziła.
Kochana ale nie zawsze wina tkwi w labolatorium bo potem dochodzi czynnik meski i jesli zarodki zatrzymuja sie w rozwoju w 3 dobie to najprawdopodobniej spowodowane to.jest wlasnie czynnikiem meskim

Wiem właśnie i tak sobie to tłumacze, bo żal by było, że były dobre tylko sztuczne warunki je zniszczyły :( Miałabym wielkie szczęście, że podano mi jeden zarodek który miał szanse, skoro trzy były identyczne. Swoją drogą liczyłam na dokumentacje od embriologa, typu zarodek 8A zatrzymanie 3 doba, czy tam morula, ale nie ma takiej dokumentacji, musze pogadać bo w ogóle z mojego in vitro nie mam ani jednego dokumentu, a ja ciekawska jestem :)
Upomnij sie w klinice. Mi tez nic nie dawali i sie potem upominalam

Jak się nazywa badanie, które sprawdza homocysteinę?

Mam też pytanko, teraz jak weźmiemy dwa zarodki i się uda (pozytywne myślenie ;) ) to chciałabym, żeby mój mąż zamroził plemniki, ewentualnie, żeby zrobić biopsję i zamrozić plemniki. Obawiam się, że w jego wieku i sytuacji, niedługo może nie być zadnych plemników. I tu moje pytanie, w której klinice zrobiliby to najlepiej? Czy Ciechocinek będzie w porządku? Jakie macie doświadczenia? :)

Ja badałam homocysteinę po prostu z krwi, nie nazywała się jakoś specjalnie :)

Jak się nazywa badanie, które sprawdza homocysteinę?

Mam też pytanko, teraz jak weźmiemy dwa zarodki i się uda (pozytywne myślenie ;) ) to chciałabym, żeby mój mąż zamroził plemniki, ewentualnie, żeby zrobić biopsję i zamrozić plemniki. Obawiam się, że w jego wieku i sytuacji, niedługo może nie być zadnych plemników. I tu moje pytanie, w której klinice zrobiliby to najlepiej? Czy Ciechocinek będzie w porządku? Jakie macie doświadczenia? :)
Homocysteina:)

Wiem właśnie i tak sobie to tłumacze, bo żal by było, że były dobre tylko sztuczne warunki je zniszczyły :( Miałabym wielkie szczęście, że podano mi jeden zarodek który miał szanse, skoro trzy były identyczne. Swoją drogą liczyłam na dokumentacje od embriologa, typu zarodek 8A zatrzymanie 3 doba, czy tam morula, ale nie ma takiej dokumentacji, musze pogadać bo w ogóle z mojego in vitro nie mam ani jednego dokumentu, a ja ciekawska jestem :)
To dziwne.U nas sterta dokumnetacji w teczce,a jesli chodzi o zarodki,to konkretnie jest podany ich rozwój.U nas zapladniane bylo 10 komórek,7 zarodków dotrwalo do stadium blastocysty i zostalo zamrożonych.3 niestety zatrzymaly się w rozwoju.Dodatkowo jest informacja w jkaich depozytach sa mrozaczki (dokladny numer jakim oznaczona jest proboweczka).Nie wiem tylko czy dobrze zrobiliśmy,ze dodatkowo zdecydowaliśmy sie zamrozić tez komorki jajowe,ktorych juz nie moglismy zaplodnic (czyli 3 szt).

reklama
U mnie juz koniec zludzeń, koniec nadzieji wszystko sie skonczyło. Moja beta z dzis 19dpt 344, w 16 dpt bylo 216. Odstawiam leki. Tylko co dalej? Na usg nic nie widac. I co jak ta beta dalej bedzie rosla? No cholera :(:( kazal mi sie obserwowac i znowu na usg przyjsc w sobote. Juz bym chciala na chwile zapomniec o tych lekarzach o tym wszystkim!!! Po co to w ogole drgnelo...

Do góry