reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

Cześć dziewczynki. Dzwoniła laborantka do mnie po wczorajszej punkcji z 9 zostało 3. Pytała czy chcemy jedno podać czy dwa. Od początku procedury mówili tylko o podaniu 1 bo jestem poniżej 30r.z a teraz biorą pod uwagę podaniu 2. Jeśli wezmę teraz 2 nie zamrożą mi tej jednej. A jeśli wezmę jedna to oni te dwie od razu zamrażają czy jest możliwość ze coś się jeszcze z nimi może stać przed zamrożeniem? A po rozmrożeniu podają od razu czy tez czekają i może któraś odpaść? Byłyście w takiej sytuacji? Moje pierwsze podejście od ivf
Kochana podadza Ci jeden albo dwa a reszte zamroza chyba ze beda chcieli do blastki hodowac

reklama
A jakie dswki bierzesz? Robilas badania zanim zaczelas je brac?

Witaminę D badałam i miałam niedobór. Biorę taką w kropelkach Vigantol codziennie po 5 kropelek i dodatkowo biorę Femibion a tam też jest witamina D. Ten koenzym mam firmy Doppel herz bo ten mi poleciła lekarka i biorę jedną tabletkę dziennie a witamina E400 jest na receptę i biorę też jedną dziennie.

Ja niestety mam przykre doświadczenia ze swoją kliniką jeśli chodzi o hodowanie zarodków. Ja miałam 4 zarodki i do 3 doby przetrwały wszystkie i tylko jeden słabszy. Podano mi 8A, a pozostałe (w tym 8A) padły niedługo po transferze, z podanego zaszłam w ciąże. Trudno mi jakoś uwierzyć, że te 8A pozostawione do dalszej hodowli były tak słabe,że zaraz padły. Wiem jednak, że nie można uogólniać i inne kliniki bardzo dobrze radzą sobie z hodowlą do blastocyst i zamrażaniem. Statystycznie rozmrożenie przetrwa 90 % zarodków. Ja bym zadecydowała na podstawie rokowań, jak zarodki będą słabsze wziełabym dwa, jak dobre to jeden, a dwa zamroziła.
Kochana ale nie zawsze wina tkwi w labolatorium bo potem dochodzi czynnik meski i jesli zarodki zatrzymuja sie w rozwoju w 3 dobie to najprawdopodobniej spowodowane to.jest wlasnie czynnikiem meskim

Wiem właśnie i tak sobie to tłumacze, bo żal by było, że były dobre tylko sztuczne warunki je zniszczyły :( Miałabym wielkie szczęście, że podano mi jeden zarodek który miał szanse, skoro trzy były identyczne. Swoją drogą liczyłam na dokumentacje od embriologa, typu zarodek 8A zatrzymanie 3 doba, czy tam morula, ale nie ma takiej dokumentacji, musze pogadać bo w ogóle z mojego in vitro nie mam ani jednego dokumentu, a ja ciekawska jestem :)
Upomnij sie w klinice. Mi tez nic nie dawali i sie potem upominalam

Jak się nazywa badanie, które sprawdza homocysteinę?

Mam też pytanko, teraz jak weźmiemy dwa zarodki i się uda (pozytywne myślenie ;) ) to chciałabym, żeby mój mąż zamroził plemniki, ewentualnie, żeby zrobić biopsję i zamrozić plemniki. Obawiam się, że w jego wieku i sytuacji, niedługo może nie być zadnych plemników. I tu moje pytanie, w której klinice zrobiliby to najlepiej? Czy Ciechocinek będzie w porządku? Jakie macie doświadczenia? :)

Ja badałam homocysteinę po prostu z krwi, nie nazywała się jakoś specjalnie :)

Jak się nazywa badanie, które sprawdza homocysteinę?

Mam też pytanko, teraz jak weźmiemy dwa zarodki i się uda (pozytywne myślenie ;) ) to chciałabym, żeby mój mąż zamroził plemniki, ewentualnie, żeby zrobić biopsję i zamrozić plemniki. Obawiam się, że w jego wieku i sytuacji, niedługo może nie być zadnych plemników. I tu moje pytanie, w której klinice zrobiliby to najlepiej? Czy Ciechocinek będzie w porządku? Jakie macie doświadczenia? :)
Homocysteina:)

Wiem właśnie i tak sobie to tłumacze, bo żal by było, że były dobre tylko sztuczne warunki je zniszczyły :( Miałabym wielkie szczęście, że podano mi jeden zarodek który miał szanse, skoro trzy były identyczne. Swoją drogą liczyłam na dokumentacje od embriologa, typu zarodek 8A zatrzymanie 3 doba, czy tam morula, ale nie ma takiej dokumentacji, musze pogadać bo w ogóle z mojego in vitro nie mam ani jednego dokumentu, a ja ciekawska jestem :)
To dziwne.U nas sterta dokumnetacji w teczce,a jesli chodzi o zarodki,to konkretnie jest podany ich rozwój.U nas zapladniane bylo 10 komórek,7 zarodków dotrwalo do stadium blastocysty i zostalo zamrożonych.3 niestety zatrzymaly się w rozwoju.Dodatkowo jest informacja w jkaich depozytach sa mrozaczki (dokladny numer jakim oznaczona jest proboweczka).Nie wiem tylko czy dobrze zrobiliśmy,ze dodatkowo zdecydowaliśmy sie zamrozić tez komorki jajowe,ktorych juz nie moglismy zaplodnic (czyli 3 szt).

reklama
U mnie juz koniec zludzeń, koniec nadzieji wszystko sie skonczyło. Moja beta z dzis 19dpt 344, w 16 dpt bylo 216. Odstawiam leki. Tylko co dalej? Na usg nic nie widac. I co jak ta beta dalej bedzie rosla? No cholera :(:( kazal mi sie obserwowac i znowu na usg przyjsc w sobote. Juz bym chciala na chwile zapomniec o tych lekarzach o tym wszystkim!!! Po co to w ogole drgnelo...

Do góry